29.6.2015 9:54

Οι πρόωρες, το ΕΚΑΣ και το όριο των 67 για «έξοδο»

Χωρίς ουσιαστικές υποχωρήσεις στο «καυτό» μέτωπο του Ασφαλιστικού είναι η νέα πρόταση των δανειστών, που δημοσιοποιήθηκε χθες ως το κείμενο που θα υποβαλλόταν στο Eurogroup του Σαββάτου.

Η βασική διαφοροποίηση έγκειται στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, καθώς το νέο κείμενο των θεσμών αναφέρει πως η κατάργηση των ενδιάμεσων - ειδικών ορίων ηλικίας θα ξεκινήσει «άμεσα», αποσύροντας δηλαδή την ημερομηνία 30 Ιουνίου 2015.

Κατά τα άλλα οι δανειστές ζητούν να κλείσουν οι πόρτες στην πρόωρη σύνταξη χωρίς καμία αναφορά στα θεμελιωμένα δικαιώματα (εξαιρώντας μόνο βαρέα και ανθυγιεινά και μητέρες ΑμεΑ) μέχρι το 2022, ώστε να δίνεται πλήρης σύνταξη στα 67 (ή στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης), ενώ θα προβλέπεται και αύξηση του πέναλτι 10% επιπλέον του 6% που ισχύει.

Στην τελική πρόταση των δανειστών αξιώνεται η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι τον Δεκέμβρη του 2019, ξεκινώντας από την άμεση περικοπή του επιδόματος στο 20% των δικαιούχων με τα αναλογικά πιο υψηλά εισοδήματα. Ζητείται πάγωμα των κατώτατων συντάξεων έως το 2021, όπως και εφαρμογή του νόμου του 2010, που προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων. Πάγιο αίτημα των θεσμών είναι η εφαρμογή της βασικής - αναλογικής σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν από 1ης Ιουλίου 2015 με τη συμπλήρωση του 67ου έτους.

Σύμφωνα με ειδικούς, αυτό μπορεί να μεταφραστεί πως όσοι συνταξιοδοτούνται από τον Ιούλιο θα λαμβάνουν τη βασική εγγυημένη σύνταξη μόνον όταν θα φτάνουν στα 67 και μέχρι τότε θα παίρνουν αναλογία εισφορών. Η περικοπή του μη ανταποδοτικού μέρους σε όλους τους νέους συνταξιούχους θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειώσεις έως και 40% σε κάποιες κατηγορίες.

Οι θεσμοί επιμένουν στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος σε επικουρικές και εφάπαξ -διαφορετικά ζητούν ισοδύναμα-, την ένταξη όλων των επικουρικών στο ΕΤΕΑ και τη διακοπή της κρατικής του χρηματοδότησης από 1/1/2015. Ζητείται η αύξηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις κύριες συντάξεις κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (από το 4% στο 6%) και επιβολή αντίστοιχης (6%) στις επικουρικές.

Επίσης ζητούνται σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των εισφορών με το ΙΚΑ για όλα τα Ταμεία από 1ης Ιουλίου, όπως και κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων μέχρι 31 Οκτωβρίου.

Η ελληνική πλευρά πρέπει επίσης να βρει ισοδύναμα για το κόστος της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ, που σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών μπορεί να ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ. Οι δανειστές ζητούν και δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων από 1/1/2016 ώστε να προβλέπεται: μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών - παροχών, υπολογισμός εισφορών στον ΟΑΕΕ με βάση το πραγματικό εισόδημα, ενοποιήσεις Ταμείων έως το 2017, αύξηση στις εισφορές του ΟΓΑ ή ένταξή του σε άλλο Ταμείο κ.ά.

Στα εργασιακά, η νέα πρόταση των δανειστών δεν διαφοροποιείται από την προηγούμενη, βάζει «πάγο» στις ελληνικές εξαγγελίες και αξιώνει να μη γίνει καμία αλλαγή στα ισχύοντα με τις συλλογικές συμβάσεις πριν από το τέλος του 2015 και χωρίς την έγκριση των θεσμών, ενώ ζητά διαβούλευση για τις ομαδικές απολύσεις, τον συνδικαλιστικό νόμο κ.ά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ