26.10.2023 9:29

Πόσο έτοιμοι είμαστε για τις αλλαγές που έρχονται;

Οι νέοι θα έχουν πολλά να αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια από τις συνέπειες της πανδημίας μέχρι την κλιματική αλλαγή, την αύξηση της ανισότητας έως και τις γεωπολιτικές εντάσεις. 

Καθώς εισέρχονται στον κόσμο της εργασίας, οι νεότερες γενιές είναι αισιόδοξες, σε σχέση με τις δεξιότητες και την ευκαιρία να μάθουν νέες, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του world economic forum. Το ερώτημα για τις επιχειρήσεις, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις κυβερνήσεις και την ίδια την κοινωνία είναι πώς μπορούν να διασφαλιστούν οι δίκαιες ευκαιρίες απόκτησης νέων δεξιοτήτων.

 Η αλλαγή πολλές φορές επιφέρει αβεβαιότητα. Η γενιά Z ανησυχεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τον ρόλο της τα επόμενα πέντε χρόνια. Ωστόσο η παραπάνω ανησυχία συνοδεύεται από κάποια αισιοδοξία που οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιοι αναμένουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων ή δημιουργία νέων ευκαιριών εργασίας.

 Οι νέοι γνωρίζουν ότι η αλλαγή έρχεται και είναι έτοιμοι για αυτήν! 

Μια γενιά που κατανοεί την ανάγκη για μάθηση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων της, κρύβει σημαντικές διαφορές μεταξύ εκείνων που έχουν ήδη εξειδικευμένες δεξιότητες και εκείνων που δεν έχουν. Σε ένα περιβάλλον όπου οι οργανισμοί πρέπει να παραμείνουν βιώσιμοι (σύμφωνα με την 26η Ετήσια Παγκόσμια Έρευνα CEO της PwC, σχεδόν το 40% των CEOs λέει ότι ο οργανισμός τους δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμος σε 10 χρόνια χωρίς σημαντικές αλλαγές), χρειάζεται το εργατικό δυναμικό να εξοπλιστεί με νέες δεξιότητες που θα οδηγήσει τον ίδιο τον οργανισμό στην αλλαγή. 

Οι επιχειρήσεις, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να ενισχύσουν και να αξιοποιήσουν τον ενθουσιασμό της νέας γενιάς, για απόκτηση νέων δεξιοτήτων και να βοηθήσουν αυτούς που δεν είναι ακόμη σε θέση να επικεντρωθούν στο δικό τους ταξίδι ανακάλυψης δεξιοτήτων, ώστε να λάβουν τα απαραίτητα ερεθίσματα για να μπορέσουν να σχεδιάσουν το μέλλον τους. 

Ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί να γίνει αυτό είναι να προωθηθεί μια ατζέντα «Ανάπτυξη δεξιοτήτων το μέλλον της νέας γενιάς», η οποία θα ανατρέπει το παραδοσιακό μοντέλο μάθησης εστιάζοντας στις δεξιότητες και τις ικανότητες ενός ατόμου και όχι στη στείρα αποστήθιση και μάθηση. 

Ζούμε σε εποχές που αλλάζουν συνεχώς, με την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη να μεταμορφώνουν το χώρο εργασίας και της μάθησης όπως δε τον έχουμε ξανά δει. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εξοπλίσουν τους νέους με δεξιότητες που χρειάζονται για να πετύχουν, εξασφαλίζοντας τους οφέλη τόσο για τους ίδιους όσο και την ευρύτερη κοινωνία.

Ο κόσμος είναι τυχερός που η νέα γενιά παραμένει αισιόδοξη για το μέλλον της. Πρέπει να παραδοθεί συλλογικά η ελπίδα που ωθεί αυτή την αισιοδοξία.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ