30.11.2021 22:00

Mελλοντική αξιοποίηση της ΒΙΑΛ: μήπως βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος;

Χωρέμικο: Φωτογραφία από το αρχείο του Politischios.gr

Αγαπητοί φίλοι,

Εδώ και μερικές μέρες έχει ανοίξει μια συζήτηση σχετικά με την τύχη της ΒΙΑΛ όταν (κι αν) αυτή θα κλείσει. Στη συνέντευξή του στο Ράδιο Αλήθεια στις 23.11.2021, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μίλησε για ένα ετήσιο κονδύλι 50 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο έχει συμφωνηθεί με τον Πρωθυπουργό να αποδίδεται στις πληττόμενες από το μεταναστευτικό κοινωνίες. Κι από τέτοιες υπάρχουν πολλές καθώς πέρα από τα 6 Κ.Υ.Τ. στα νησιά και τον Έβρο υπάρχουν και 33 δομές ανά την επικράτεια.

Προφανώς λοιπόν το εν λόγω κονδύλι δεν αφορά μόνο τη Χίο αλλά ολόκληρη την Ελλάδα. Ωστόσο και με την πλέον συντηρητική εκτίμηση δεν θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως στη Χίο αναλογεί τουλάχιστον το 1/20 αυτού του ποσού; Δηλαδή 2,5 εκατομμύρια ευρώ για το 2021 και άλλα τόσα για το 2022, σύνολο 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο χρόνος που κυλάει… 

Βέβαια για να αξιοποιηθεί η ΒΙΑΛ θα πρέπει πρώτα να κλείσει και για να κλείσει, σύμφωνα με το Υπουργείο, θα πρέπει πρώτα να κατασκευαστεί κάποιο άλλο κλειστό κέντρο κάπου στο νησί…

Ακόμα βέβαια κι αν όλα αυτά τελικά συμβούν, η αξιοποίηση της ΒΙΑΛ θα απαιτήσει διαβούλευση (ορισμένες ιδέες όπως η επέκταση της μονάδας ανακύκλωσης και η δημιουργία πάρκου περιβαλλοντικής αγωγής βρίσκονται ήδη στο τραπέζι) αλλά και την εκπόνηση μελετών. Με άλλα λόγια θα απαιτήσει πολύ χρόνο. 

Ως μέτρο σύγκρισης ας πάρουμε τους γείτονες Σαμιώτες όπου με τη νέα δομή ήδη σε λειτουργία τώρα θα ξεκινήσουν μελέτες για την τύχη του πρώην Κ.Υ.Τ. στο Βαθύ.

Εν τω μεταξύ ο χρόνος θα περνάει και η Χίος θα χάνει κάθε χρόνο το μερίδιό της από τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Αφήστε δε που μπορεί κάποια στιγμή να αλλάξει ο υπουργός ή/και η κυβέρνηση κι όλα αυτά να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε με αυτά τα χρήματα;

Εν έτει 2021, χωρίς έτοιμες μελέτες αλλά και με τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και την ταχύτητα χελώνας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης ή θα βλέπουμε τα χρήματα να χάνονται ή θα προχωρήσουμε σε μια άμεση κίνηση.

Αυτή είναι κατά τη γνώμη μου η αγορά από το Δήμο Χίου των 7,5 στρεμμάτων του κτήματος Χωρέμη με χρήματα του Υπουργείου Μετανάστευσης.

Να θυμίσουμε εδώ πως από το σύνολο των 30 περίπου στρεμμάτων του Χωρέμικου, τα 7,5 στρέμματα χωραφιού επί της οδού Ριζάρη διατίθενται προς πώληση από την οικογένεια Χωρέμη ενώ τα άλλα 23 έχουν χαρακτηριστεί Γ.Γ.Υ.Π. (γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας) και άρα δεν μπορούν να ανοικοδομηθούν.

Με αυτό τον τρόπο ο Δήμος Χίου θα αποκτήσει ένα μοναδικό ακίνητο 7,5 στρεμμάτων μια ανάσα από την αγορά. Έτσι και θα σώσει αυτή την έκταση από την τσιμεντοποίηση και στη συνέχεια θα μπορέσει να εκπονήσει μελέτες για τη μελλοντική της χρήση (π.χ. πλατεία, πάρκο, υπόγειος ή υπαίθριος χώρος στάθμευσης) και να την εντάξει με άνεση χρόνου σε κάποιο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα. 

Τι πιο δίκαιο αντισταθμιστικό όφελος για τη χιακή κοινωνία που τόσο βάρος σήκωσε και σηκώνει με το μεταναστευτικό;

Πρόκειται για μια ιστορικών διαστάσεων ευκαιρία που μπορεί πραγματικά να μεταμορφώσει τη Χίο. 

Θα την αφήσουμε να πάει χαμένη;

 

 

Χρήστος Παπαχρήστου

Ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής

Γενεύη, 30.11.2021

 

Υ.Γ. Η εν λόγω αγορά ουδόλως θα επηρεάσει μια μελλοντική αξιοποίηση της ΒΙΑΛ η οποία έτσι κι αλλιώς αφορά σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ