21.6.2024 10:54

Κεφαλικό φόρο 3.000 TL ετοιμάζεται να επιβάλει ο Ερντογάν σε όσους εξέρχονται από τη χώρα

Έσοδα ύψους 12,5 δισεκατομμυρίων TL θα επιφέρει στα κρατικά ταμεία της Τουρκίας η συγκεκριμένη επιβολή φόρου

Το εφιαλτικό σενάριο της επιβολής κεφαλικού φόρου σε κάθε Τούρκο πολίτη που εξέρχεται από τη γείτονα χώρα, μελετά το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την τουριστική ροή προς τα ελληνικά νησιά και να ενισχύσει τον εσωτερικό τουρισμό.

Η υφιστάμενη κατάσταση 

Σύμφωνα με το Νόμο περί Τέλους Εξόδου από τη Χώρα με αριθμό 5597 και τον Νόμο για την Τροποποίηση Ορισμένων Νόμων, από τους πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας που βγαίνουν από τη χώρα λαμβάνεται τέλος εξόδου 50 Τουρκικών Λιρών ανά έξοδο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την εξουσία να αυξήσει το ποσό αυτό μέχρι και τριπλάσια ή να το μειώσει στο μηδέν.

Στις 18/3/2022, το ποσό του τέλους εξόδου που εισπράττεται ανά έξοδο καθορίστηκε σε 150 TL και καταχωρείται ως γενικό έσοδο στον προϋπολογισμό.

Εξαιρούνται από την είσπραξη τέλους εξόδου από τη χώρα οι ακόλουθες κατηγορίες:

  • Όσοι έχουν άδεια διαμονής στο εξωτερικό,
  • Όσοι έχουν συμπληρώσει το 7ο έτος ηλικίας,
  • Όσοι κάνουν έξοδο με διαβατήριο και επίσημα έγγραφα,
  • Όσοι ταξιδεύουν από και προς το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου,
  • Όσοι μεταβαίνουν στο εξωτερικό για εργασία, επιχειρηματικό σκοπό ή εκπαίδευση, καθώς και τα πληρώματα μεταφορικών και φορτηγών οχημάτων.

Η προτεινόμενη τροποποίηση

Σύμφωνα με την προτεινόμενη τροποποίηση το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας εισηγείται να καθοριστεί το ποσό του τέλους εξόδου από τη χώρα που καταβάλλουν οι πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας ανά έξοδο στα 3.000 TL, να παρέχεται η δυνατότητα επαναξιολόγησης και τροποποίησης του τέλους αυτού και να εξουσιοδοτείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την τροποποίηση του τέλους.

​​​Το 2023, 8.743.760 άτομα πλήρωσαν τέλος εξόδου από τη χώρα. Το 2024, υπολογίζεται ότι ο ίδιος αριθμός ατόμων θα πληρώσει συνολικά 12,5 δισεκατομμύρια TL με το προτεινόμενο τέλος των 3.000 TL.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

Tags: Φόροι

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ