26.8.2013 11:47

Μαθητής προς ιστορικό και Ομηρίστρια

            Κάποτε δύο επιστήμονες δημοσίευσαν ιδεολογικές διαφορές και εγώ ο της μέσης εκπαίδευσης  προσπάθησα να καταλάβω τι έχει συμβεί.  Έτσι κατάλαβα ότι όσοι στο παρελθόν νόμισαν (οι ολίγοι) ότι ήταν ταπεινοί και είδαν ένα δίπλωμα  τους φάνηκε περίεργο και καβάλησαν το καλάμι. Στην προκειμένη περίπτωση εμείς που περιμένουμε να πάρουμε γνώση από τους επιστήμονες  αντί γνώσης βλέπουμε να μας κουνούν το δάκτυλο στη μύτη κάθε φορά που κάνουμε ή που νομίζουν ότι κάνουμε ένα λάθος, να αναλαμβάνουν τον ρόλο πνευματικού χωροφύλακα και του τιμητή των πάντων και να διεκδικούν το αλάθητο του Πάπα.
            Η εμπειρία μου κατέγραψε επιστήμονα ιστορικό να μου λέει κατά πρόσωπο ότι το βιβλίο μου πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια και Ομηρίστρια να λέει ότι στην ‘’Ομηρική Ακαδημία’’  πρέπει να ομιλούν μόνο επιστήμονες ‘’για να μην πέφτει το επίπεδο’’. Η ίδια ‘’διακατέχθη από ιεράν αγανάκτησην’’ και επέπληξε εφημερίδα γιατί δημοσίευσε άρθρο  μου που υποστήριζα ότι το κάστρο της Χίου είναι Ενετικό και όχι Βυζαντινό και  με στοχοποίησε επειδή βρήκα  το θάρρος να πω ότι δεν γνωρίζω  αν το νησί λεγόταν Χίος στην Ομηρική εποχή.  Φυσικά στοχοποίησε αυτόν που νόμισε αδύνατο κρίκο της αλυσίδας, και όχι τα στηρίγματα της που θα τα απαξιώσει και αυτά όταν θα γίνει πιο δυνατή. Αυτά συμπεραίνει ένας γέροντας γιατί στο χωριό που γεννήθηκε τον έμαθαν να αξιολογεί τους ανθρώπους σωστά.
           Σχετικά λοιπόν με το βιβλίο μου ο ιστορικός δεν έλαβε υπ’ όψιν του ότι γέμισε τον φιλολογικό σύλλογο ‘’Παρνασσό με 500 ακροατές οι πλείστοι των οποίων ήταν επιστήμονες ούτε την επάρατη ιερά εξέταση που έριχνε τα βιβλία στην πυρά. Όσο για την Ομηρίστρια δεν έλαβε υπ΄ ‘οψιν  Χιακούς ογκόλιθους της διανόησης του παρελθόντος που δεν αμφισβήτησαν το Ενετικό όνομα του κάστρου της Χίου. Κάποιος ‘’ειδικός’’ του απώτερου παρελθόντος νόμισε ότι το κάστρο είναι Βυζαντινό και για να εντυπωσιάσει το έγραψε και αυτός έγινε πηγή πληροφόρησης στη νεάνιδα επιστημονική Ομηρική πριμαντόνα που για τους ίδιους λόγους υποστηρίζει ότι είναι Βυζαντινό. Ας τολμήσουν να το πουν στους Χιώτες που είδαν Ενετικά κάστρα και βλέπουν ότι το  κάστρο της Χίου μέσα-έξω και πάνω-κάτω είναι αμιγώς Ενετική κατασκευή, για να τους ρίξουν λεμονόκουπες. Όσο για το όνομα της Χίου στην Ομηρική εποχή ακόμη περιμένουμε να μας πουν την Ραψωδία εκείνη στη οποία ο ίδιος ο Όμηρος γράφει το νησί με το όνομα Χίος για να τους ευχαριστήσουμε ειλικρινά για το δίδαγμα.
           Εμείς οι την μέσης εκπαίδευσης  ακόμη περιμένουμε  αυτούς που νομίζουν ότι ήταν κάποτε ταπεινοί και είδαν ένα δίπλωμα, σαν τους δασκάλους της παλαιάς εποχής με στοργή να μας διορθώνουν όταν κάνουμε ή νομίζουν ότι κάνουμε λάθος και να μας διδάσκουν σαν δάσκαλοι και όχι σαν αλαζόνες πνευματικοί χωροφύλακες που βρίσκουν την ευκαιρία να διεκδικούν το αλάθητο του Πάπα και να κάνουν επίδειξη γνώσεων. Όσο για τους αυτοδίδαχτους ας κατέβουν από το καλάμι τους για να τους αναγνωρίσουμε την προσπάθεια αλλά ταυτόχρονα να τους πούμε ότι δεν χρειαζόμαστε πατρικές συμβουλές αν θα κάνουμε μελέτες και  θα πραγματευτούμε επιστημονικά θέματα. Τους απαντούμε λοιπόν ότι σ’ αυτή τη χώρα εμείς δεν ‘’είμαστε ότι δηλώνουμε’’  αυτό το κάνουν οι επιστήμονες που υποστηρίζουν, γιατί οι πραγματικοί επιστήμονες εκτός από παιδεία έχουν και μόρφωση την οποίαν όμως στερούνται αυτοί.
             Αυτές είναι οι νοοτροπίες και οι συμπεριφορές των επιστημόνων (πολλών εξαιρουμένων), πρακτικές πνευματικού καιροσκοπισμού. Αυτά ήταν τα θαμπά φώτα τους  και τότε που συμμετείχαν  στο πάρτι των δανεικών και μας άφησαν για περισσότερα από 35 χρόνια στο σκοτάδι για να μην καταλαβαίνουμε τους πολιτικούς εμπαιγμούς. ‘’Επιστήμη στερούμε-νη αρετής πανουργία γίγνεται’’,  κάπως έτσι το διατύπωσε αρχαίος σοφός για να συμπεράνουμε ότι αν ο επιστήμονας χάσει την επικοινωνία του με τον απλό άνθρωπο είναι άχρηστος και τα φώτα του είναι θαμπά.     
             Έτσι συμπεριφέρονται μερικοί νέοι επιστήμονες που κουνούν το δάκτυλο στη μύτη γερόντων με συσσωρευμένη πείρα και μελέτες πολλών δεκαετηρίδων και αυτή είναι η κατάντια τους. Έτσι συμπεριφέρονται για να θυμηθώ την αγάπη και την συμπαράσταση των εταιροεθνών μου Αυστραλών καθηγητών και συμμαθητών στο Ινστιντιούτο τεχνολογίας στο Κόφιλντ της Αυστραλίας, να ντραπώ για τα χάλια μας και για μια πατρίδα που σαν γύφτισσα μαϊμού τρώει τα παιδιά που γέννησε. Τέλος, με τους επιστήμονες εκείνους  που δεν μας στήνουν στον τοίχο με τον ατέλειωτο  ανίερο μονόλογο και δεν μας κουνούν το δάχτυλο στη μύτη αλλά βρίσκουν χρόνο να ακούσουν ερωτήσεις, να παραδεχθούν  γνώμες,  και να μας διδάξουν με αγάπη και με αγάπη να διορθώσουν τα λάθη μας,  αναζωπυρώνεται η ελπίδα ότι δεν έχουν ακόμη όλα χαθεί.  Ειλικρινά δεν με νοιάζει  για τις προσωπικές επιθέσεις  σκέπτομαι όμως ότι όσο υπάρχουν τέτοιοι επιστήμονες η δύσμοιρη χώρα δεν θα σταθεί στα διό της πόδια ποτέ. Σύντομα έρχεται για μένα το πλήρωμα του χρόνου και θα σας αφήσω απερίσπαστα να χαρείτε την πνευματική και κοινωνική, ζούγκλα που μόνοι σας με πολύ επιμέλεια δημιουργήσατε για να επικαιροποιήσετε τον Σουρή που έγραψε:   ‘Βγάλανε τ’ ‘αφωνα φωνή, γεννούν αυγά οι πετεινοί και κελαηδούν οι γλάροι’’ 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ