11.8.2017 11:00

Extra παρθένο ελαιόλαδο επιχειρεί να παράγει το Βόρειο Αιγαίο. Εμείς θα ακολουθήσουμε;

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ της Περιφέρειας με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο με στόχο την αλλαγή μεθόδων και προτύπων στην καλλιέργεια του ελαιώνα και στην παραγωγή ελαιολάδου.

Ένας από τους δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, αυτόν της αγροδιατροφής, αξιοποιεί μέσα από προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με στόχο  την εξειδικευμένη έρευνα που αφορά στη συστηματική και σε βάθος διερεύνηση και τεκμηρίωση της ποιότητας και της ύπαρξης βιοδραστικών ουσιών στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, καθώς και των άλλων προϊόντων ελιάς, όπως η βρώσιμη ελιά και η πάστα ελιάς.

 

Τα στοιχεία

Στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου καλλιεργούνται συνολικά 675.500 στρέμματα ελιάς, με τη Λέσβο να έχει 450.000 στέμματα ελαιώνων (85.600 βιολογικά), τη Χίο 108.000 στρέμματα, τη Σάμο 96.500 στρέμματα και την Ικαρία 21.000 στρέμματα.

«Ο επαναπροσδιορισμός της πραγματικής θέσης της ελιάς και του ελαιόλαδου στη ζωή των νησιών μας προϋποθέτει, στο βαθμό που είναι δυνατό, παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η μελέτη για το λάδι θα οδηγήσει πιθανότατα σε αλλαγή μεθόδων και προτύπων στην καλλιέργεια του ελαιώνα και στην παραγωγή ελαιόλαδου, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητάς του. Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι η εστίαση στην ποιότητα απαιτεί παρεμβάσεις, όχι μόνο στη μεταποίηση αλλά και στην καλλιέργεια», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Πολιτικής Κ. Αδαμίδης.

 

Το αντικείμενο του έργου

Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, στηρίζεται σε 4 οριζόντιους στόχους, οι οποίοι συνοψίζονται ως εξής:

 

  • Προώθηση μονοποικιλιακού ελαιόλαδου Βορείου Αιγαίου μέσα από στοχευμένες εξειδικευμένες ερευνητικές δράσεις ανάδειξης της προστιθέμενης βιολογικής αξίας και αυθεντικότητας του.
  • Ερευνητικές δράσεις ανάδειξης της διατροφικής αξίας και μοναδικότητας της βρώσιμης ελιάς και πάστας ελιάς με βάση το βιοδραστικό περιεχόμενο τους και τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.
  • Διερεύνηση βιοδραστικού περιεχόμενου κατσίγαρου τριφασικών και «ελαιοπυρήνα» διφασικών ελαιοτριβείων και αξιοποίηση τους ως πιθανό συμπλήρωμα διατροφής και πρώτη ύλη κοσμετολογίας.

 

Ο συνολικός σκοπός του ερευνητικού έργου είναι η διεξαγωγή μιας συστηματικής και πολύμηνης εξειδικευμένης έρευνας με την ανάλυση ενός μεγάλου και αντιπροσωπευτικού αριθμού δειγμάτων από τα νησιά του Βορείου Αιγαίο με καινοτόμα και πρωτοποριακή μεθοδολογία, ώστε να αναδειχθούν τα προϊόντα ελιάς της Περιφέρειας.

Αυτή η προσπάθεια θα ενισχύσει την περιορισμένη διεθνή αναγνωρισιμότητα των ελαιόλαδων του Βορείου Αιγαίου και θα αποτελέσει την απαραίτητη τεκμηρίωση για την ανάδειξη της μοναδικότητας και αυθεντικότητας τους. Η ερευνητική αυτή τεκμηρίωση θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη νέων προϊόντων με απώτερο στόχο την ενίσχυση του Αγροδιατροφικού Τομέα της Περιφέρειας.

Τα τοπικά προϊόντα που προέρχονται από την ελιά θα γίνουν διεθνώς γνωστά με βάση σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, με την Περιφέρεια να εκτιμά ότι αυτό θα έχει ως έμμεσο αποτέλεσμα και την αύξηση του τουρισμού, μέσα από την προώθηση των τοπικών προϊόντων με διεθνή καταξίωση σε ειδικά καταστήματα, χώρους μαζικής εστίασης και καταλυμάτων, ακόμα και τη δημιουργία χώρων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που θα συνδέονται με την προβολή του «πολιτισμού της ελιάς».

Η Προγραμματική Σύμβαση θα έχει χρονική διάρκεια  3 ετών,  προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση της έρευνας, των πειραμάτων και των απαραίτητων μετρήσεων και των χημικών αναλύσεων όλων των δειγμάτων και θα ξεκινήσει να υλοποιείται από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 605.120 ευρώ.

 

Οι δράσεις

Προκειμένου να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα, οι ερευνητές του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου θα πρέπει να υλοποιήσουν σειρά δράσεων. Το πρώτο βήμα είναι η χαρτογράφηση της ποιότητας του έξτρα Παρθένου Ελαιόλαδου από διάφορες ποικιλίες δέντρων μεταξύ αυτών και η Κορωνέικη ελιά της Χίου. Ειδικότερα θα παρθούν διάφορα δείγματα από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και ειδικότερα 260 από τη Λέσβο, 100 από τη Σάμο και 50 από τη Χίο. Τα δείγματα θα αξιολογηθούν ώστε να τεκμηριωθεί η μοναδικότητα τους και η χαρτογράφηση τους.

Η δεύτερη δράση προβλέπει την παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιόλαδου με υψηλή σταθερότητας χωρίς απώλεια των βιοδραστικών του συστατικών. Η τρίτη δράση στοχεύει στην παραγωγή ελαιολάδου με υψηλή διατροφική αξία ως συμπλήρωμα διατροφής κι ενισχυτικό γεύσης, και τέλος η ανάδειξη της βρώσιμης ελιάς, της πάστας ελιάς καθώς και η αξιοποίηση του κατσίγαρου, του ελαιοπυρήνα και των φύλλων ελιάς.

 

Σε ράστερ

 

Ξέχασαν τη Θρούμπα Χίου

Μπορεί το Υπουργείο Γεωργίας ήδη από το 1994 να έχει κατοχυρώσει τη Θρούμπα Χίου ως προϊόν Προστατευόμενης Προέλευσης Επιτροπειών Ελαιών, ωστόσο απογοητευτική υπήρξε η απουσία της χιώτικης θρούμπας από την προγραμματική σύμβαση με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

Μοναδική αναφορά στο χιώτικο προϊόν έγινε από τον αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών Γιάννη Ξενάκη, που κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου της Τετάρτης διαπίστωσε ότι η Προγραμματική Σύμβαση δίνει βάση περισσότερο στη Λέσβο και στη Σάμο, αφήνοντας απέξω τη Χίο. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για Ελαιόλαδο Βορείου Αιγαίου και για προϊόντα ελιάς και να αφήνουμε τη χιώτικη Θρούμπα εκτός μελέτης», επεσήμανε ο κ. Ξενάκης, λαμβάνοντας την υπόσχεση ότι αυτή θα ενταχθεί ως αντικείμενο μελέτης στην σύμβαση.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ