8.8.2022 17:58

Οικογενειακά ενσταντανέ Νικολάου Κ. Μακκά

Ο Ν.Κ. Μακκάς με τη γυναίκα του Ελένη και τη μητέρα του Μαρία Κ. Μακκά στο γραφείο της κατοικίας του στην Αθήνα το 1912.

Υλικό από τον ερασιτέχνη φωτογράφο και ναύαρχο

«Ο Νικόλαος Κ. Μακκάς άφησε πλούσια φωτογραφική παραγωγή», σημειώνει σε αναφορά της η υπεύθυνη του Φωτογραφικού Αρχείου ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ Βασιλική Αθ. Χατζηγεωργίου. «Φωτογράφησε όπως κάθε ερασιτέχνης κάνει, την οικογένεια, τους φίλους, τα ταξίδια του, αλλά και τα μεγάλα γεγονότα της εποχής του, όπως τη Διεθνή Έκθεση του 1900 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1906. Χρησιμοποίησε όμως τη φωτογραφία και σε όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του στο Πολεμικό Ναυτικό όπου έφθασε μέχρι το βαθμό του ναυάρχου. Μία πλήρης και συστηματική αποτύπωση του εθνικού στόλου, αλλά και πλοίων άλλων χωρών, πολύτιμη μαρτυρία σήμερα, είναι το αποτέλεσμα της φωτογραφικής του ενασχόλησης».

Το αρχείο της οικογένειας Μακκά περιέρχεται στο ΕΛΙΑ με δωρεά του Νίκου Σκένδερ. Το φωτογραφικό μέρος του αρχείου περιλαμβάνει 1100 αρνητικά και 560 πρωτότυπες φωτογραφίες κολλημένες σε λευκώματα. Τμήμα του φωτογραφικού αρχείου Μακκά υπάρχει και στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Με γενάρχη τον Γεώργιο Ν. Μακκά, καθηγητή και ιδρυτικό στέλεχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, γεννημένο στη Χίο το 1818, η οικογένεια έχει προσφέρει στη χώρα μια σειρά εγκρίτων και επιφανών πολιτών στην νεοϊδρυθείσα ελληνική επικράτεια του 19ου αιώνα, ιατρούς κατά κύριο λόγο. Παρά ταύτα, ο Νικόλαος Κ.Μακκάς, μέλος επίσης της οικογένειας, χαράσσει άλλη διαδρομή, λαμπρή στο Πολεμικό Ναυτικό, φτάνοντας στο βαθμό του Ναυάρχου κατέχοντας την υψηλότατη θέση του Αρχηγού του Στόλου, με ηρωική συμμετοχή στους Βαλκανικούς Πολέμους. Από τους πρώτους ερασιτέχνες φωτογράφους, αφήνει πλούσιο υλικό με θεματικές, τι άλλο, τον Ελληνικό Στόλο και οικογενειακά στιγμιότυπα, μερικά από τα οποία παρατίθενται. Μαζί με τον Émile Zola είναι οι μόνοι ερασιτέχνες φωτογράφοι που συμμετέχουν στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1900.

Η Ελένη Νικ.Μακκά το γένος Γρηγορίου Ζλατάνου, θυγατέρα της διάσημης για το φιλελληνικό και φιλανθρωπικό έργο της στη Μεγάλη Βρετανία, Αικατερίνης Ζλατάνου στο κέντρο, κρατώντας την ομπρέλα, με τα παιδιά της Αλεξάνδρα, Ειρήνη και Γρηγόρη. Αριστερά, η δασκάλα των παιδιών Αναστασία και δεξιά η νταντά τους. Φάληρο 1916.

 «Ιρέν, Άλεξ και Γρηγόρης εν τη οικία Παλ. Φαλήρου Πρωτέως 4, Ιούνιος 1916». Τα τρία παιδιά του Νικολάου και της Ελένης Μακκά.

Από το εσωτερικό της κύριας κατοικίας της οικογένειας που βρισκόταν στην οδό Κηφισίας, τότε, σημερινή Βασιλίσσης Σοφίας στο νούμερο 27. Άποψη του δωματίου της οικοδέσποινας, με ανάλαφρο και ρομαντικό διάκοσμο. Διακρίνεται η ρακέτα του τένις, δείγμα μεγαλοαστικής ψυχαγωγικής ενασχόλησης.

Η γάτα της οικογένειας με το τρυφερό όνομα «Πατσουλή» στην καρέκλα κουνήθηκε κατά τη λήψη «και έτσι δημιουργήθηκε το...αιωρούμενο φάντασμά της»!

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ