28.5.2024 6:44

Η καθυστέρηση στα προγράμματα ΕΣΠΑ πλήττει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Χίου

Το Επιμελητήριο Χίου εκφράζει την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2021-2027. Σε επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρη Σκάλκο, το Επιμελητήριο επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει από την αργή αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων και την ελλιπή λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣΚΕ).

Από τον Μάρτιο του 2023, όταν προκηρύχθηκαν οι δέσμες δράσεων «Πράσινη Μετάβαση» και «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜΜΕ», πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Χίου υπέβαλαν επενδυτικά σχέδια με στόχο την ψηφιακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των προτάσεων και η μη ολοκλήρωση του Πληροφοριακού Συστήματος εμποδίζουν τις επιχειρήσεις από το να λάβουν τις επιχορηγήσεις που δικαιούνται.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να «παγώνουν» επενδυτικά σχέδια πολλών εκατομμυρίων ευρώ, επηρεάζοντας αρνητικά την τοπική αγορά και τους προμηθευτές. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις χάνουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα σε έναν ταχύτατα εξελισσόμενο ψηφιακό κόσμο, ενώ η συνεχής αναβολή δημιουργεί απογοήτευση και διστακτικότητα ως προς την υποβολή νέων επενδυτικών σχεδίων.

Το Επιμελητήριο Χίου καλεί την πολιτεία να λάβει άμεσα μέτρα για την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης και την πλήρη λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος, υπογραμμίζοντας τις σοβαρές επιπτώσεις των καθυστερήσεων στην οικονομία του νησιού και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

Tags: ΕΣΠΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ