2.5.2018 12:57

Ανάπτυξη νησιών Βορείου Αιγαίου “ανέκδοτο” ή στόχος εφικτός;

 Η Κυβέρνηση, εν όψει λήξης τον Αύγουστο του τρίτου Μνημονίου, υλοποιώντας μία ακόμη μνημονιακή υποχρέωση, έχει ήδη συντάξει και καταθέσει ενώπιον των δανειστών, ένα (μάλλον) Προσχέδιο του προτεινόμενου νέου Αναπτυξιακού και Παραγωγικού μοντέλου που αφορά την Ελλάδα του αύριο.

 Στα πλαίσια αυτά,(προφανώς και για εξυπηρέτηση αυτονόητων κομματικών σκοπιμοτήτων), διοργανώνονται, ανά Περιφέρεια, συνέδρια, προκειμένου να συζητηθεί και επιλεγεί το πλέον κατάλληλο “αναπτυξιακό μοντέλο” για κάθε περιοχή της Χώρας μας.

Βέβαια, παρόμοια συνέδρια, έγιναν και στο παρελθόν χωρίς όμως να προκύψουν τα διακηρυγμένα και επιδιωκόμενα θεαματικά αποτελέσματα. Προφανώς, κάτι φταίει για την απουσία κάθε σοβαρής αναπτυξιακής διαδικασίας, την υπερβολική αύξηση της ανεργίας (κυρίως των νέων) και, εν τέλει, την πληθυσμιακή συρρίκνωση που παρατηρείται στις παραμεθόριες περιοχές  της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

 Ειδικά για την περιοχή μας, που περιλαμβάνει τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Χίο,Σάμο,Ικαρία και τα, γύρω απ' αυτά, μικρότερα νησιά, η κατάσταση, έτσι όπως αποτυπώνεται, είναι άκρως απογοητευτική και συνάμα ανησυχητική μιας, και τα νησιά αυτά, είναι που, πέρα από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, πέρα από τη μεγάλη απόσταση που τα χωρίζει από το Κέντρο, είναι αυτά που κυρίως πλήττονται τόσο από την συνεχιζόμενη Τουρκική επιθετικότητα όσο και, (τελευταία), από τις συνεχιζόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από τα έναντι παράλια.

Εξυπακούεται ότι, για την ριζική και άμεση αντιμετώπιση αυτής της αποκαρδιωτικής κατάστασης, αντί της αναμενόμενης από 1-7-2018 αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά μας, η  Κυβέρνηση, (κάθε Κυβέρνηση), θα πρέπει, πέρα από ωραία και εύκολα λόγια, να λάβει μέτρα όπως π.χ. την, κατ΄εξαίρεση, ψήφιση και εφαρμογή ΕΙΔΙΚΩΝ (ευνοϊκών) ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ υπέρ των νοικοκυριών κυρίως όμως υπέρ  των Επιχειρήσεων (παλαιών και νέων) που θα δημιουργούν θέσεις απασχόλησης. Επίσης θα πρέπει, με συγκεκριμένα ισχυρά κίνητρα, να προσπαθήσει να προσελκύσει νέα ζευγάρια για εγκατάσταση και εργασία στα νησιά μας,(κυρίως σε περιοχές αυτών που φθίνουν πληθυσμιακά), ενώ παράλληλα, θα πρέπει να ενισχύσει τις τοπικές δομές Υγείας, Εκπαίδευσης και Πρόνοιας.

 Αν προηγηθούν τέτοιου είδους μέτρα, ζητούμενο είναι και παραμένει, ποιοί κλάδοι και ποιοί τομείς παραγωγής θα μπορούσαν να στηριχθούν στα νησιά μας με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτών καθώς και τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

Είναι πολλοί οι ειδικοί που, κατά καιρούς, έχουν αρθρογραφίσει σχετικά με το ποιό μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης ταιριάζει συνολικά στη σημερινή Ελλάδα.

Ενας εξ αυτών, ο πρώην συντονιστής του Γραφείου Κρατικού Προϋπολογισμού της Βουλής, καθηγητής κ. Παν/της Λιαργκόβας, με πρόσφατο άρθρο του, υποστηρίζει ότι, οκτώ (8) είναι οι κλάδοι που ταιριάζουν στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.

   Επειδή οι επτά (7)  νομίζω ότι ενδιαφέρουν και αφορούν τα νησιά μας, τους αναφέρω επιγραμματικά:

  1. Τουρισμός και δη ο εναλλακτικός όπως π.χ. αγροτουρισμός, αλιευτικός κ.λ.π.
  2. Εμπορική Ναυτιλία
  3. Βιολογικές καλλιέργειες
  4. Μεσογειακή διατροφή
  5. Ορισμένοι κλάδοι μεταποίησης
  6. Εκπαίδευση-ανθρώπινο δυναμικό
  7. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και
  8. Υδρογονάνθρακες.

  Όπως αντιλαμβάνεται κάθε νουνεχής (και όχι στείρα ιδεοληπτικός) πολίτης, με εξαίρεση τους υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο-φυσικό αέριο) που, και αν υπάρχουν στο Αιγαίο, η “κόντρα” μας με την Τουρκία δεν επιτρέπει την εκμετάλλευσή τους, (προς το παρόν),οι άλλοι επτά (7) κλάδοι ταιριάζουν πλήρως προς την φυσιογνωμία του συμπλέγματος των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

 Αντί λοιπόν να σπαταλάμε άσκοπα χρόνο (μιας και “ο χρόνος είναι χρήμα”), ας φροντίσουν η Πολιτεία (με οποιαδήποτε Κυβέρνηση) αλλά και οι αιρετές Τοπικές Αρχές (Περιφέρεια Δήμοι και Επιμελητήρια), όπως καθορισθούν και ισχύσουν τα κίνητρα εκείνα που απαιτούνται ανά κλάδο και τομέα παραγωγής ώστε, αξιοποιώντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα,τα νησιά μας, να προσβλέψουν στο μέλλον με αισιοδοξία, κρατώντας τουλάχιστο τον σημερινό πληθυσμό επιδιώκοντας ταυτόχρονα την προσέλκυση επενδύσεων και νέων κατοίκων.

  Ας τεθεί, από τώρα και ας υπηρετηθεί από ΟΛΟΥΣ ως “ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ” η, ως άνω επιδίωξη, αν όντως θέλουμε, η “καρδιά της Ελλάδας”, να συνεχίσει και στο μέλλον, να κτυπά εδώ, δηλαδή στο γαλανό Ελληνικό Αιγαίο πέλαγος.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ