21.1.2024 17:04

«Νεαρός» εκατό ετών – «Νεαρά» ετών εβδομήντα

Ζητώ συγνώμη αναγνώστες μου αν ο τίτλος θεωρηθεί παραπλανητικός αφού δεν σχετίζεται με φυσικά πρόσωπα. Αναφέρεται σε δύο Σωματεία που είναι άξια θαυμασμού και δημόσιου επαίνου.

Ο εκατοντάχρονος “νεαρός” είναι ο “Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου” (ο γνωστός ΦΟΒ).

Η εβδομηντάχρονη “νεαρά” είναι η “Προοδευτική, Εκπολιτιστική, Κοινωνική Ένωση Βροντάδου”, (η γνωστή ΠΕΚΕΒ).

Ο ΦΟΒ, που ιδρύθηκε το 1924, φέτος γιορτάζει τα Εκατοντάχρονά του.

Η ΠΕΚΕΒ, έχοντας ιδρυθεί το 1955, σε λίγους μήνες θα “μπει” στο εβδομηκοστό έτος της ηλικίας της.

Είναι άξιο θαυμασμού ότι και τα δύο Σωματεία, παρά “τα χρόνια τους”, δρουν καθημερινά με την ορμή και το πάθος (για προσφορά) νεοσύστατου Συλλόγου. Αυτή είναι η αντικειμενική εκτίμηση κάθε πολίτη που παρακολουθεί τα δρώμενα στους τομείς του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και όχι μόνο.

Αν κάποιος επιχειρήσει να ψάξει ανά την Ελληνική Επικράτεια, μάλλον δεν θα βρει πολλούς Συλλόγους που να αριθμούν τόσα χρόνια ζωής και με δραστηριότητες όπως αυτές του ΦΟΒ και της ΠΕΚΕΒ. Λίγα Σωματεία μπορούν να καυχηθούν ότι, επί δεκαετίες, υπηρετούν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και επιτυχώς τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, την Επιμόρφωση, τη Ψυχαγωγία και την εκδοτική δραστηριότητα.

Πολύ λιγότερα θα είναι τα Σωματεία που θα έχουν να επιδείξουν ιδιόκτητα λαμπρά και παραγωγικά Πνευματικά Κέντρα όπως αυτά του ΦΟΒ και της ΠΕΚΕΒ. ΄Αραγε, πόσοι Σύλλογοι, ανά την Ελλάδα, διαθέτουν (ιδιόκτητο) στάδιο όπως αυτό του ΦΟΒ (Φαφαλίειο Στάδιο) με ενεργές ομάδες μπάσκετ, βόλεϊ και στίβου ή ανοικτό κολυμβητήριο (όπως της ΠΕΚΕΒ στον Όρμο Λω) με ενεργές ομάδες κολύμβησης, πόλο και ιστιοπλοΐας;

Πόσα Σωματεία έχουν όλα τα παραπάνω (με τεράστια λειτουργικά έξοδα σε ετήσια βάση) και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ διαθέτουν Μουσείο, θεατρική ή χορευτική ομάδα, χορωδία, εκδίδουν εφημερίδα, περιοδικό ή βιβλία, οργανώνουν διαλέξεις, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και εκδρομές, μη παραλείποντας τη λειτουργία καλλιτεχνικών εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους;

Τονίζω ξανά τη λέξη “ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ” μιας και αυτή αποτελεί το κύριο διακριτικό γνώρισμα του ΦΟΒ και της ΠΕΚΕΒ έναντι άλλων αξιόλογων Σωματείων που επιλέγουν να δράσουν κυρίως σε ένα τομέα (πολιτιστικό, αθλητικό, καλλιτεχνικό κλπ.).

Πώς όμως έχουν επιτευχθεί και λειτουργούν όλα αυτά τα θαυμαστά επί τόσα χρόνια;

α) Αρχικά με δωρεές οικοπεδικής γης από τον Καθεδρικό Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου προς τον ΦΟΒ και από τον Ι. Ναό Παναγίας Ερειθιανής προς την ΠΕΚΕΒ.

β) Ακολούθως από ηγεμονικές χορηγίες και ΔΩΡΕΕΣ Εφοπλιστικών Οίκων του Βροντάδου (Φαφαλιών, Λω, Ανδρεάδη, Ευσταθίου, Παληού, Χανδρή).

γ) Με συνεχή, ηθική και υλική στήριξη μελών και φίλων των δύο Σωματείων.

δ) Κυρίως όμως με την εθελοντική εργασία αξιόλογων Βρονταδουσίων που, είτε ως Πρόεδροι, είτε ως μέλη των Δ.Σ., έθεσαν υψηλούς στόχους και τους πέτυχαν σταδιακά με ζήλο και επιμονή.

Έχοντας πολυετή προσωπική εμπειρία των δράσεων και της, εν γένει λειτουργίας τόσο του ΦΟΒ όσο και της ΠΕΚΕΒ, (στην οποίαν, κατά την περίοδο 1974-1983, πρόσφερα το κατά δύναμιν), μέσω τούτου του κειμένου, απευθύνομαι προς όλους τους αιρετούς της Χίου (Βουλευτές και Αυτοδιοικητικούς), προτρέποντάς τους να στηρίξουν τα δύο Σωματεία μας, τόσο ηθικά όσο ΚΥΡΙΩΣ οικονομικά.

Με φωτεινή εξαίρεση την ετήσια κάλυψη από τους Φαφαλιούς των τεράστιων δαπανών συνεχούς λειτουργίας και συντήρησης του “Φαφαλίειου Σταδίου”, τα λοιπά έξοδα συντήρησης υποδομών (εγκαταστάσεις κλπ) και λειτουργίας όλων των Τμημάτων, από κάπου πρέπει να καλυφθούν.

Η όποια Δημοτική και Κρατική ενίσχυση και οι λοιπές μικρές εφοπλιτικές δωρεές, καλύπτουν μικρό ποσοστό των ετήσιων δαπανών.

Τα έσοδα από “τσάγια”, “ούζα”, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, συνδρομές μελών και μκροδωρεές φίλων, προφανώς δεν επαρκούν πλέον για να καλύψουν τα έξοδα που, συνεχώς αυξάνονται.

Πολιτεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά τις άπειρες ανάγκες που πρέπει να καλύψουν σε ετήσια βάση και σε πολλά μέτωπα, ας βρουν τρόπους πρόσθετης στήριξης τουλάχιστο των Σωματείων με πολλαπλές δράσεις όπως αυτές του ΦΟΒ και της ΠΕΚΕΒ. Ο εθελοντισμός, που ανθεί στα δύο αυτά Σωματεία, θα είναι κρίμα να “μαραζώσει” σταδιακά από έλλειψη οικονομικής στήριξης.

Όσο για την ηθική επιβράβευση, ίσως κάτι θα μπορούσε να επιτύχει ο σημερινός Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ο αγαπητός και σεβαστός συμπατριώτης μας κ. Σταμάτιος Κριμιζής.

Βέβαια, ο ΦΟΒ, το 1974, γιορτάζοντας τα Πενηντάχρονά του, έτυχε “επαίνου” της Ακαδημίας Αθηνών. Κάτι παρόμοιο ίσως θα πρέπει να γίνει και φέτος που κλείνει ΕΚΑΤΟ χρόνια προσφοράς. Αντίστοιχα, το επόμενο έτος, η ΠΕΚΕΒ πρέπει να τύχει ΕΠΑΙΝΟΥ από την Ακαδημία για την εβδομηντάχρονη προσφορά της.

Τέτοιες ηθικές αμοιβές, τονώνουν τη διάθεση εθελοντικής προσφοράς των πολιτών και επιβραβεύουν τη συλλογική δράση υπέρ του Κοινωνικού συνόλου ειδικά σε Ακριτικές περιοχές της Πατρίδας μας.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ