7.7.2017 17:47

Χρειάζεται νέο αφήγημα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου

Για τα έργα της επικράτησε κοινή αποδοχή. Κάνει μικρά θαύματα. Ζωντανεύει μνημεία με ικανότητα περιγραφής μιας ιστορικής Χίου. Για τις ημέρες της υπάρχει πλήρης αμφισβήτηση προθέσεων. Αρχικά απ’ τον κοσμάκη. Δεν μπορούσε να διανοηθεί γιατί πρέπει να υπακούσει σε οδηγίες με υψηλά κόστη αν έπαιρνε την πρωτοβουλία να κατοικήσει σε οικισμό με ιστορικά χαρακτηριστικά. Οι αρχαιολογικές υπηρεσίες υποδείκνυαν, συνήθως, τι απαγορεύεται, από δομικές τους αδυναμίες σπανίως πρότειναν το επιθυμητό για εκείνες μοντέλο συνδιαμόρφωσης με τους ιδιώτες ενός τόπου.

Η δυσπιστία για τις πραγματικές προθέσεις της, ενοποιημένης πια, Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, ξεφεύγει από το πλατύ στρώμα της λαϊκής διαπίστωσης, προφέρεται με μεγάλη ευκολία κι από επίσημα πρόσωπα. Εκείνα, συνήθως, διατηρούσαν ισορροπημένη τη σχέση τους με την Αρχαιολογία, σε μια καταφανή προσπάθεια οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις να επηρεάσουν και το ρυθμό απόκρισης των αιτημάτων τους.

Ο ρυθμός... Άλλος καημός αυτός! Οι αρχαιολογικές υπηρεσίες ανά τη χώρα έχουν ταυτιστεί στη συνείδηση του κόσμου με ένα από τα πιο ισχυρά φρένα σε κάθε κοινό ή ιδιωτικό σχεδιασμό. Θεωρείται περίπου αυτονόητο ότι από την ώρα που μια αίτηση θα καταλήξει στα αρχαιολογικά γραφεία θα κολλήσει για κάποιους μήνες, στην καλύτερη περίπτωση, κάποια χρόνια στη χειρότερη.

Όλα τα παραπάνω έχουν τις ρίζες τους. Η χώρα και η Χίος συνιστούν ένα απέραντο αρχαιολογικό πάρκο. Εκεί που δεν το φαντάζεται κανείς ρίχνει μια τσαπιά και ξεθάβει ... Παρθενώνες. Απροσδιόριστος, επομένως, όγκος δουλειάς. Αμέτρητες και οι οικονομικές απαιτήσεις για να ανταποκριθούν οι υπηρεσίες στον κατακλυσμό αιτημάτων αποκατάστασης ιστορικών μνημείων. Μέχρι τα μισά του 20ου αιώνα η χώρα αποσπούσε δομικά υλικά μνημείων της για να τα ενσωματώσει σε σπίτια και κοτέτσια. Μέσα σε μισό αιώνα υπάρχει η απαίτηση να βρεθούν πόροι για την αποκατάσταση χιλιάδων επαπειλούμενων από τη φθορά του χρόνου μνημείων.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου στερείται του κατάλληλου προσωπικού. Καλούνται αρχαιολόγοι να φέρουν εις πέρας έργο αρχιτεκτόνων, μηχανικών, μάνατζερ. Οι υπάλληλοι της διαπνέονται, έστω κι αν σημειώνουν βήματα προόδου, από μια δική τους καχυποψία για τη σχέση του ιδιώτη με τα μνημεία.

Φανταστείτε πόσο λυτρωτικά θα λειτουργούσε για την ΕΦ.Α. αν μια ωραία πρωία ανακοίνωνε στους κατοίκους του Αναβάτου την παρουσίαση ενός μοντέλου παρεμβάσεων στους ιδιωτικούς χώρους του οικισμού. Και λίγο αργότερα αν το ίδιο έπραττε για τα Μεστά ή το Κάστρο. Με πόσο διαφορετική διαλεκτική θα συνομιλούσε με την κοινωνία.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου καλείται να βρει το δικό της αφήγημα και να πείσει την κοινωνία μας πως αξίζει να το ακολουθήσει. Είναι καταστροφικό η επίδειξη υπεροψίας προς τον πολίτη να μετριάζει τις εντυπώσεις για το πολύ σημαντικό έργο της. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ