26.11.2020 11:47

Οι περιπέτειες του Ομήρου

Το σίριαλ Όμηρος - Δασκαλόπετρα συνεχίζεται για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Από την πρώτη κουβέντα για την Ομηρική κληρονομιά μέχρι τις τελευταίες ανακοινώσεις για το Ψηφιακό Μουσείο της Χίου έχει διανυθεί πολύ μικρή απόσταση για να υλοποιηθεί κάτι ορατό για τους δημότες της Χίου.

Για να οργανωθεί ένα σχέδιο όπως αυτό της αξιοποίησης της Ομηρικής κληρονομιάς για μια ισορροπημένη τουριστική ανάπτυξη της Χίου στο χρόνο και στον τόπο τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν είναι δεδομένα.

Τι σημαίνει ισορροπημένη ανάπτυξη; Ότι το γεγονός της επίσκεψης - περιήγησης στην Χίο θα εκτείνεται χρονικά πέρα από τις κορυφώσεις του Αυγούστου και του Πάσχα, άρα χρειάζεται εναλλακτικές δράσεις και, επίσης, ενεργοποίηση του εκπαιδευτικού - πολιτιστικού τουρισμού.

Τοπικά, είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν σημαντικά κέντρα, που να έχουν απήχηση όπως το Μουσείο Μαστίχας, στο Κέντρο και στον Βορρά. Σε αυτή τη λογική εντάσσονταν το Κέντρο Ομηρικής Προβολής που είχε δυο στόχους:

(α) να αξιοποιήσει τον μύθο της Δασκαλόπετρας για να εγκαταστήσει στον πραγματικό και στον ψηφιακό χώρο έναν τέτοιο ελκυστή, ένα καυτό σημείο στο νησί που να το βρίσκει εύκολα ο καθένας, μια που το όνομα Όμηρος μετράει παγκοσμίως.

(β) Να αξιοποιήσει την πραγματική ταυτότητα του χώρου για να συνδέσει την επίσκεψη με αφορμή τον Όμηρο με τα υπαρκτά και τα φαντασιακά ίχνη αυτής της κληρονομιάς (οικισμός Εμπορίου, Πιτυός, Βολισσός, Βιβλιοθήκη κλπ) και να σχεδιάσει διαδρομές στα προσκυνήματα της Παναγίας - όπως στα αρχαία χρόνια της Κυβέλης- της κατ’ εξοχήν γυναικείας - μητρικής εικόνας στην χριστιανική πίστη (δλδ Νέα Μονή, Άγιο Γάλα, Κρίνα κλπ).

Τι έπρεπε να γίνει.

1. Μια μελέτη που να αποτυπώνει τον στόχο και το περιεχόμενο αυτού του σχεδίου και να προτείνει κάποιες λύσεις σε τεχνικό και τεχνολογικό επίπεδο.

2. Μια σειρά από ενέργειες στο πλαίσιο του Δήμου (και της Περιφέρειας, όσον αφορά τις ρυθμίσεις της Εθνικής Οδού Χίου Καρδαμύλων)

3. Η εκπόνηση των αναγκαίων εγγράφων για αρχιτεκτονικούς και άλλους διαγωνισμούς

4. Η διαγωνιστική διαδικασία και η ανάθεση των εργασιών

5. Η υλοποίηση των έργων. Από κει και πέρα έρχεται η ώρα της λειτουργίας και της απόδοσης. Με όρους δημοσίου αλλά και ιδιωτικού τομέα, όλες οι παραπάνω κινήσεις απαιτούν χρόνο και πόρους που δεν είναι ούτε ατέλειωτοι, ούτε εύκολα διαθέσιμοι στις παρούσες συνθήκες. Ο Δήμος Χίου είναι ένας μικρός Δήμος με πολλές αρμοδιότητες, ιδιαιτερότητες και προβλήματα. Αυτό επιβάλλει να ελαχιστοποιούμε τις απώλειες χρόνου και ενέργειας για κάθε κίνηση και να μην παλινδρομούμε. Αντί για αυτό αφήνουμε να παρέρχονται τα χρόνια για να περάσουμε από το Α στο Β, να “μπαγιατεύουν” οι τεχνολογικές λύσεις και, σε κάθε ευκαιρία ξαναγυρνάμε στο μηδέν.

Απέναντι στο σχέδιο των Ομηρικών Διαδρομών και του Ομηρικού Κέντρου αντιπροτείνεται ένα νέο σχέδιο ενός γενικού Ψηφιακού Μουσείου της Χίου. Μελέτη; Καμία. Προετοιμασία; Μηδαμινή.

Ένα περιτύλιγμα ελκυστικό με ένα όνομα - ομπρέλα πολλών παλιών θεσμών και ένα Μουσείο, το οποίο προφανώς δεν έχει κανείς επισκεφτεί και δεν έχει καταλάβει ποιος και πως το δημιούργησε και πως λειτουργεί, δεν μπορούν για κανέναν δημόσιο ή ιδιωτικό θεσμό να αντισταθμίσουν ένα συγκροτημένο σχέδιο, ακόμα κι αν αυτό ήταν κακό. Συμπερασματικά.

Αντί ο Δήμος να ψάχνει άλλοθι για το ότι ανέστειλε τη δρομολογημένη δουλειά για το Ομηρικό Κέντρο σε νέα οράματα που θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να υλοποιηθούν σωστά, ας τρέξει όπως πρέπει τα σχέδια που έχει στα χέρια του, με όποιες αναγκαίες προσαρμογές και διορθώσεις, και ας ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο με ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα ωριμάσει κι αυτό με το χρόνο.

Μέχρι τότε όμως ας τελειώνει με τις δουλειές που έχουν αρχίσει δέκα χρόνια πριν.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ