17.5.2019 16:51

Κώστας Τριαντάφυλλος «Συμμαχίας Αξιών» - Αξία για τη Χίο!

Μήνυμα  νίκης έδωσε η συγκέντρωση του υποψηφίου Δημάρχου Κ.Τριααντάφυλλου και του συνδυασμού  «Συμμαχία Αξιών» κατά τη παρουσίαση του ψηφοδελτίου, στην πλατεία του Κάστρου της Χίου το απόγευμα της 10/5/2019 , η μοναδική ανοικτή σε υπαίθριο χώρο, έως τώρα εκδήλωση διεκδικητού της Δημοτικής Αρχής στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο κόσμος πολύς και εκδηλωτικός χειροκρότησε τόσο τον Κώστα Τριαντάφυλλο όσο και την ομάδα του ,με ενθουσιασμό και με δικαιολογημένη τη προσδοκία, για την αλλαγή στο Δήμο μας. Κατά γενική παραδοχή άλλωστε και κατ αντικειμενική κρίση η πόλη και τα χωριά μας «βάλτωσαν» στην αδράνεια μα κυρίως στην ατολμία της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, ενώ από την άλλη τα έργα υποδομής παρέμειναν ανολοκλήρωτα για άλλη μια φορά σε συνδυασμό με το έλλειμμα περιφερειακής συνείδησης που χαρακτηρίζει εως σήμερα την Περιφέρεια Β.Αιγαίου αλλά και τις «γνωστές» έριδες με την Π.Ε.Χίου ,που αποδυνάμωσαν εν τέλει και την όποια αναμενόμενη συνδρομή είτε για την συνέχεια των ημιπερατωμένων έργων, είτε για μια δυναμική σε ανάγκες του νησιού μας, συνεργώντας-παρα τις καλές προθέσεις-αμφότερες οι βαθμίδες της Αυτοδιοίκησης , σ ένα τέλμα !  ( μη ενεργοποίηση του περιφερειακού Καλλιμασιάς Νεοχωρίου εκ νέου, κακή κατάσταση δρόμων εντός και εκτός πόλης Χίου, ,Κόρης Γεφύρι, νερό, μη  επέκταση βιολογικού, αεροδρόμιο σε στασιμότητα ,ανεπαρκή καθαριότητα, προβληματικό λιμάνι κ.ο.κ).

Αντικειμενικά λοιπόν η υποψηφιότητα Τριαντάφυλλου και του συνδυασμού «Συμμαχία Αξιών» προβάλλει ως η μόνη δυνατή εναλλακτική λύση , κυριολεκτικά σαν «σανίδα σωτηρίας»  αφού είναι προφανές ότι η Χίος δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Ο πληθυσμός της συρρικνώνεται με ότι αυτό συνεπάγεται , τα βορειόχωρα πάσχουν από τη συνεχή εγκατάλειψη (η Αμανή πρέπει να αποκτήσει επιτέλους ένα νέο σύγχρονο δρόμο, που να της δίδει την πρόσβαση με το κέντρο, την επισκεψιμότητα και την δυνατότητα στους ντόπιους κατοίκους της να διευκολυνθούν στη καθημερινότητά τους ) τα νοτιόχωρα δεν μπόρεσαν παρά τη δυναμική πού προσδίδει το Μουσείο της Μαστίχας να ανατάξουν  σε ικανοποιητικό βαθμό που να συγκρατεί τις νεώτερες γενιές με σταθερή απασχόληση ενώ τα παιδιά των σχολείων δεν έχουν τοπικά δραστηριότητες ,αφού  όλα τα εργαστήρια συγκεντρώνονται στο Ομήρειο και μόνο. Η κρουαζιέρα ή οι αφίξεις με τσάρτερς , φαντάζουν πολυτέλεια για το νησί μας και ο τουρισμός περιορίσθηκε στο ναδίρ  σε σχέση με τις δεκαετίες των ΄80 και ΄90!  Τα νέα παιδιά συναδέλφων και φίλων μας  συνεχίζουν σπουδές στο εξωτερικό η ακόμη χειρότερα ξεκίνησαν να εργάζονται σε αυτό, αφού ως γνωστόν οι Χιώτες γονείς στη πλειοψηφία τους πάντοτε δαπανούσαν και απασχολούνταν με την εκπαίδευσή τους, έτσι ώστε από τον συνδυασμό της οικονομικής κρίσης και της ατολμίας των τοπικών μας Αρχών, η Χίος να κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις του αποκαλούμενου brain drain, με δυσμενές αντίκρυσμα για τη χώρα και το νησί μας.

Η «Συμμαχία Αξιών» εργάσθηκε συλλογικά και σχεδίασε επι μέρους και συνολικά ώστε το νησί να βγεί από τη μέγγενη της εσωστρέφειας και του αποκλεισμού και να χαράξει τη ρότα της ήπιας αλλά δυναμικής ανάπτυξης , να αναδείξει τη Χίο των τεσσάρων εποχών στον τουρισμό με θεματικές που θα μπορέσουν να θεμελιώσουν αυτό τον μεγάλο στόχο, καθιερώνοντας φερ ειπειν το Πυργί σαν περιφερειακό σταθμό στη Χαρακτική της Σχολής Καλών Τεχνών, οργανώνοντας γιορτές και εκδηλώσεις τα Χριστούγεννα με την αξιοποίηση του Κέντρου Καλουτά, τα έθιμα των Απόκρεω  και το ρουκετοπόλεμο για την Ανοιξη, τις παραλίες το καλοκαίρι κ.ο.κ. Συνάμα οι παραδοσιακοί χοροί δια των Συλλόγων να μην συγκεντρώνονται στο σύνολο στο Ομήρειο αλλά και στα χωριά πλαισιώνοντας τη γιορτή της σούμας, ενώ παράλληλα να επιδιωχθεί ενας γυναικείος συναιτερισμός που θα απασχοληθεί επαγγελματικά στο να ράβει και ετοιμάζει παραδοσιακές στολές (αντι να παραγγέλονται από εκτός νησιού εργαστήρια) με ανάλογα οφέλη (συγκράτηση ανθρώπινου δυναμικού στα χωριά, απασχόληση). Στο Δήμο θα λειτουργεί «γραφείο επιχειρηματικότητας» για να συνδράμει τους νέους/γυναίκες  επιχειρηματίες ,ενώ οι μικροεπιχειρηματίες στα χωριά θα απαλλάσονται ανταποδοτικών τελών , οι δε κοινοτάρχες θα διευκολύνονται για την καθαριότητα των οικισμών ,χωρίς να είναι αυτή πόνημα αποκλειστικά του εθελοντισμού και των πολιτιστικών συλλόγων, ενώ θα υποστηρίζεται για την επισκευή/επιδιόρθωση μικροζημιών και μικροέργων χωρίς να ταλαιπωρείται ανερμάτιστα από την γραφειοκρατία.

Το μεγάλο θέμα του αεροδρομίου που οι ηχηρές μειοψηφίες του παρελθόντος ευθύνονται για την απώλεια μιάς  τριακονταετίας επι ζημία του νησιού, θα κατανεμηθεί σε τρία επιμέρους τμηματικά έργα , επέκταση διαδρόμου, κτιριακές αναγκαιότητες και τέλος η μετάθεση του κεντρικού δρόμου προς τη θάλασσα, ενώ συγχρόνως θα αξιοποιούνται όσα γίνονται, για την άφιξη των επισκεπτών από άλλες χώρες και την Ελλάδα. Ανάλογη μέριμνα για το λιμάνι της Χίου και των Μεστών, με επιδίωξη την αξιοποίηση αμφοτέρων και με υποδομές και με συνδέσεις με άλλα νησιά και την επιδίωξη της κρουαζιέρας , με τις δυνατότητες που καθένα εξ αυτών προωθείται καταλληλότερα το τουριστικό προϊόν, οι μεταφορές και οι επιβάτες/επισκέπτες.

Η ανάδειξη των θρησκευτικών μας μνημείων, της βιβλιοθήκης «Κοραή» ,του Ομηρείου, των μουσείων μας των βορειοχώρων και νοτιοχώρων με τον τρόπο που αρμόζει σε αυτά και με την αναβάθμιση των ναυτιλιακών μας πραγμάτων ,τόσο με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου  αλλά και με την ναυτική εκπαίδευση και με εφαρμογές επαγγελματικές πέραν των πληρωμάτων θα προσδώσει απασχόληση, δυναμική και εξωστρέφεια σε όλο το νησί, όπως χρειαζόμαστε.

Φυσικά η καθαριότητα δεν είναι ικανοποιητική και η πόλη υστέρησε στο τομέα αυτό καθώς και τα χωριά που αφέθηκαν περισσότερο στους συλλόγους και τους λίγους πολλές φορές κατοίκους τους! Οι νησίδες το ίδιο αφημένες συνήθως σε ακατάστατη βλάστηση , οι εκατερωθεν μάνδρες του Κάμπου γεμάτες χόρτα και «ταές» δίνουν την εικόνα της εγκατάλειψης και του κινδύνου των πυρκαγιών , ενώ  κτίρια είναι ερειπωμένα και δυστυχώς και δημόσια/δημοτικά οικοδομήματα ,γλυπτά παραμελημένα ,πολλές φορές δωρεές της χιακής ευποιϊας  που οι σημερινοί Χιώτες αδυνατούμε (;) να φροντίσουμε…!

Φαίνεται πως φτάσαμε στο τελευταίο στασίδι και στις 26/5/2019 έχουμε την ευκαιρία να εργασθούμε για ένα Δήμο ανοικτό στους δημότες και εξωστρεφή στη χώρα και στο κόσμο!

Μαζί θα κτίσουμε το Δήμο μας , κάνοντας το πρώτο βήμα με πίστη και τόλμη τη Κυριακή στις 26/5/2019  , μαζί θα εργασθούμε όλοι και όλες (η ευθύνη για τους Χιώτες και τις Χιώτισσες είναι κυρίαρχα δημιουργική, προοδευτική και γεννήτρα εκείνου που ονομάσθηκε από τους περιηγητές «ΧΙΑ ΖΩΗ» ) για όλα αυτά και άλλα , ΓΙΑ ΤΗ Χίο, τη καθημερινότητά μας , τα παιδιά μας, μαζί με τον Κ.Τριαντάφυλλο και τη «Συμμαχία Αξιών» /Αξία για τη Χίο.

Ανθίππη Μαριγώ Ζαννάρα, υποψήφια δημοτική σύμβουλος  με υποψήφιο Δήμαρχο τον Κ.Τριαντάφυλλο και τη «Συμμαχία Αξιών»

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ