9.9.2022 10:43

Μια σπουδαία και ανέξοδη αναπτυξιακή κίνηση για τα νησιά μας

Έχω γράψει ξανά ότι υπάρχει αναγκαιότητα να επανασχεδιαστεί η συγκοινωνιακή κάλυψη των νησιών και να εκσυγχρονιστεί για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του πληθυσμού τους αλλά και τις αναπτυξιακές τους προοπτικές. 

Θεωρώ ότι το συγκοινωνιακό κέντρο των νησιών της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου πρέπει να είναι η Ικαρία, η νότια μεριά της οποίας, από το λιμάνι του Αγίου Κηρύκου θα συνεχίσει όπως τώρα να έχει σύνδεση με Φούρνους και Σάμο, αλλά η βόρεια μεριά της, από το λιμάνι του Ευδήλου, εκτός της σύνδεσης από και προς Σάμο που υφίσταται ήδη και φυσικά θα παραμείνει, θα πρέπει να συνδεθεί άμεσα και με τη Χίο και τη Μυτιλήνη. 

Με άλλα λόγια προτείνω ένα δρομολόγιο, δύο φορές την εβδομάδα τουλάχιστον, το οποίο θα είναι το εξής: Πειραιάς, Εύδηλος, Χίος, Μυτιλήνη και αντιστρόφως. Δηλαδή απλώς να μεσολαβεί το λιμάνι του Ευδήλου, δύο φορές την εβδομάδα έστω, στο υφιστάμενο δρομολόγιο Πειραιάς, Χίος, Μυτιλήνη και αντιστρόφως. 

Δεν χρειάζεται νομίζω να παραθέσω τα οφέλη ενός τέτοιου δρομολογίου για τα νησιά Ικαρία, Χίο και Μυτιλήνη. Θα αλλάξει εντυπωσιακά προς το καλύτερο την καθημερινότητα όλων των ντόπιων και θα προσφέρει τεράστιο όφελος στην οικονομία όλων των νησιών αλλά και στην κοινωνική τους διάδραση. 

Το δρομολόγιο αυτό έχει μόνο θετικά. Δεν έχει αρνητικά ούτε σε θέμα κόστους ή χρόνου και είναι απολύτως εφικτό να πραγματοποιηθεί άμεσα, αρκεί να το ζητήσουν οι τοπικοί φορείς και να ληφθούν οι απαιτούμενες πολιτικές αποφάσεις.

Το ότι δεν θα καθυστερεί το πλοίο από τα νησιά Χίο και Λέσβο προς Πειραιά και αντιστρόφως, επειδή θα μεσολαβήσει προσέγγιση στον Εύδηλο είναι εμφανές και αποδεικνύεται από την παρακάτω ανακοίνωση της εταιρείας για το υφιστάμενο δρομολόγιο του πλοίου νήσος Μύκονος:

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΙΣ 15:00 ΠΡΟΣ ΣΥΡΟ 18:35-18:50, ΜΥΚΟΝΟ 19:35-19:50, ΕΥΔΗΛΟ 21:55.

Αυτό σημαίνει ότι το ταξίδι από Πειραιά για Εύδηλο αν δεν μεσολαβούν τα λιμάνια Σύρου και Μυκόνου γίνεται σε έξι (6) ώρες, όποτε κατόπιν για Χίο θα πάει περίπου στις 8.5 ώρες και μετά για Μυτιλήνη το ταξίδι θα είναι στο ίδιο πάνω κάτω χρονικό πλαίσιο με αυτό που συμβαίνει και σήμερα, δίχως καμία χρονική επιβάρυνση.

Θεωρώντας ότι η πρόταση αυτή είναι σημαντική για τη ζωή και την ανάπτυξη των νησιών μας, την καταθέτω δημοσίως σε διάλογο και θα ήθελα να μάθω τις σκέψεις και τις προθέσεις αιρετών και φορέων των νησιών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ