25.1.2021 8:35

Οι μύλοι των Ταμπάκικων και η λοιπή «προίκα» ως εικόνα προβολής της Χίου

Στο φύλλο του “Πολίτη” της Παρασκευής 22-1-2021, (σελ.2), υπό τον τίτλο “Διπλασιάζουμε την εικόνα της τουριστικής προμετωπίδας μας;”, καταχωρήθηκε κείμενο του κ. Δήμη Μυλωνάδη το οποίο επικροτώ πλήρως. Προτείνει σε Δήμο και Περιφέρεια να συνεργασθούν προκειμένου να διασωθεί και να αναστηλωθεί μία ακόμη συστάδα Μύλων (ό,τι έχει απομείνει απ' αυτούς), η οποίοι ευρίσκονται σχεδόν εντός θαλάσσης και έναντι του πρώην Βυρσοδεψείου Ζαφειράκη, κατά το επιτυχές προηγούμενο των πρώτων τεσσάρων Μύλων που αναστηλώθηκαν επί Δημαρχίας Γιάννη Μπουμπάρη (και όχι επί Γιώργη Βαρκάρη όπως γράφει ο Δήμης).

   Επί Βαρκάρη έγινε η ανάπλαση του, προς τη θάλασσα,τμήματος του παραλιακού δρόμου, νοτίως των τεσσάρων Μύλων, απ΄ό,που και φωτογραφίζονται αυτοί, προβάλοντας έτσι τη Χίο.

   Πιθανή αναστήλωση και ανάδειξη και αυτών που προτείνει ο Δήμης, θα μπορούσε να “δέσει” με την μετατροπή τμήματος του παλαιού Βυρσοδεψείου σε ειδικό Μουσιακό χώρο ανάδειξης του τρόπου κατεργασίας των δερμάτων, αν βέβαια συναινεί προς τούτο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (ιδιοκτήτης, εκ δωρεάς, των εκεί κτιρίων) και εφ' όσον δεν υπάρχει βάσιμη προοπτική διαφορετικής αξιοποίησης της τεράστιας αυτής περιουσίας.

   Κάτι που επίσης επιθυμώ να υπενθυμίσω είναι ότι, πέραν της αναστήλωσης των τεσσάρων Μύλων καθώς και αυτών στον Ανέμωνα, αναστήλωση έγινε και στους δύο διασωθέντες (εκ των Τριών) Μύλων του Βροντάδου. Αυτό κατέστη δυνατόν μετά από απαλλοτρίωσή τους που έγινε επί Δημαρχίας μου στα μέσα της δεκαετίας του ενενήντα, η δε αναστήλωση επιτεύχθηκε επί Δημαρχίας Δημήτρη Παπαληού (2003-2006) με μεθοδική προσπάθεια του ΔΟΑΠΠ και του τότε Προέδρου του, συμπολίτη καθηγητή Παντελή Ιωάννη Σαλιάρη. Τονίζω ότι, ο ένας εκ των δύο Μύλων, εσωτερικά διαθέτει τον μηχανισμό που είχε και ο αρχικός και έτσι, τα “πανιά του” γυρίζουν κανονικά, αποτελώντας ένα καλό παράδειγμα άξιο αντιγραφής αν αποφασισθεί η αναστήλωση και άλλων.

   ΄Οσο δύσκολο και αν εμφανίζεται το όλο εγχείρημα, προσωπικά εκτιμώ ότι, αν συνεργασθούν οι δύο Αυτοδιοικητικοί Φορείς, αυτό θα καταστεί εφικτό και υλοποιήσιμο, εντασσόμενο στην, επιδιωκόμενη, συνολική ανάπλαση της παραλιακής μας ζώνης.

Προς τούτο, πέραν της απαιτούμενης “πολιτικής βούλησης” και των σχετικών μελετών, θα απαιτηθούν οικονομικοί πόροι, οι οποίοι μάλλον θα υπάρχουν “άφθονοι” τα προσεχή έξη με επτά χρόνια και μάλιστα τόσοι, ώστε να επαρκούν για να διασωθούν το Κάστρο μας, ο Ανάβατος, η Νέα Μονή και ο Κάμπος της Χίου, δηλαδή ό,τι και όσα αποτελούν σπάνιες ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΕΣ που διακρίνουν και χαρακτηρίζουν το νησί μας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ