13.5.2013 14:19

Προς αναβάθμιση η πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας

Αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας επίκειται το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του Newmoney.gr. Κάτι που αναμένεται να βοηθήσει πολλαπλώς στη βελτίωση ακόμα περισσότερο του επενδυτικού κλίματος στη χώρα μέσω της προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων αλλά και να βοηθήσει στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου που δεν είναι άλλος απ' την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.  

Ήδη πληροφορίες που έχει μεταφέρει κατά καιρούς το Newmoney.gr για δραστηριοποίηση πολλών ξένων hedge funds στη χώρα, έρχονται να επιβεβαιωθούν εμμέσως και από σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.

Αξιόπιστες πηγές από τραπεζικούς και χρηματιστηριακούς κύκλους στο City επιβεβαιώνουν την πληροφορία περί αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας  υπογραμμίζοντας ότι στην αγορά διαμορφώνεται κλίμα προεξόφλησης καλύτερων προοπτικών για την ελληνική οικονομία, κάτι το οποίο περιμένουν να επιβεβαιωθεί και από οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Ήδη την περασμένη Παρασκευή ο οίκος Moody's φρόντισε να αποτυπώσει σε έκθεση του τη θετική του γνώμη πάνω στην εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος.  "Η έγκριση του πολυνομοσχεδίου, η πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση (του ΟΠΑΠ), και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων αποτελούν θετική εξέλιξη για το χρέος της χώρας", έγραφε η έκθεση, στην οποία όμως η Moody's ξεκαθάριζε ότι περιμένει να δει μεγαλύτερη σταθεροποίηση της οικονομίας προκειμένου να προχωρήσει σε μεταβολή του πιστωτικού προφίλ και της αξιολόγησης που έχει στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος οίκος έχει από τις 2.3.2012 αξιολόγηση "C" για την Ελλάδα. Ο οίκος Fitch διατηρεί το "CCC" απ' τις 17.5.2012 ενώ ο Standard & Poor's τον περασμένο Δεκέμβρη είχε αναβαθμίσει την αξιολόγηση της χώρας σε "Β-".

Η πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας, κατά τις πληροφορίες που υπάρχουν, αναμένεται να γίνει την ώρα που θα "τρέχει" η διαδικασία των αυξήσεων κεφαλαίων στις τράπεζες, κάτι που αναμένεται να τις βοηθήσει πολλαπλώς, προσελκύοντας εκ νέου την προσοχή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, που εξακολουθούν να θέτουν περιορισμούς στις κινήσεις ανάλογα με τις συστάσεις των οίκων αξιολόγησης.

Στο ρεπορτάζ των Financial Times, που δημοσιεύεται σήμερα, κατονομάζονται τα hedge funds Farralon Capital, York Capital, QVT Financial, Dromeus, CQS, Third Point ότι ενδιαφέρονται να μπουν στις αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών.

Μία αναβάθμιση επίσης θα δώσει και μεγαλύτερη σιγουριά σε ξένα κεφάλαια να εισέλθουν στην ελληνική οικονομία είτε μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων είτε με νέες επενδύσεις, ενώ αναλυτές επισημαίνουν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε και το πρώτο βήμα επίτευξης του στρατηγικού στόχου του οικονομικού επιτελείου, που δεν είναι άλλο απ' την πετυχημένη επιστροφή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Κάτι εξάλλου που "υπενθύμισε" την περασμένη εβδομάδα και ο ίδιος ο υπ. Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας λέγοντας σε συνέντευξη του ότι περιμένει ως το τέλος του 2014 την πρώτη πετυχημένη έκδοση ομολόγων.

Εξάλλου επενδυτικά κεφάλαια, που είναι σε αναζήτηση υπεραξιών, ήδη έχουν σπεύσει να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε σειρά ελληνικών εταιρειών που το τελευταίο δίμηνο βγαίνουν με επιτυχία στις αγορές μέσω έκδοσης ομολόγων - για πρώτη φορά μετά την ένταξη της Ελλάδας σε καθεστώς χρηματοδοτικής υποστήριξης απ' την τρόικα. Μεταξύ αυτών τα ΕΛΠΕ, ο ΟΤΕ και η ΦΑΓΕ που κατάφεραν να αντλήσουν χρηματοδότηση με αυτό τον τρόπο κάνοντας τη στήλη Marketbeat της Wall Street Journal  να γράψει για επιστροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα που φαίνεται απ' το γεγονός ότι "ελληνικές εταιρείες χωρίς πιστοληπτική αξιολόγηση καταφέρνουν να πουλήσουν ομόλογα".

Αναλυτές επισημαίνουν πάντως στο Newmoney.gr ότι το σημείο καμπή για την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές θα είναι η απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων να ελαφρύνουν και άλλο το δημόσιο χρέος της χώρας που αναμένεται φέτος να κορυφωθεί. Κάτι που σε συνδυασμό με την προσαρμογή της οικονομίας και τη συρρίκνωση των ελλειμμάτων, με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί θα δώσει και το σήμα της σταθεροποίησης. Εξάλλου με τις πρώτες θετικές ενδείξεις ένας επενδυτικός οίκος, η Morgan Stanley έσπευσε να δηλώσει αισιόδοξη για την ελληνική προοπτική βοηθώντας στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά (το 10ετές διαμορφώνεται στο 9,5%) και ευνοώντας το ράλι στις τιμές, που είναι σε εξέλιξη από πέρυσι το καλοκαίρι.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ