8.8.2023 15:23

Χίος - νησί καθαρό από αμίαντο

Ένα τεράστιο υγειονομικό και περιβαλλοντικό ζήτημα, με το οποίο είχα ασχοληθεί μέσω του ΕΠΠΟΧΙ πριν μερικούς μήνες αλλά τώρα, με αφορμή την υποψηφιότητα μου με το ψηφοδέλτιο της ΛΑΣ, μου το έθεσαν ξανά κάποιοι συνδημότες και τους ευχαριστώ είναι η απομάκρυνση των αμιαντούχων υλικών κατασκευής (ελενίτ) από τα σπίτια τους.

Αυτή τη στιγμή το νησί είναι κυριολεκτικά γεμάτο από ελενίτ, υλικό ευρείας οικοδομικής χρήσης τις περασμένες δεκαετίες αλλά εδώ και πολλά χρόνια απαγορευμένο ως καρκινογόνο, το οποίο πρέπει να απομακρυνθεί από κάθε κτίσμα και φυσικά να μην πεταχτεί σε χωματερές, σε ρέματα, σε χωράφια όπως γίνεται σήμερα αλλά να ακολουθηθούν όλες οι αυστηρές υγειονομικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές καθαίρεσης, περισυλλογής, μεταφοράς του εκτός νησιού και απόθεσής του στους ειδικούς προβλεπόμενους χώρους. 

Αυτή τη στιγμή όμως, με ευθύνη αποκλειστικά της δημοτικής αρχής, λόγω του ότι δεν είδε ποτέ με υπευθυνότητα το ζήτημα αλλά το αφήνει συνειδητά σε κατάσταση "πάμε κι όπου βγει",  το νησί βρίθει αμιάντου, δηλαδή καρκίνου, σε σπίτια, αποθήκες, χωράφια, ρέματα, σκουπιδότοπους, βουνά και λαγκάδια. Διότι όποιοι δημότες θελήσουν να το απομακρύνουν από τα κτίσματα τους βρίσκονται σε αδιέξοδο λόγω του ότι ο δήμος δεν αναλαμβάνει την εργασία αυτή και για να ακολουθηθούν οι νόμιμες και προβλεπόμενες υγειονομικές και περιβαλλοντικές διαδικασίες χρειάζεται ο δημότης να χρεωθεί πολλές χιλιάδες ευρώ. Οπότε, ή δεν τα αγγίζουν, αφήνοντάς τα στη θέση τους και ζώντας παρέα με τον καρκίνο ή τα καθαιρούν δίχως τήρηση προδιαγραφών, με όσα μέτρα προστασίας δύνανται να λάβουν τα μη εξειδικευμένα εργολαβικά συνεργεία και τα πετούν όπου βρουν, απλά για να τα ξεφορτωθούν. Άλλοι τα πάνε στην ανακύκλωση, όπου φυσικά δεν τα δέχονται, και όλα τελικά τα ελενιτ καταλήγουν στη φύση και σιγά σιγά στους υδροφόρους ορίζοντες του νησιού μας. 

Προσωπική μου άποψη αλλά και η κατεύθυνση προς την οποίαν θέτουμε το ζήτημα ως ΛΑΣ είναι ότι η διαδικασία καθαίρεσης, περισυλλογής και απομάκρυνσης των ελενιτ από το νησί αποτελεί επιτακτική ανάγκη και επειδή οι προδιαγραφές είναι οικονομικά αβάσταχτες για τον κάθε δημότη, πρέπει άμεσα και με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να ασχοληθεί ο Δήμος. Να λάβει την πολιτική απόφαση για ένα νησί καθαρό από αμίαντο, να απευθύνει πρόσκληση στους δημότες ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να δηλώσουν τις αμιαντοκατασκευές που διαθέτουν, να γίνει καταγραφή των ελενίτ σε όλο το νησί από ειδική Δημοτική επιτροπή και να συναφθεί σύμβαση του Δήμου με κάποιο από τα υπάρχοντα στην Ελλάδα εξειδικευμένο συνεργείο καθαίρεσης, περισυλλογής και απομάκρυνσης των ελενιτ, ώστε το δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος να μην βαρύνει τους δημότες αλλά και η υγεία τους και το περιβάλλον του νησιού να μην επιβαρύνονται άλλο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ