Σε ανοδική τροχιά κινούνται οι τιμές των καυσίμων, μετά τη νέα πολεμική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, με την ελληνική αγορά να προεξοφλεί ήδη τις διεθνείς αναταράξεις και τους παράγοντες του κλάδου να μην αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο η αμόλυβδη να προσεγγίσει τα 2 ευρώ το λίτρο, εφόσον η κρίση αποκτήσει διάρκεια.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε τηλεοπτική του παρέμβαση ο Πρόεδρος των Πρατηριούχων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου, οι αυξήσεις που καταγράφονται τις τελευταίες 48 ώρες συνδέονται άμεσα με την εκτίναξη του διεθνούς δείκτη πετρελαίου τύπου Brent, ο οποίος έχει ενισχυθεί σημαντικά από τις αρχές του έτους.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «κανονικά για να έχουμε συνάφεια με αυτό που συμβαίνει στις παγκόσμιες αγορές έπρεπε να είναι 10 λεπτά», επισημαίνοντας ότι η αγορά απορρόφησε μέρος των πιέσεων το προηγούμενο διάστημα, εκτιμώντας ότι η ένταση θα ήταν βραχυπρόθεσμη .
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η έντονη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές ενέργειας. Όπως σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου, «το πετρέλαιο τύπου Brent έχει ανέβει από τις αρχές του χρόνου με 22%», ενώ αποκάλυψε ότι μετά από πληροφορία για πυραυλική επίθεση σε διυλιστήριο στη Σαουδική Αραβία, η τιμή ενισχύθηκε κατά 3,5% μέσα σε μόλις ένα τέταρτο .
Η άμεση αυτή αντίδραση των αγορών, όπως εξήγησε, μεταφέρεται με καθυστέρηση δύο έως τεσσάρων ημερών και στην ελληνική λιανική αγορά, γεγονός που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα δουν σταδιακά νέες αυξήσεις στις αντλίες.
Στο ευνοϊκό σενάριο, δηλαδή εάν η πολεμική σύγκρουση περιοριστεί χρονικά εντός τεσσάρων έως πέντε ημερών, η μέση τιμή της αμόλυβδης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 1,80 ευρώ το λίτρο και θα σταθεροποιηθεί σε αυτά τα επίπεδα.
«Μέχρι τέλος της εβδομάδας θα φτάσει η βενζίνη στο 1,80. Αν δεν υπάρχει άλλη άσχημη εξέλιξη θεωρώ ότι θα μείνει εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος .
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι υπάρχουν και δύο παράγοντες που λειτουργούν συγκρατητικά: η σχετική ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου και η αυξημένη διάθεση ποσοτήτων από πετρελαιοπαραγωγές χώρες.
Εντούτοις, εάν η κρίση παραταθεί για εβδομάδες, τότε το ενδεχόμενο το Brent να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι θεωρείται ορατό. Σε αυτήν την περίπτωση, οι τιμές στην ελληνική αγορά θα κινηθούν ανοδικά προς τα 2 ευρώ το λίτρο.
«Θα είμαστε κοντά στα επίπεδα των 2 ευρώ. Γιατί θα δούμε το πετρέλαιο να αγγίζει τα 100 δολάρια», προειδοποίησε ο κ. Παπαγεωργίου .
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η σημερινή συγκυρία διαφέρει από την περίοδο του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς τότε καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε το φυσικό αέριο, το οποίο συμπαρέσυρε το σύνολο της ενεργειακής αγοράς. Στην παρούσα φάση, η πίεση εντοπίζεται κυρίως στο αργό πετρέλαιο.
Οι εταιρείες χονδρικής και τα διυλιστήρια, σύμφωνα με τον ίδιο, επιχείρησαν το προηγούμενο διάστημα να περιορίσουν την ένταση των αυξήσεων, απορροφώντας μέρος του κόστους. Ωστόσο, εάν οι διεθνείς εξελίξεις επιδεινωθούν, η δυνατότητα αυτή θα περιοριστεί δραστικά.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.