19.10.2017 10:26

Στρατηγική μάρκετινγκ Vs σχέδιο μάρκετινγκ

Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο σήμερα για τις επιχείρησης που "κάνουν" μαρκετινγκ, να συγχέουν συχνά τις έννοιες της στρατηγικής μαρκετινγκ(marketing strategy) και του σχεδίου μαρκετινγκ (marketing plan). Αν αναζητούσαμε τον πιο εύκολο τρόπο να να εξηγήσουμε την διαφορά αυτών των δύο εννοιών θα καταλήγαμε στο εξής:

Η στρατηγική μάρκετινγκ (marketing strategy), είναι μια δήλωση των στόχων που θέλει να επιτύχει η επιχείρηση, μέσα από ένα σύστημα μάρκετινγκ που θα χρησιμοποιήσει. Η στρατηγική μάρκετινγκ της επιχείρησης διαμορφώνεται από τους στόχους που έχετε θέσει για την επιχείρηση σας.

Από την άλλη το σχέδιο μάρκετινγκ (marketing plan) της επιχείρησης είναι ουσιαστικά το όχημα που θα χρησιμοποιήσει η επιχείρηση για να φτάσει αυτούς τους στόχους.

Το θέμα είναι ότι πολλοί επιχειρηματίες προσπαθούν να καθορίσουν το "πως" θα φτάσουμε το στόχο χωρίς πραγματικά να ξέρουν "τι" θέλουμε να επιτύχουμε. Αυτό μπορεί να κοστίσει στην επιχείρηση χρόνο και χρήμα. Όταν "κάνουμε" μάρκετινγκ θα πρέπει πρώτα να καθορίσουμε τι θέλουμε να επιτύχουμε και στη συνέχεια το πως θα το επιτύχουμε.

Η στρατηγική μάρκετινγκ ασχολείται με: Τι θέλουμε να επιτύχουμε, πληροφορεί τους καταναλωτές για το προϊόν η την υπηρεσία που προσφέρει η επιχείρηση, πληροφορεί τους καταναλωτές για εκείνους τους παράγοντες που κάνουν το προϊόν η την υπηρεσία τους να διαφέρει από τον ανταγωνισμό.

Το marketing plan μας δείχνει: Πως θα επιτύχουμε ένα στόχο, κατασκευάζει ένα σύστημα μάρκετινγκ, που θα αποτελέσει το όχημα για να επιτύχουμε τους στόχους που σαφώς καθορίσαμε στην στρατηγική μας.

Η εφαρμογή αυτών: Περιλαμβάνει τις δράσεις για να επιτύχουμε τους στόχους που καθορίσαμε με το marketing strategy και το marketing plan.

Αν μπορούσαμε να συνοψίσουμε αυτό το άρθρο σε μια μόνο πρόταση αυτή θα ήταν: Η στρατηγική μάρκετινγκ είναι το τι θα κάνουμε και το σχέδιο μάρκετινγκ είναι το πως θα το κάνουμε.

Ξεκινήστε και εσείς σήμερα να "χαράσσετε" την δική σας marketing strategy για την επιχείρηση σας, βραχυπρόθεσμα η μακροπρόθεσμα, χρησιμοποιώντας το δικό σας "όχημα" marketing plan για να την επιτύχετε.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ