16.7.2015 15:11

Στα χέρια (και την ψήφο) και των δυο ο … μουντζούρης

• ΘΛΙΒΕΡΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΕΙΧΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΚΑΙ Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΤΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

Θα τους γίνει τουλάχιστον μάθημα για το μέλλον; Σε ένα κακόγουστο παιχνίδι εντυπώσεων είχε επιδοθεί ο κομματικός περίγυρος πέριξ των δυο βουλευτών Χίου με αφορμή τις πληροφορίες περί εξομοίωσης του νησιωτικού Φ.Π.Α..

Σε θέση άμυνας αρχικά είχε βρεθεί ο Ανδ. Μιχαηλίδης, όσο εντείνονταν οι πληροφορίες ότι η ίδια η κυβέρνηση έθετε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους το θέμα, για να τους εξευμενίσει για τις υπόλοιπες απαιτήσεις τους. Ήταν υποχρεωμένος να αποκρούει σε καθημερινή βάση το κατηγορητήριο του συντοπίτη του βουλευτή, ο οποίος είχε υιοθετήσει την κατάργηση ως την αιχμή στο δόρυ του για τη κριτική του στις διαπραγματευτικές ικανότητες της κυβέρνησης.

Σε κάποια στιγμή άλλαξαν οι ρόλοι. Μόλις αποφασίστηκε το δημοψήφισμα και ο Ν. Μηταράκης τάχθηκε υπέρ του «ναι», ο Ανδρ. Μιχαηλίδης βρήκε την ευκαιρία να ανταποδώσει. «Όσοι ψηφίζουν «ναι» ψηφίζουν ταυτόχρονα την αποδοχή εξομοίωσης του Φ.Π.Α.», επέστρεφε την πρόκληση στο συνάδελφο του.

Το γαϊτανάκι ποιος θα φορτωθεί το … μουντζούρη συνεχίστηκε αμείωτο, μακριά και πέρα από αληθινές και έντονες προσπάθειες πειθούς της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας να μην διανοηθεί να αγγίξει τη μοναδική έκφραση της νησιωτικής ιδιαιτερότητας.

Έμοιαζε πως μέριμνα των πολιτικών τους γραφείων ήταν απλά να σκάσει η χειροβομβίδα στα χέρια του άλλου, όχι η απενεργοποίηση της. Κι έφθασε χθς βράδυ το μάρμαρο. Προσέρχονταν στη Βουλή χωρίς διαφοροποίηση από τον κεντρικό άξονα των κομμάτων τους να υπερψηφιστεί η Συμφωνία. Αν χωρούσε – για την Ιστορία, τίποτα περισσότερο-, μια υποσημείωση ότι ο Ανδρ. Μιχαηλίδης από το ΣΥΡΙΖΑ και ο Ν. Μηταράκης από τη Ν.Δ. δεν ψήφισαν και την κατάργηση της διαφορετικής κλίμακας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα νησιά μας, δεν ήταν εύκολο να προβλεφθεί. Είχε πέσει σιγή ασυρμάτου κι από τους δυο. Πιθανότατα βέβαια δεν θα δημιουργούσαν θέμα στην κομματική γραμμή υπερψήφισης.

Το μειωμένο νησιωτικό Φ.Π.Α. δεν κατέστη δυνατόν να διασώσει ούτε το «μπιζάρισμα» του Αντ. Σαμαρά, ενόσω ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε η «κόκκινη γραμμή» του συγκυβερνήτη Παν. Καμμένου. Λογικά ενταφιάστηκε οριστικά με τη μεταμεσονύχτια χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. Οι επιπτώσεις απ’ την κατάργηση θα μετρηθούν στη ώρα τους.

Τουλάχιστον το πάθημα των Αν. Μιχαηλίδη και Ν. Μηταράκη ας γίνει ένα μάθημα για τους όποιους διαδόχους τους πως η πολιτική δεν είναι ένα απλό παιχνίδι μεταβίβασης ευθυνών. Είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για να αποτρέπονται καταστάσεις.

Και για να εξηγούμαστε, όποιος κι αν ήταν στη θέση τους το γενικότερο πολιτικό πρόταγμα της ψήφου του θα έβλεπε, εδώ που ήρθαν τα πράγματα. Στην καλύτερη περίπτωση θα ήταν πολύ προσεκτικότερος στους επικοινωνιακούς χειρισμούς του.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ