27.6.2017 10:39

Καμία ουσία δεν έλυσε προβλήματα αντίθετα τα αύξησε

Θα ήθελα καταρχάς να συγχαρώ το Κέντρο Πρόληψης Χίου για την διοργάνωση των εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών αλλά και για την εδώ και πολλά χρόνια, μεγάλη συνεισφορά του στην κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαρτήσεων.

 Πρόκειται ομολογουμένως για ένα πολύ δραστήριο κέντρο που παρά το προβλήματα που συναντά βρίσκεται για περίπου 20 χρόνια στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στις εξαρτήσεις.

Η σημερινή πρωτοβουλία είναι ενδεικτική μόνο, της πολυδιάστατης προσπάθειας που καταβάλλεται όλο το χρόνο, προκειμένου να δημιουργηθούν εκείνα τα απαραίτητα αναχώματα ενάντια στις εξαρτήσεις, ώστε να προστατευτεί η νεολαία, να στηριχθεί η οικογένεια αλλά και να θωρακισθούν με γνώσεις ειδικές ομάδες επαγγελματιών.
Η παρουσία μου σήμερα εδώ, είναι αποτέλεσμα μίας σχέσης που ξεκίνησε εδώ και πάνω από δέκα έτη.

Δειλά – δειλά και όχι με τις καλύτερες προϋποθέσεις, καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε επαφή ανάμεσα στους δύο Οργανισμούς και η καχυποψία, τουλάχιστον από την πλευρά μας, ήταν μεγάλη. Με την πρώτη εκείνη εκδήλωση, γύρω στο 2004, όταν στελέχη της Ομάδας Δίωξης τότε, παρακολούθησαν εκπαιδευτική δράση του Κέντρου, άλλαξαν τα πράγματα και έκτοτε κάναμε πολλά πράγματα μαζί. Κοινές εκδηλώσεις, εκπαιδεύσεις, αντιμετώπιση πραγματικών περιστατικών και άλλα. Με διακριτούς ρόλους και με εμπιστοσύνη πλέον χτίζουμε μια σχέση που μπορεί να αποβεί χρήσιμη για την τοπική κοινότητα.
Για την Ελληνική Αστυνομία η προστασία της νεολαίας και η αντιμετώπιση του προβλήματος των ουσιών αποτελούν πρωταρχική προτεραιότητα. Για το σκοπό αυτό εκπονήθηκαν ειδικά επιχειρησιακά σχέδια, αναπτύχθηκαν συνεργασίες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο και αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του πολυπαραγοντικού αυτού ζητήματος.

Η νέα αντεγκληματική πολιτική της Ελληνικής Αστυνομίας εξάλλου ευνοεί και προωθεί στρατηγικές συνδιαμόρφωσης πολιτικής και η σχέση της Δ.Α Χίου με το Κέντρο Πρόληψης είναι η έκφραση αυτής της στρατηγικής.
Η Ελληνική Αστυνομία είναι για πολλούς κυρίως μηχανισμός καταστολής. Τα τελευταία χρόνια όμως αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες πρόληψης και αυτό γίνεται εξαιτίας της αναβάθμισης των στελεχών της μέσα από σημαντικές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες αλλά κυρίως από τις γνώσεις που προέρχονται από την εμπειρία. 
Η εμπειρία αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για να μπορέσουμε όμως να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα καθώς θα πρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς γίνεται στο πεδίο.

Αν αναλύσουμε τις υποθέσεις που όλα αυτά τα χρόνια έχουν απασχολήσει την Υπηρεσία μας θα δούμε ότι πολλά από αυτά που κάποιοι γνωρίζουν σχετικά με τα ναρκωτικά δεν ισχύουν. Η αρχή γίνεται σε μικρότερη πλέον ηλικία, η διαθεσιμότητα κυρίως της κάνναβης είναι πολύ πιο εύκολη, οι αιτίες χρήσης διαφέρουν αφού σήμερα πολλοί νέοι ξεκινούν τη χρήση επειδή θέλουν να νοιώθουν μέσα στα πράγματα ή επειδή τα έχουν όλα. Κυρίαρχη ουσία είναι η κάνναβη.

 Ίσως η πιο επικίνδυνη ουσία. Όχι εξαιτίας των συνεπειών στο σώμα και την ψυχή του νέου, που δεν είναι μικρές, αλλά εξαιτίας των μύθων με τους οποίους έχει περιβληθεί. Γεμάτο το διαδίκτυο με τα …καλά της κάνναβης και οδηγίες για κάθε γούστο, μουσική που εκθειάζει την ουσία, ταινίες που περιέχουν έστω και μία σκηνή με χρήση ή καλλιέργεια, και τελικά ένας επιτήδειος φίλος, συμμαθητής, με άκρες που μπορεί στο λεπτό να την έχει μπροστά σε κάθε νέο.

Στην κόρη μου στον γιό σας στους μαθητές σας. Και πώς να αντισταθεί ο νέος; Αφού πλέον όπως παραμυθιάζουν τους νέους είναι ακίνδυνη, είναι φυσικό προϊόν και δεν πειράζει πουθενά, πιο πολύ κακό κάνουν τα απλά τσιγάρα ή το αλκοόλ λες και έχεις να επιλέξεις ανάμεσα στο λιγότερο κακό. Αλλά το πιο επικίνδυνο είναι ότι οι νέοι και ιδίως όσοι θα επιμείνουν στη χρήση έρχονται σε επαφή με ανθρώπους και διαδικασίες μη υγιείς. Έτσι ανοίγεται συχνά το μονοπάτι και για άλλες ουσίες. Κοντά σε όλα αυτά βάλτε:

1) τη σημερινή ελληνική οικογένεια που διέρχεται μια άλλου είδους κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά κυρίως αξιών

2) το σχολείο που παλεύει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του

3) την κοινωνία που …πέφτει από τα σύννεφα κάθε φορά που ξεσπά μία θύελλα και τέλος την Πολιτεία που αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και τότε θα καταλάβετε ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα. 

Υπάρχει λύση; Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Σίγουρα δεν είναι εύκολο. Αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να το προσπαθήσουμε. Στην Χίο έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε ένα δίκτυο ανθρώπων σε πολλές θέσεις για την διαχείριση κρίσεων και ζητημάτων όπως τα ναρκωτικά. Εισαγγελία, Νοσοκομείο, Δήμος Εκκλησία, Σχολεία Αστυνομία Φορείς. Αυτό χρειάζεται κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι το δίκτυο αυτό να θεσμοθετηθεί ώστε αν δεσμεύει τα μέλη και την κοινότητα. Φορέας που μπορεί να παίξει τέοιο ρόλ είναι Το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Πραβατικότητας στο Δήμο Χίου. Σήμερα δεν υφίσταται μπορεί όμως εύκολα και κυρίως χωρίς οικονομικό κόστος να συσταθεί και να προσφέρει στην κοινότητα. Προτείνω λοιπόν, στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον των εξαρτήσεων, αφενός αν συσταθεί το εν λόγω Συμβούλιο και αφετέρου τον Σεπτέμβριο που μας έρχεται όλοι οι φορείς που ανέφερα παραπάνω και όποιος άλλος χρειαστεί, να καθίσουμε και να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης των ουσιών σε τοπικό επίπεδο που να θωρακίζει τους νέους, τα σχολεία και να στηρίζει την οικογένεια. Προτάσεις και ιδέες πολλές τόλμη και απόφαση χρειάζονται Εμείς είμαστε παρόντες. 
Ελπίζω η σημερινή συνάντηση να διαλευκάνει περισσότερες πτυχές που δεν είναι δυνατόν να αναλυθούν στο πλαίσιο ενός χαιρετισμού και να ξεκαθαρίσει στο μυαλό των νέων ότι δεν χρειάζονται ουσίες για να στηριχθούν στη διαδρομή της ζωής αλλά άλλες ικανότητες και δεξιότητες όπως πειθαρχία, αυτοεκτίμηση, σεβασμό, αγάπη, υπομονή και πολύ δουλειά. Καμία ουσία δεν έλυσε προβλήματα αντίθετα τα αύξησε. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ