26.5.2023 15:04

Έλενα Σκυλίτση – Βενιζέλου: Ευεργέτης των εγκύων γυναικών και όχι μόνο

Ήταν άνοιξη του 1926, όταν η Έλενα Σκυλίτση – Βενιζέλου, πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στη Λωζάνη. Μαζί της ήταν και ο διευθυντής του μαιευτηρίου της πόλης. Την ξεναγούσε στο μαιευτήριο της περιοχής του, το οποίο την εντυπωσίασε. Έτσι όταν o διευθυντής -ο οποίος αγαπούσε ιδιαίτερα τη χώρα μας -της είπε «τι κρίμα που η Ελλάδα δεν έχει ένα παρόμοιο ίδρυμα», εκείνη φαίνεται ότι δεν έκανε δεύτερη σκέψη και του απάντησε «Ε, λοιπόν, θα το έχει». Το είπε και το έκανε. Δυο χρόνια μετά, μπήκε ο θεμέλιος λίθος για το γνωστό σε όλους μας μαιευτήριο και στις 16 Φεβρουαρίου 1933, πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της μαιευτικής κλινικής, που έφερε το όνομα μιας καλής φίλης της, της Μαρίκας Ηλιάδη. Η Έλενα Βενιζέλου επωμίζεται όλο το οικονομικό βάρος αποκλειστικά, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει την εφ’ όρου ζωής κάλυψη του ετήσιου ελλείμματος του ιδρύματος, προβλέποντας με τη διαθήκη τη χορήγηση 60.000 λιρών, οι οποίες θα αποτελούσαν την πάγια περιουσία του, μαζί με τις 30.000 λίρες, που η δωρήτρια είχε κληρονομήσει από τη μητέρα της Βιργινία Σκυλίτση.

Αγόρι ο πρώτος τοκετός

Παρόλο, που τα εγκαίνια πραγματοποιούνται στις 16 Φεβρουαρίου 1933, το μαιευτήριο λειτουργεί κανονικά για περίπου δύο μήνες, ενώ ο πρώτος τοκετός συντελείται το Δεκέμβριο του 1932, πριν την ολοκλήρωση των εργασιών. Μια ετοιμόγεννη γυναίκα πηγαίνει στο μαιευτήριο να γεννήσει, κάτι που εκείνη τη στιγμή ήταν πρακτικά αδύνατο. Ωστόσο, μέχρι να κανονισθεί η μεταφορά της σε άλλη κλινική της πρωτεύουσας, προφταίνει να φέρει στον κόσμο ένα αγόρι. Η Έλενα θεωρεί το γεγονός αυτό ως καλό οιωνό και ζητά να παραμείνει στο ίδρυμα η λεχώνα, στην οποία μάλιστα δωρίζει 20 χιλιάδες δραχμές για ν’ αναθρέψει το παιδί της, το πρώτο μωρό που ήρθε στον κόσμο μέσα στις εγκαταστάσεις του νέου μαιευτηρίου. Όταν λειτούργησε για πρώτη φορά, η μαιευτική κλινική «Μαρίκα Ηλιάδη» διέθετε 130 κρεβάτια, τα μισά από τα οποία ήταν δωρεάν για όσες γυναίκες αποδείκνυαν ότι ήταν άπορες. Τα υπόλοιπα κρεβάτια ήταν χωρισμένα σε τρεις κατηγορίες διαφορετικού κόστους, σε κάθε περίπτωση κατώτερου σε σχέση με τις υπόλοιπες κλινικές της εποχής, ενώ η διαφοροποίηση των τιμών δεν συνοδευόταν από διαφορετική μεταχείριση των γυναικών. Η διαφορά αφορούσε μόνο τον αριθμό των κλινών σε κάθε δωμάτιο.

Μια μεγάλη Ελληνίδα- γνωριμία με τον Εθνάρχη

Μόνο που η γυναίκα αυτή, η Έλενα Σκυλίτση, η οποία σε αρκετά μεγάλη ηλικία παντρεύεται τον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο, δεν προσφέρει στη χώρα μας μόνο το μαιευτήριο, αλλά προβαίνει και σ’ άλλες σημαντικές δωρεές . Συμμετέχει στην ανέγερση του Ερυθρού Σταυρού στο Παρίσι, δωρίζει οικόπεδο σε γηροκομείο στο Λονδίνο, κατασκευάζει το Βενιζέλειο Ωδείο και Στάδιο στα Χανιά, όπως και το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου. Γεννημένη στις 18 Σεπτεμβρίου 1873 στο Λονδίνο, κόρη του Ιωάννη Σκυλίτση-Στεφάνοβικ, εμπόρου εγκατεστημένου στην Μεγάλη Βρετανία και της Βιργινίας Σεκιάρη, μεγάλωσε στο Λονδίνο σε εξαιρετικά εύπορο περιβάλλον. Ήταν παντρεμένη σε πρώτο γάμο με τον Αύγουστο Αργέντη και σε δεύτερο με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Ο γάμος με τον τελευταίο έγινε τον Σεπτέμβριο του 1921 στο Λονδίνο. Η προσωπικότητα του Βενιζέλου είχε συναρπάσει την Έλενα, που είχε μεγαλώσει με γκουβερνάντες από τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Αγγλία, αλλά μέσα της ένοιωθε βέρα Ελληνίδα. Κι ας μην μπορούσε να εκφραστεί καλά στη γλώσσα μας. Γι’ αυτό κι όταν αποφάσισε να αφηγηθεί την ζωή της με τον Βενιζέλο προτίμησε τα γαλλικά. Η πρώτη γνωριμία μαζί του είχε γίνει το 1912 στο Λονδίνο, όταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδος βρισκόταν εκεί για την ομώνυμη διάσκεψη που θα ρύθμιζε τα σύνορα των χωρών μετά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο. Ο Βενιζέλος δεν είχε καιρό για έρωτες και πάντως η Έλενα δεν φάνηκε να τον συγκινεί. Δέκα χρόνια μετά όμως, την παντρεύτηκε, διότι όπως έλεγαν οι τότε εχθροί του -και όχι μόνο- τον …συγκίνησε η προίκα της, την οποία ο ίδιος χρειαζόταν πολύ εκείνη την περίοδο και η Έλενα ήταν αποφασισμένη να του προσφέρει πολλά. Το ζευγάρι εγκαθίσταται μόνιμα στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και για την διαμονή του αναγείρει το αρχοντικό Βενιζέλου στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα, στο οποίο διαμένουν την περίοδο 1932-1935. Ο εθνικός διχασμός καλά κρατεί, παρά το θάνατο του Βενιζέλου και οι αντιβενιζελικές κυβερνήσεις προτίθενται να απαλλοτριώσουν το μέγαρο, όμως η Έλενα προφταίνει να πουλήσει το αρχοντικό στο βρετανικό κράτος. Πρόκειται για την πρεσβευτική κατοικία στην Αθήνα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Έλενα Βενιζέλου απεβίωσε στις 7 Σεπτεμβρίου 1959 στο Παρίσι.

Πηγές :

  1.  https://www.kriti24.gr
  2. Εφημερίδα «Το Έθνος»
Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ