20.10.2019 21:12

Μιά ωραία ιδέα σε φάση υλοποίησης

Η ιδέα είναι του σημερινού Δ/ντή του Ανδρεαδείου Γυμνασίου Βροντάδου, φίλου Αντώνη Νικολάου. Ως πρόταση, κατατέθηκε πέρσι κατά τη διάρκεια των εργασιών του Παμβρονταδουσιακού Συνεδρίου και έτυχε της αποδοχής των συνέδρων.

  Τώρα, μετά από σχετική ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του νέου Τοπικού Συμβουλίου Βροντάδου, μπαίνει σε φάση υλοποίησης. Η ιδέα στηρίχθηκε σε προηγούμενα επιτυχή παραδείγματα ανά την Ελληνική Επικράτεια. Προβλέπει την ίδρυση Συλλόγου φίλων και αποφοίτων του Γυμνασίου και των Λυκείων του Βροντάδου ο οποίος θα συνεπικουρεί τα τρία αυτά Σχολεία στο έργο τους αλλά και στην επίτευξη των στόχων που, κάθε φορά, αυτά θέτουν.

  Στα Σχολεία αυτά έλαβαν (και λαμβάνουν) τα φώτα της Μέσης Εκπαίδευσης παιδιά του Βροντάδου αλλά και άλλων περιοχών της Χίου. Και αυτό σημαίνει πολλά.

   Είναι ενδεικτικό ότι, κατά τη διάρκεια φοίτησης εμού και των συνομηλίκων μου, (1959-1965), στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Βροντάδου (ναυτικής και κλασσικής κατεύθυνσης), είχαμε συμμαθητές και συμμαθήτριες από Λειβάδια και Αγία Παρασκευή, από τη λοιπή Χίο (Χώρα), τη Συκιάδα και τη Λαγκάδα, το Βίκι, τις Καρυές, τον Καταρράκτη, το Νεοχώριο, τους Ολύμπους, τα Μεστά, το Θολοποτάμι, το Συκούση, τα Νένητα, τα Διευχά, τη Διδύμα, το Μελανιός, τα Κουρούνια, τον Κέραμο, το Πιτυός, τα Αρμόλια, την Παρπαριά, τα Φυτά, τις Αμάδες, τη Σιδηρούντα και τα Χάλανδρα (ίσως να μου διαφεύγουν και άλλα Χωριά).

  Από αυτά τα (χιλιάδες) παιδιά, οι μεν κοπέλες (στην συντριπτική πλειοψηφία) αναδείχθηκαν  άξιες μανάδες (κυρίως ως σύζυγοι ναυτικών),τα δε αγόρια (πάλι στη μεγάλη πλειοψηφία τους)  διακρίθηκαν ως άξιοι ναυτικοί (πλοίαρχοι, μηχανικοί και ασυρματιστές) αλλά και στελέχη ναυτιλιακών γραφείων, ενώ αρκετοί έκαναν (και κάνουν) λαμπρή καριέρα ως εκπαιδευτικοί, ως επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί, μηχανικοί), ως τεχνίτες, ως στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, λίγοι ως ιερωμένοι, ενώ αρκετοί επέλεξαν να αναζητήσουν μια καλύτερη  ζωή σε Αττική, Αμερική, Καναδά, Ευρώπη και Αυστραλία.

  Στο σημείο αυτό, ας μου επιτραπεί να κάνω ονομαστική μνεία σε τρεις περιπτώσεις αποφοίτων των Σχολείων Μ.Ε. του Βροντάδου, που διακρίθηκαν ιδιατέρως και άρα αξίζει να τους θυμίσω. Αναφέρομαι στον, διεθνούς φήμης και αναγνώρισης, Αστροφυσικό και Ακαδημαϊκό κ. Σταμάτη Κριμιζή και στον Πανελληνίως γνωστό λογοτέχνη-ποιητή, αείμνηστο Ματθαίο Γ. Μουντέ (αποφοίτων και των δύο του Γυμνασιακού Παραρτήματος Βροντάδου που λειτούργησε από το 1941 έως το 1956), αλλά και στον νυν Μητροπολίτη μας κ. Μάρκο ο οποίος αποφοίτησε από το Λύκειο Βροντάδου τη δεκαετία του 1980.

  ΄Αξιο καταγραφής (για ιστορικούς λόγους) είναι το γεγονός ότι, τα παιδιά του Βροντάδου που επιθυμούσαν να μορφωθούν σε Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, έως και το 1941, διένυαν καθημερινά πεζή τη μεγάλη (και δύσβατη τότε) απόσταση Βροντάδου-Χίου και αντίστροφα και αυτό υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

   Μόλις το 1939, οι τότε Τοπικοί παράγοντες του Βροντάδου (Δημοτική Αρχή και λίγοι φωτισμένοι εκπαιδευτικοί), άρχισαν αγώνα για τη δημιουργία έστω Ημιγυμνασίου στον Βροντάδο ως Παραρτήματος του ιστορικού Γυμνασίου Αρρένων Χίου. Ο αγώνας αυτός καρποφόρησε τελικά εν μέσω της φοβερής και καταστροφικής Γερμανικής Κατοχής (4-5-1941 έως 10-9-1944) οπότε, με απόφαση του τότε Γενικού Επιθεωρητού Δημητρίου Παπούλια, τον Οκτώβριο του 1941, ιδρύθηκε το Γυμνασιακό Παράρτημα Βροντάδου αρχικά με 4 τάξεις, με δ/ντή τον Βρονταδούση θεολόγο καθηγητή αείμνηστο Δημήτριο Κ. Σκούφαλο και με διδακτικό προσωπικό 7 καθηγητές και καθηγήτριες.

  Ακολούθησε το 1956 η μετατροπή του Παραρτήματος σε κανονικό Αυτοτελές, πλήρες Γυμνάσιο (Ανδρεάδειο Γυμνάσιο) το οποίο μετατράπηκε σε Ναυτικό αρχές τις δεκαετίας του 1960 για να ιδρυθεί το 1964 το Λύκειο Βροντάδου με δύο τμήματα, Ναυτικής και Κλασσικής κατεύθυνσης (σημερινά ΕΠΑΛ και ΓΕΛ).

  ΄Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι, παρά τις τρομακτικές δυσκολίες, το φόβο και τις ελλείψεις (μέσων και τροφής), ο αριθμός των μαθητών-τριών του Γυμνασιακού Παραρτήματος Βροντάδου, κατά το πρώ το έτος λειτουργίας του (Οκτώβριος 1941) έφθασε τους εκατό (100) εκ των οποίων 80 ήταν αγόρια και 20 κορίτσια !!! Τότε ακριβώς ήταν που, με απόφαση του πρώτου Συλλόγου διδασκόντων, ορίσθηκε η 3η Νοεμβρίου ως ΓΕΝΕΘΛΙΟΣ ΗΜΕΡΑ του Γυμνασίου Βροντάδου η οποία συμπίπτει με τον πανηγυρισμό της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου εν Λύδη που γίνεται ετησίως τη μέρα αυτή στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βροντάδου.

  Αυτή ακριβώς η διπλή Βρονταδούσικη εορτή,επιλέχθηκε φέτος για να σηματοδοτήσει την ίδρυση του Συλλόγου φίλων και αποφοίτων Γυμνασίου και Λυκείων Βροντάδου η οποία θα πραγματοποιηθεί,(εκτός απροόπτου), την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και ώρα 11 π.μ. στη νέα πτέρυγα του Γυμνασίου μας “Σταμάτης Κριμιζής”.

  Προσωπικά εκτιμώ ότι, θα είναι καλό (ως παράδειγμα προς τους νέους μας) αλλά και πολλαπλά χρήσιμο για όλους, όπως, όλοι και όλες που φοιτήσαμε σ' αυτά τα Σχολεία, εφ' όσον βέβαια το μπορούμε, δώσουμε το παρόν προκειμένου να αποτελέσουμε τα ιδρυτικά μέλη του νέου Συλλόγου.

 Θα  είναι (η συμμετοχή μας) πράξη ευθύνης ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει την ιστορική συνέχεια των προσπαθειών των προγόνων μας, οι οποίοι, υπό άκρως αντίξοες συνθήκες, έστησαν το 1941 το Γυμνασιακό Παράρτημα Βροντάδου. Αποτελεί όμως και απότιση ελάχιστου φόρου τιμής προς όσους φρόντισαν για τη μόρφωσή μας (γονείς και εκπαιδευτικούς) καθώς και προς την Ελληνική Κοινωνία (ιδιατέρως την Τοπική) η οποία, δια της καταβολής φόρων, συνέβαλε στις δαπάνες του Κράτους για τη μόρφωση, την κατάρτιση και την επαγγελματική μας σταδιοδρομία.

  Ραντεβού λοιπόν όλοι και όλες στο Γυμνάσιο Βροντάδου την Κυριακή 3 Νοεμβρίου ώρα 11 π.μ.

 

 Υ.Γ. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει τις τέσσερις περίπου τελευταίες δεκαετίες με τη μαζική στροφή των νέων μας (αγοριών και κοριτσιών) σε ανώτερες και ανώτατες σπουδές, την περίοδο 1941-1980, η κύρια επαγγελματική ενασχόληση ήταν αυτή που σχετιζόταν με τα θαλάσσια επαγγέλματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά την δεκαπενταετή λειτουργία του Γυμνασιακού Παραρτήματος Βροντάδου (1941-1956), από τους 375 αποφοίτους αυτού (298 αγόρια και 77 κορίτσια), μόνο 14 έτυχαν ανώτερης και ανώτατης μόρφωσης (12 αγόρια και 2 κορίτσια). Μόλις τα τελευταία λίγα χρόνια, προφανώς λόγω της ανεργίας στη στεριά, αρκετοί νέοι μας, στρέφονται και πάλι προς τα θαλάσσια επαγγέλματα με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ