26.4.2021 12:33

Είμαι με τους πολίτες της Χίου που δεν θέλουν ροές, δεν θέλουν να έχουν κόσμο στο νησί

Ένας καλός μου φίλος, από Βροντάδο, μου λέει διαρκώς πως το ζητούμενο είναι να μειωθούν τόσο οι ροές ώστε να μην χρειαζόμαστε καμία δομή στη Χίο. Και έτσι, διαφωνεί έντονα με το Δημοτικό Συμβούλιο που αποδέχεται μια δομή καταγραφής και ταυτοποίησης για 500 μετανάστες. Με βρίσκει σύμφωνο, η θέση του. Συγχρόνως μου δίνει μια καλή αφορμή να προτάξω στην δημόσια συζήτηση την ουσιαστική συζήτηση του στόχου και όχι του μέσου. Μιλάμε στη Χίο για το σχεδιασμό, χωρίς να έχουμε συζητήσει τον στόχο. Το τι θέλουμε σε τελική ανάλυση να πετύχουμε.

Ο δικός μου στόχος είναι ξεκάθαρος: μηδενικές ροές, μηδενική παραμονή στα νησιά μας. Στον αντίποδα είναι αυτοί που θέλουν να είμαστε πύλη εισόδου, νησί διέλευσης, χώρα διέλευσης. Απλώς να φεύγουν γρήγορα για Πειραιά και παραπέρα. Και τέτοια συνθήματα είδε σε πλακάτ, το Σάββατο στο λιμάνι. Έχουμε πετύχει στο στόχο; Στην συνέντευξη μου στον Πολίτη (25 Οκτωβρίου 2020) έβαζα στόχο η ΒΙΑΛ να έχει 1500 άτομα το Πάσχα. Σήμερα έχει περίπου 900. Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, εισήλθαν στη Χίο 229 αλλοδαποί. Από 9508, το προηγούμενο 12μηνο. Μείωση 97%.

Αναρωτήθηκε κανείς γιατί; Σίγουρα όχι επειδή αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους, ή αδρανούμε, όπως κάποιοι με τη στάση τους μας ζητούν. Εφαρμόζουμε μια ολοκληρωμένη, εθνική πολιτική έξι σημείων για την μείωση των ροών. Τα κλειστά/ελεγχόμενα κέντρα είναι σημαντικό τμήμα αυτής της στρατηγικής. Όχι για να μένουν στα νησιά μας πρόσφυγες. Ήδη δεν μένουν και δεν θα μένουν ούτε στο μέλλον, εφόσον η πολιτική μας συνεχιστεί. Τα κλειστά / ελεγχόμενα κέντρα είναι απαραίτητα για να αποτρέπουν τους παράτυπους οικονομικούς μετανάστες από το να προσπαθούν να έρθουν στη χώρα. Οι οικονομικοί μετανάστες πλέον είναι η πλειοψηφία των αφίξεων.

Και τώρα έρχεται η αντιπολίτευση να αμφισβητήσει μια πετυχημένη πολιτική, που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ξεχνώντας το 2015, όπου είχαμε μια μικρή ακατάλληλη δομή στο Μερσινίδη. Και στην πρώτη κρίση, η Χίος μας πνίγηκε. Και μετά δημιουργήθηκε η ΒΙΑΛ, η Σούδα, τα Ταμπάκικα. Και μας πήρε 6 χρόνια να πέσει ο πληθυσμός της ΒΙΑΛ κάτω από την χωρητικότητα της. Και τώρα η αντιπολίτευση είναι απέναντι. Το ίδιο και εγώ.

Είμαι απέναντι σε ανθρώπους που παλαιότερα δέχονταν αυτά που λέω τώρα. Ζήταγαν δομές, πρότειναν δομές, πρότειναν τοποθεσίες. Όταν κυβερνούσε η αριστερά. Ομοίως είμαι απέναντι σε ανθρώπους που πρότειναν ανεφάρμοστες λύσεις, εν άγνοια τους να θεωρήσω, ως καλοπροαίρετος άνθρωπος.

Είμαι με τους πολίτες της Χίου που δεν θέλουν ροές, δεν θέλουν να έχουν κόσμο στο νησί. Είμαι βέβαιος ότι η κλειστή / ελεγχόμενη δομή θα μας βοηθήσει καταλυτικά να το εξασφαλίσουμε. Σε καμία περίπτωση δεν είναι θα υπερδομή, όπως κάποιοι παραπληροφορούν. Χάρη στα αποτελέσματα της μεγάλης προσπάθειας που έγινε, ο σχεδιασμός του 2021 είναι πολύ μειωμένος σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό του 2019. Και ο λόγος είναι ότι μειώθηκαν οι αριθμοί και οι ανάγκες του μεταναστευτικού.

Στις επόμενες εκλογές οι πολίτες θα κρίνουν την Κυβέρνηση τους. Και τους βουλευτές τους. Για το τι παρέλαβαν και το τί παρέδωσαν.

Τέλος, θέλω, να διευκρινίσω και δυο ιδιαίτερα θέματα που έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο.

Πρώτον, το νέο Σύμφωνο είναι απαραίτητο για τις χώρες της Μεσογείου, καθώς το υφιστάμενο καθεστώς του Δουβλίνου, το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει το Σύμφωνο, ευθύνεται για την μεγάλη πίεση που σηκώσαμε οι χώρες υποδοχής. Σήμερα δεν προβλέπεται αλληλεγγύη, δεν προβλέπεται ισχυρός μηχανισμός απελάσεων, δεν προβλέπονται εξωτερικές δράσεις για την μείωση της μετανάστευσης. Αυτά έρχεται να θεραπεύσει, αν και όποτε προχωρήσει, το Νέο Σύμφωνο. Η χώρα μας είναι στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης για να πετύχουμε ένα σύμφωνο που θα βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και έχουμε ισχυρές κόκκινες γραμμές. Η ανησυχία που δημιουργούν κάποιοι για «γκρίζες ζώνες» δεν υπάρχουν στα κείμενα. Το περίφημο πλάσμα δικαίου, αφορά τα δικαιώματα των παράτυπα εισελθόντων και ισχυροποιεί τις διαδικασίες απέλασης όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Όχι το χώμα που πατάνε, που μπορεί να είναι οπουδήποτε.

Δεύτερον, δομές στην Τουρκία. Να είμαι δίκαιος, η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας αυτό προέβλεψε για τους Σύρους και σε μεγάλο βαθμό το έκανε. Μείωσε τις ροές, διατήρησε πρόσφυγες στην Τουρκία και έγιναν συγκεκριμένες μετεγκαταστάσεις σε Κράτη-Μέλη που δέχθηκαν. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να δώσουμε το δικαίωμα στην Τουρκία να ελέγξει, άμεσα ή έμμεσα το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και ποιος θα μπορεί να έρχεται τελικά με νόμιμα χαρτιά στην Ελλάδα και στα άλλα Κράτη-Μέλη της ΕΕ. Θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη μια τέτοια σκέψη καθώς μπορεί να αυξήσει σε υπερβολικό βαθμό τις ροές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οποία φυσικά δεν εξασφαλίζει ότι δεν θα συνεχίσουν να έρχονται με βάρκες όσοι δεν πήραν άσυλο στην Τουρκία, καθιστώντας αναγκαία την διαδικασία κράτησης σε δομές και επιστροφή τους.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ