25.2.2018 15:15

Ρολά σε 7 πρακτορεία της ΟΠΑΠ Α.Ε. στη Χίο

28 Φεβρουαρίου επτά πρακτορεία στο νησί μας θα σταματήσουν πλέον να είναι σημεία πώλησης των προϊόντων της ΟΠΑΠ, αφού θα εφαρμοστεί η εξώδικη ενημέρωση που είχαν όλοι οι πράκτορες στην Ελλάδα, πριν από ένα χρόνο «ή υπογράφετε τη νέα σύμβαση εντός μηνός ή σε έναν χρόνο βγαίνετε από το δίκτυο».

Τον Φεβρουάριο του 2017 είχε επικρατήσει αναβρασμός στον κλάδο. Η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας είχε δώσει γραμμή να μην υπογράψει κανείς τις νέες συμβάσεις.

Στις 6 Μαρτίου 2017 μάλιστα είχε στείλει επιστολή στον ΟΠΑΠ ότι δεν συμφωνεί με τους όρους, και στις 9 και 10 Μαρτίου έγινε απεργία με 95% επιτυχία. Όλα αυτά μερικές ημέρες πριν τις εκλογές των οργάνων της Ομοσπονδίας των πρακτόρων στις 13 Μαρτίου.

Στις 16 Μαρτίου, η Ομοσπονδία έδινε την οριστική… γραμμή: «ο κάθε συνάδελφος θα πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος αποκλειστικά για ένα τόσο σοβαρό και κρίσιμο θέμα που αφορά στο επαγγελματικό του μέλλον και την επιχείρησή του».

Αποτέλεσμα; Από το δίκτυο των 4.200 πρακτόρων, οι 700 σε όλη τη χώρα δεν υπέγραψαν τις συμβάσεις, και αυτές τις ημέρες καλούνται να παραδώσουν τα… κλειδιά των πρακτορείων τους.

 

Τι προβλέπουν οι νέες συμβάσεις

Ποιοι όμως ήταν οι όροι που οδήγησαν επαγγελματίες πράκτορες επί σειρά ετών, να «ρίξουν μπουνιά στο μαχαίρι»;

Στη σχέση συνεργασίας με τον ΟΠΑΠ εισήχθησαν συγκεκριμένοι όροι:

-Εγγυημένη μείωση της προμήθειας έως το 2021 και δυνατότητα περαιτέρω μείωσης από τον ΟΠΑΠ σε  άγνωστο ποσοστό.

-Υποχρέωση μετεγκατάστασης του πρακτορείου, εφόσον ο ΟΠΑΠ το απαιτήσει, με τα έξοδα να επιβαρύνουν τον πράκτορα.

-Υποχρέωση ανακαίνισης του πρακτορείου με έξοδα του επαγγελματία κάθε φορά που το απαιτεί ο ΟΠΑΠ.

-Υποχρέωση τοποθέτησης VLTs (τα γνωστά φρουτάκια), για τα οποία ήδη οι πράκτορες έχουν υποχρεωθεί σε παρεμβάσεις που γίνονται από συνεργεία του ΟΠΑΠ, πληρώνονται από τους πράκτορες με ποσά από 5.000 έως 7.500 ευρώ κατά περίπτωση, και για όσους δεν είχαν τα χρήματα για να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό έχουν ήδη ξεκινήσει κρατήσεις από τον οργανισμό κατά την εκκαθάριση.

-Δικαίωμα του ΟΠΑΠ να μοιράζει σε κάθε πρακτορείο όσα και όποια παιχνίδια επιθυμεί.

-Υποχρέωση των πρακτόρων να καλύπτουν εξ’ ολοκλήρου τα έξοδα νέας τηλεπικοινωνιακής γραμμής για κάθε νέο παιχνίδι.

-Μέσα στα πρακτορεία μπαίνουν τα λεγόμενα ssbts, όπου ένας παίκτης μπορεί μόνος του να καταθέτει το δελτίο του. Από τα συγκεκριμένα αυτόματα μηχανήματα μάλιστα ο παίκτης κερδίζει υψηλότερες αποδόσεις. Ο πράκτορας είναι υποχρεωμένος να εκπαιδεύει τον παίκτη να χρησιμοποιεί τα μηχανήματα που στο μέλλον μπορεί να εγκατασταθούν ακόμη και εκτός πρακτορείων.

-Το σημαντικότερο όλων, σύμφωνα με τους επαγγελματίες, είναι η κατάργηση της σαφούς πρόβλεψης που υπάρχει στη σύμβαση, ότι οι πράκτορες αποτελούν το μοναδικό φυσικό δίκτυο της ΟΠΑΠ. Θα μπορεί δηλαδή η ΟΠΑΠ να δημιουργεί και παράλληλα με το δίκτυο των πρακτόρων, δίκτυα πρακτορείων που θα τους ανταγωνίζονται.

Οι θιγόμενοι πράκτορες δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν το δίκαιό τους. Όπως αναφέρουν, το 2009 κι ενώ ο ΟΠΑΠ ήταν δημόσιος, είχαν υπογράψει ατομικές συμβάσεις πρακτόρευσης αορίστου χρόνου, και πέρυσι ο «ιδιωτικός» ΟΠΑΠ, τις κατήγγειλε, χωρίς σπουδαίο λόγο, όπως ρητά ανέφεραν οι συμβάσεις τους, στηριζόμενος σε έναν κανονισμό που επέβαλε η ΕΕΕΠ, πολλοί όροι του οποίου δεν περιλαμβάνονται στην αρμοδιότητα της, η οποία είναι ελεγκτική για τον ΟΠΑΠ και όχι να ρυθμίζει την συμβατική σχέση του με τα πρακτορεία. Μάλιστα πολλά κατά τόπους σωματεία προσέφυγαν στο ΣτΕ, πριν ο ΟΠΑΠ καταγγείλει την σύμβαση τους, ζητώντας την ακύρωση πολλών άρθρων του κανονισμού. Η προσφυγή τους εκδικάστηκε και αναμένεται η απόφαση σύντομα.

Να σημειώσουμε ότι σε πολλές περιοχές της επαρχίας, το δίκτυο της ΟΠΑΠ ΑΕ θα αποψιλωθεί σημαντικά αφού η πλειοψηφία των πρακτορείων δεν υπέγραψαν την νέα σύμβαση. Παράδειγμα η γειτονική Μυτιλήνη όπου 11 από τα 15 της πόλης θα κλείσουν. Κάτι παρόμοιο θα συμβεί και σε άλλες πόλεις όπως Άρτα, Καρδίτσα, Αλεξανδρούπολη, ενώ μικρότερος είναι ο αριθμός στην Αθήνα και αξιοσημείωτος στην Θεσ/νικη, όπου κλείνουν 120 πρακτορεία.

Η ΟΠΑΠ ΑΕ το διάστημα πριν την υπογραφή της σύμβασης, σαν μέτρο πίεσης με καθημερινά μηνύματα στα τερματικά τους, «ενημέρωνε» όλους τους πράκτορες ότι άδειες όσων δεν υπογράψουν θα δοθούν σε άλλους πράκτορες. Πρόσφατα, επειδή το ενδιαφέρον από τους υπογράψαντες δεν ήταν το αναμενόμενο, αφού τα δυσβάστακτα σημεία της σύμβασης φάνηκαν ήδη, με ανακοινώσεις της στον Tύπο, έψαχνε νέους επενδυτές σε προκαθορισμένα σημεία της χώρας.

«Πώς θα βρεθεί κάποιος να διαθέσει ένα αξιοσέβαστο ποσό μέσα στην κρίση, για να κάνει μια επένδυση, χωρίς να ξέρει πότε θα κάνει απόσβεση, αφού η προμήθεια είναι στην κρίση της εμπορικής πολιτικής της εταιρίας;» αναρωτιέται πράκτορας που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του και συνεχίζει: «γιατί δεν εκμεταλλεύεται η ίδια η ΟΠΑΠ, αυτά τα σημεία, να κερδίσει την προμήθεια που θα έδινε στον πράκτορα, με υπαλλήλους των 500€;» 

Σχετικά με τις εξελίξεις ο πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρακτόρων ΟΠΑΠ κ. Κίμων Κλωνάρης, απέστειλε έγγραφο στο οποίο, μεταξύ άλλων, κάνει μια αναδρομή μέσα από το δικό του πρίσμα όλων των κινήσεων της εταιρίας και το πώς φθάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Εν κατακλείδι αναφέρει για την σύμβαση: «Αυτή την σύμβαση υποταγής δεν υπέγραψαν εκατοντάδες αντιστεκόμενοι πράκτορες αρνούμενοι να υποκύψουν στο εκβιαστικό και απάνθρωπο δίλλημα ή να υπερασπίσουν την αξιοπρέπεια και το επάγγελμα τους ή να συναινέσουν στην πλήρη αλλοίωση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και στον αφανισμό της επαγγελματικής τους υπόστασης, υπογράφοντας μια κραυγαλέα παράνομη σύμβαση». Τονίζοντας μάλιστα ότι «ο αγώνας τους θα κρατήσει μέχρι την τελική δικαίωση. Οι περήφανοι πολίτες αυτής της χώρας ας επιλέξουν με ποιους θα πάν και ποιους θα αφήσουν.»

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ