23.7.2021 9:01

Μείωση της ανεργίας στο Βόρειο Αιγαίο έφερε το άνοιγμα του τουρισμού

Καταγράφεται μείωση των ανέργων κατά 7,71% σε ένα μήνα και 16,34% συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2020. Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019 καταγράφεται αύξηση κατά 1.854 άτομα

Ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις μπορεί να κάνει κανείς μέσα από τα στατιστικά που δημοσιεύει ο ΟΑΕΔ για τον αριθμό των ανέργων το μήνα Ιούλιο και τα συγκριτικά  στοιχεία σε σχέση με  το Μάιο και τον Ιούνιο του 2020.

Το τουριστικό καλοκαίρι από τη μία πλευρά και η κινητικότητα στην αγορά από την άλλη, θα έλεγε κανείς ότι δημιούργησαν ένα καλό και ελπιδοφόρο κλίμα στην εργασία, το οποίο αποτυπώθηκε με σημαντική μείωση του αριθμού των ανέργων σε σχέση με το μήνα Μάιο. Σημαντική εξάλλου είναι η μείωση του αριθμού των ανέργων σε σύγκριση και με το 2020 όπου είχαμε σαφώς πολύ μικρό αριθμό νέων προσλήψεων στις τουριστικές επιχειρήσεις σε σχέση με φέτος.  

Ειδικότερα το μήνα Ιούνιο ο αριθμός των ανέργων έπεσε στους 14.513 από 15.725 που ήταν το μήνα Μάιο. Η μείωση αυτή σε απόλυτους αριθμούς είναι κατά 1.212  και σε ποσοστό 7,71%.

Πρωταθλήτρια Περιφέρεια, όπως είναι φυσικό στη μείωση του τουρισμού τον τελευταίο μήνα είναι η Ιονίων Νήσων  η οποία εμφανίζει μείωση κατά 34,88%. Ακολουθούν οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης με διψήφιες και αυτές μειώσεις του ποσοστού των ανέργων στις περιοχές τους. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατατάσσεται τέταρτη σε μείωση του αριθμού των ανέργων στη χώρα μας τον τελευταίο μήνα, ενώ αντίστοιχες μειώσεις κοντά στο 5% εμφανίζουν και όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας μας.

Στα στατιστικά στοιχεία τώρα της ετήσιας ανεργίας, συγκριτικά δηλαδή με τον Ιούνιο του 2020, αποτυπώνεται μία ικανοποιητική δυναμική στην αγορά εργασίας, η οποία προφανώς εξηγείται από την καλύτερη εικόνα του τουρισμού ή από τις μεγάλες προσδοκίες των επαγγελματιών για το φετινό καλοκαίρι.

Στο βόρειο Αιγαίο  οι άνεργοι μειώθηκαν μέσα στους τελευταίους 12 μήνες κατά 2.835 άτομα  ενώ σε ποσοστό η μείωση αυτή αγγίζει το 16,34%. Πιο συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2020 ο αριθμός των ανέργων άγγιζε τα 17.348 άτομα.

Πρωταθλήτρια στην ετήσια μείωση της ανεργίας (από Ιούνιο 2020 έως Ιούνιο 2021), είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με μείωση κατά 47,79% , ενώ ακολουθούν  η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η Κρήτη με μεγάλα ποσοστά μείωσης και αυτές. Διψήφια μείωση εξάλλου, στην ετήσια ανεργία, εμφανίζεται σε όλη σχεδόν τη χώρα, ανεξαρτήτως τουριστικής δραστηριότητας, γεγονός που δείχνει ότι οι επιχειρήσεις της χώρας μας, καταβάλουν προσπάθεια ανάκαμψης και επιστροφής στην κανονικότητα.

Η κανονικότητα αργεί...

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο έχουν τα στοιχεία της ανεργίας συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2019 την τελευταία δηλαδή χρονιά της κανονικότητας πριν τον κορονοϊό όταν στα νησιά μας υπήρχε κλίμα αισιοδοξίας και αύξησης της τουριστικής κίνησης μετά την προσφυγική κρίση.

Τον Ιούνιο του 2019 ο αριθμός των ανέργων στο Βόρειο Αιγαίο ήταν 12.697, δηλαδή κατά 1.854 άτομα λιγότερα σε σύγκριση με τη φετινή χρονιά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ναι μεν συγκριτικά με το ανύπαρκτο τουριστικά και αναπτυξιακά 2020 η φετινή χρονιά είναι σαφώς καλύτερη για την αγορά εργασίας, ωστόσο έχουμε ακόμη πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε έως την πλήρη επιστροφή στην προ κορονοϊού τουριστική σεζόν και απασχόληση.

[ΠΗΓΗ]

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ