30.1.2024 6:49

Μήπως ήρθε η ώρα η Χίος να αποκτήσει ξανά χειμερινό σινεμά;

Τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, τις δεκαετίες του 60 και του 70, ολόκληρη η χώρα ήταν γεμάτη με χειμερινές κινηματογραφικές αίθουσες και θερινά σινεμά. Στη συνέχεια όμως ξεκίνησε μια φθίνουσα πορεία του κλάδου με τον αριθμό των αιθουσών να περιορίζεται διαρκώς. Πρώτος και κύριος λόγος ήταν ο εκδημοκρατισμός της τηλεόρασης που από είδος πολυτελείας μπήκε τελικά σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Στη συνέχεια τα βιντεοκλάμπ που ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια ανά την επικράτεια. Έπειτα άρχισαν να κυριαρχούν τα DVD που μοιράζονταν σωρηδόν από τις πάσης φύσεως εφημερίδες και περιοδικά ενώ πολύ πιο πρόσφατα καθιερώθηκαν οι υπηρεσίες διαμοιρασμού όπως το Netflix.

Τι συνέβη στη Χίο;

Στη Χίο συναντάμε προφανώς την ίδια πορεία. Κάποτε λειτουργούσαν δύο χειμερινές αίθουσες, ο Αστέρας και το Ρεξ, ενώ το καλοκαίρι προβολές γίνονταν σε Βροντάδο, Νένητα και άλλα χωριά. Μετά την παρακμή της δεκαετίας του 80, στα τέλη του 90 με αρχές του 2000 λειτουργούσε το ΔΙΑΝΑ το οποίο και τελικά έκλεισε. Το 2017 ξαναλειτούργησε ως Σινέ Πρεμιέρ όμως δυστυχώς κι αυτή η προσπάθεια δεν φαίνεται να ευδοκίμησε καθώς αυτή τη στιγμή ο κινηματογράφος παραμένει κλειστός από τον Ιούλιο του 2023.

Από την άλλη, υπήρχε ο δημοτικός θερινός κινηματογράφος στον Κήπο που ιδρύθηκε το 1995 επί δημαρχίας Γιώργου Βαρκάρη, που κι αυτός όμως έχει να λειτουργήσει από το καλοκαίρι του 2019.

Αποτέλεσμα; H Πόλη της Χίου έχει ξεμείνει εδώ και χρόνια χωρίς θερινό κινηματογράφο και τώρα ξεμένει και χωρίς χειμερινό.

Πάλι καλά να λέμε που υπάρχει η κινηματογραφική λέσχη με τις αξιόλογες προβολές της χειμώνα-καλοκαίρι!

Τι θα μπορούσε να γίνει;

Όταν μια επιχείρηση μπαίνει μέσα ή βγάζει κέρδος δυσανάλογα μικρό σε σχέση με τον κόπο που αφιερώνεται στη δραστηριότητα τότε πολύ απλά κλείνει.

Όμως στην ακριτική Χίο των 50.000 κατοίκων με τη μια και μοναδική χειμερινή αίθουσα είναι δυνατόν ο κινηματογράφος να αντιμετωπίζεται με όρους εμπορικής επιχείρησης;

Μήπως η λύση στο παραπάνω πρόβλημα υπάρχει και λέγεται ίδρυση χειμερινού δημοτικού κινηματογράφου από το Δήμο Χίου;

Το παράδειγμα υπάρχει σε άλλες περιοχές της Ελλάδος όπως στα Τρίκαλα, στη Νεάπολη Συκεών στη Θεσσαλονίκη, πιο πρόσφατα στη Θήβα, ακόμα και στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη στην Αθήνα.

O χειμερινός δημοτικός κινηματογράφος θα μπορούσε να λειτουργήσει είτε στον υπάρχοντα χώρο του Πρεμιέρ (εφόσον εκμισθωθεί κι εφόσον πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές), είτε στο Ομήρειο, είτε μελλοντικά στο Ρεξ, είτε οπουδήποτε αλλού θα υποδείξουν άλλοι ειδικότεροι εμού.

Προφανώς δεν μιλάμε για δωρεάν προβολές (θα πρέπει να υπάρχει εισιτήριο ώστε να καλύπτεται μέρος των εξόδων) ενώ καλό θα ήταν να λειτουργεί ή να εκμισθωθεί κι ένα κυλικείο.

Το δε προσωπικό θα μπορούσε να είναι το ίδιο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτος, το χειμώνα στη χειμερινή αίθουσα και το καλοκαίρι στο δημοτικό θερινό κινηματογράφο που ελπίζω επιτέλους να ξαναλειτουργήσει φέτος.

Τι λέτε;

Υ. Γ.: Η προσπάθεια των τελευταίων ετών με τον θερινό κινηματογράφο στην Κώμη είναι άξια συγχαρητήριων. 

Χρήστος Παπαχρήστου

30.01.2024

 

 

Πηγές : Η ιστορία του κινηματογράφου στη Χίο, μέρος 1ο και 2ο, aplotaria.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

Tags: Ρεξ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ