25.11.2016 11:06

Μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχα; Μπορούμε να τους εμπιστευθούμε;

“Έρχονται χρόνια δύσκολα, τα πάντα άνω κάτω,

ο κόσμος είναι ανάστατος κι εμείς πληγές γεμάτο”.

  Οι παραπάνω στίχοι είναι από το γνωστό και άκρως προφητικό τραγούδι του μεγάλου Στέλιου Καζαντζίδη (πέθανε το 2001).

  Ο κόσμος βέβαια, για να κυριολεκτούμε, μόλις τώρα “είναι ανάστατος”, εμείς δε, αρχίσαμε να μετράμε τις “πληγές” μας τα τελευταία εφτά χρόνια, αντιλαμβανόμενοι, κάθε μέρα που ξημερώνει, ότι όντως,”έρχονται χρόνια δύσκολα” ή, για να ακριβολογούμε, ακόμη πιο δύσκολα και άκρως επικίνδυνα.

  Για τους πολύ έμπειρους και διορατικούς αναλυτές, ήταν θέμα χρόνου, στα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε (και προκαλεί) η πρωτοφανής Ελληνική οικονομική κρίση, να προστεθούν και προβλήματα που σχετίζονται με τις, από ετών, μη ομαλές σχέσεις της Πατρίδας μας με γειτονικές Χώρες και ειδικά την Τουρκία, την Αλβανία και τα Σκόπια.

  Χώρες που, κόντρα σε κάθε έννοια καλής γειτονίας, δεν κρύβουν τις διεκδικήσεις τους κατά της Ελλάδας. Τούτες μάλιστα τις μέρες, οι προκλητικές δηλώσεις των ηγετών της Τουρκίας Τ. Ερντογάν και της Αλβανίας Ε. Ράμα, έχουν ξεπεράσει σε ένταση όλες τις προηγούμενες θέτοντας θέματα συνόρων!

   Χωρίς να γνωρίζουμε μέχρι ποίου σημείου μπορούν να φθάσουν οι προκλήσεις τους και, βεβαίως, χωρίς να αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο, εκείνο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι, ο Ελληνικός Λαός, ποτέ δεν έχασε όσο ήταν ενωμένος και ψυχωμένος, ακόμη και αν έπρεπε να αντιπαρατεθεί σε υπέρτερες δυνάμεις. Αυτό τουλάχιστον διδάσκει η ιστορία μας. Η ιστορία όμως διδάσκει και κάτι άλλο:

 - Ότι, σε κάθε κρίσιμη περίοδο, σε κάθε καθοριστική στιγμή για τον Ελληνισμό που είχε θετική έκβαση, στο τιμόνι της Χώρας βρισκόταν άνθρωποι με πείρα, γνώσεις και, κυρίως, κύρος που διαχεόταν εντός και εκτός Ελλάδας.

   Και ερωτώ χωρίς οποιαδήποτε δόση προκατάληψης ή κομματικού φανατισμού,(μιάς και επέλεξα, στα εβδομήντα χρόνια μου, να μην ενταχθώ ποτέ σε κόμμα, όσο και αν σέβομαι και εκτιμώ την παρουσία τους στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού μας Πολιτεύματος). Ερωτώ λοιπόν:

 - Μπορούμε να εμπιστευθούμε στα δύσκολα που έρχονται τον σημερινό νεαρό και άπειρο Πρωθυπουργό μας και το επιτελείο που τον περιβάλει; Διαθέτουν την ικανότητα που απαιτείται ώστε να ανταπεξέλθουν επιτυχώς στις ταυτόχρονες προκλήσεις μιάς φοβερής οικονομικής κρίσης, του πρωτοφανούς προσφυγικού προβλήματος και των απροκάλυπτων απειλών των γειτονικών μας Χωρών;

  Αυτά τα σύνθετα και πολύπλοκα προβλήματα, μόνο ηγέτες όπως οι Ελευθέριος Βενιζέλος, Κων/νος Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς και ΧΩΡΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ.

   Ακόμη και Πρωθυπουργοί μικρότερου βεληνεκούς, όπως π.χ. οι Γ. Ράλλης, Κ. Μητσοτάκης και Κ. Σημίτης, έστω υπό άλλες, καλύτερες και πιο ομαλές συνθήκες, μπόρεσαν να κυβερνήσουν τη Χώρα χωρίς, σοβαρά “σκαμπανεβάσματα” και τούτο επειδή διέθεταν γνώσεις, πείρα και κύρος.

   Είναι να αποκαρδιώνεται έως και να τρελαίνεται κανείς διαπιστώνοντας πόσο μειωπική είναι η σήμερα ασκούμενη Κυβερνητική πολιτική κυρίως στα νησιά μας και μάλιστα σ' αυτά του Ανατολικού Αιγαίου. Με άγνωστες ακόμη τις επιπτώσεις και τις μακροχρόνιες συνέπειες του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος με ορθάνοιχτες τις πληγές (οικονομικές και κοινωνικές) της οικονομικής κρίσης, επιμένουν στην υλοποίηση της απόφασης για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. από 1-1-2017, ενώ γνωρίζουν ότι, έτσι, το κόστος παραγωγής και ζωής (το ήδη δυσβάσταχτο), θα ανέβει και άλλο. Άραγε αυτό θέλουν;

  Έρχεται στιγμή που αναρωτιέμαι, όπως ίσως και χιλιάδες άλλοι συμπατριώτες.

 - Ηθελημένα ή άθελα, Ευρωπαίοι, Τούρκοι και οι Κυβερνώντες, βάλθηκαν να μας “ξεκάτσουν” από τα πατρογονικά χώματα;

  Και καλά οι Τούρκοι. Το επιθυμούν, το επιδιώκουν και ήδη το βροντοφωνάζουν δια στόματος Ερντογάν. ΄Ομως και οι Ευρωπαίοι; Το ίδιο επιδιώκουν και αυτοί; Μήπως δεν τους ενδιαφέρει ποιοί θα συνεχίσουν να κατοικούν στα νησιά μας; Αλλά οι δικοί μας;

  Οι συμπατριώτες, τους εξέλεξαν για να υποστηρίξουν τα συμφέροντα και των νησιών μας. Πιστεύουν, στ' αλήθεια, ότι εκπληρώνουν αυτό το χρέος στο ακέραιο; Αισθάνονται ότι μας οφείλουν μια οποιαδήποτε απάντηση; Αν ναι την περιμένουμε από κάθε υπεύθυνο.

  Αν όχι, λυπάμαι που θα πω ότι "μας γράφουν κανονικά”. Μακάρι να κάνω λάθος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ