11.1.2013 14:28

Εξορίστηκε από τον τόπο του, διαπρέπει στη Θεσσαλονίκη

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΓΧΩΡΙΑ ΦΥΛΗ ΠΡΩΤΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Το χιώτικο πρόβατο, η καλύτερη ελληνική ράτσα προβάτων βελτιώνεται γενετικά και καταρρίπτει το ένα πίσω από το άλλο τα ρεκόρ στην παραγωγή γάλακτος σε μια πρότυπη κτηνοτροφική μονάδα που δεν έχει καμιά σχέση με τη Χίο, αλλά βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Ουδείς προφήτης στον τόπο του

Το χιώτικο πρόβατο ουδέποτε αναγνωρίστηκε αναδείχθηκε και προωθήθηκε στο νησί του. Έπρεπε να εξοριστεί για να βρεθούν κάποιοι άλλοι να καταγράψουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και να το ανακηρύξουν ως το καλύτερο πρόβατο της Ελλάδας αλλά κι ένα από τα καλύτερα σε σχέση με τα ξένα σε ότι αφορά στην παραγωγή γάλακτος.

Χιώτικο πρόβατο Θεσσαλονίκης

Η chiossheepfarm του Θοδωρή Παπαθεοδώρου και της συζύγου του, Αγγελίνας Κυριακοπούλου,  είναι μια φάρμα στη Θεσσαλονίκη η οποία ασχολείται με την εκτροφή χιώτικης φυλής προβάτων, προωθώντας και επιτυγχάνοντας τη γενετική βελτίωση και τη συνέχειά της.

Η Αγγελίνα Κυριακοπούλου μίλησε στον «π» για την επαγγελματική τους δραστηριότητα που ξεκίνησε με ένα μεγάλο και τολμηρό βήμα το 2006.

«Ζούσαμε στην Καρδίτσα και ασχολούμασταν με τη γη, επικεντρώνοντας τη δραστηριότητά μας στην εμπορία γεωργικών μηχανημάτων, εντός κι εκτός συνόρων. Ο σύζυγος μου από το 2006 έβλεπε ότι η δουλειά έφθινε, η κρίση κοντοζύγωνε και αποφασίσαμε να τα πουλήσουμε όλα και να πάμε στη Θεσσαλονίκη. Υπήρχε στην περιοχή Γέφυρα της πόλης ένα κτήμα 5 στρεμμάτων, έτσι το 2006 κατασκευάσαμε έναν στάβλο και αγοράσαμε 130 καθαρόαιμα αρνιά της φυλής Χίου, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Προβατοτρόφων Φυλής Χίου «Μακεδονία» και σιγά- σιγά φτάσαμε στο σήμερα με τη μονάδα μας να είναι υπερσύγχρονη από πλευράς γενετικού υλικού αρμεκτηρίου και συστηματικής και λεπτομερούς διαχείρισης. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη γενετική βελτίωση του πρόβατου, είναι πολύ σημαντικό αυτό για μας έχουμε μέχρι στιγμής πολύ θετικά αποτελέσματα και εδώ και τρία χρόνια συμμετέχουμε σε ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης».

Η φάρμα, στην οποία όλα είναι αυτοματοποιημένα, έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα γονοτύπισης για την πρόληψη της τρομώδους εγκεφαλοπάθειας, με σκοπό τη δημιουργία γενετικά βελτιστοποιημένων ζώων τα οποία θα αποκλείσουν την πιθανότητα εμφάνισης αυτής της ασθένειας στους απογόνους τους. Επίσης, στον τομέα της πρόληψης ασθενειών του προβάτου, από το 2009 διεξάγεται πανεπιστημιακή έρευνα με στόχο τον προσδιορισμό των γενετικών δεικτών που επηρεάζουν την ανθεκτικότητα των προβατίνων στις μαστίτιδες. H πρωτοτυπία της φάρμας, βέβαια, είναι η ελεγχόμενη γονιμοποίηση προς αποφυγήν της αιμομιξίας και της διατήρησης της καθαρότητας. Αποτέλεσμα, η καλύτερη ελληνική φυλή προβάτων συνεχίζει να υπάρχει και βελτιώνεται.

Ρεκόρ παραγωγής

Εκείνο που διαφοροποιεί το χιώτικο πρόβατο σε σχέση με τα άλλα όπως εξηγεί η κ. Κυριακοπούλου είναι ότι «έχει πολύ γάλα, είναι σχετικά λιγόφαγο ζώο άρα και οικονομικό με τις ζωοτροφές κι εναρμονίζεται γρήγορα σε όποιο περιβάλλον κι αν βρεθεί».

Χάρη στη γενετική εξέλιξη του χιώτικου πρόβατου στην chiossheepfarm έχουν καταφέρει να κατά μέσω όρο το κάθε πρόβατο να παράγει 480 κιλά γάλα με ρεκόρ τα 777 κιλά σε 220 μέρες μετρήματος. «Αυτή τη στιγμή είμαστε η πρώτη φάρμα σε παραγωγή με 6300 κιλά ανά μέρα» σχολιάζει η κ. Κυριακοπούλου.

«Διαβάσαμε πολύ, δουλέψαμε ακόμη πιο πολύ, Πρέπει να είσαι ολόκληρο 24ωρο μέσα στο στάβλο, πρέπει να έχεις το κατάλληλο προσωπικό και πάνω από όλα πρέπει να θέλεις να πετύχεις. Εμείς ξεκινήσαμε ξανά από την αρχή κι η επιτυχία ήταν μονόδρομος»

«Απορίας άξιο γιατί δεν εκμεταλλεύεστε το πρόβατο σας»

Με βάση όλα τα παραπάνω η κ. Κυριακοπούλου πραγματικά απορεί γιατί το πρόβατο αυτό δεν έχει αναδειχθεί κι αξιοποιηθεί στον τόπο του. «Δεν καταλαβαίνω. Ειλικρινά μας είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση που το χιώτικο πρόβατο δεν τον εκμεταλλεύονται, στον τόπο του, τη Χίο. Ειδικά στο νησί είναι οι ιδανικές συνθήκες για την εκτροφή του χιώτικου πρόβατου. Δεν υπάρχει λογική εξήγηση γιατί οι κτηνοτρόφοι σας δεν έχουν ασχοληθεί επισταμένα με αυτό. Αν με ρωτούσες, πού θα ήθελα να ήταν η ιδανική φάρμα για μένα, θα σου απαντούσα σε ένα νησί. Πόσο μάλλον στο δικό σας», καταλήγει.

Από την άλλη παραδέχεται πως ίσως τα μεταφορικά, ίσως η απομόνωση και η δυσκολία στη συγκοινωνία να παίζουν κάποιο ρόλο στην ανυπαρξία εκμετάλλευσης του χιώτικου πρόβατου στα πάτρια εδάφη. Την ίδια ώρα η παραδοχή μιας γενικής αλήθειας δεν αφήνει περιθώρια για άλλη συζήτηση επί του θέματος. «Δεν υπάρχει κρατική μέριμνα, μια στήριξη σε συμβουλευτικό επίπεδο τουλάχιστον, σε επιστημονικό προσωπικό αλλά κυρίως πρέπει να μπουν νέοι άνθρωποι στην κτηνοτροφία με νέες αντιλήψεις και ιδέες. Τα κεφάλια των παλιών είναι δύσκολο να αλλάξουν. Και πραγματικά πρέπει να παρακινηθούν οι νέοι σας που θέλουν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία να ασχοληθούν με το χιώτικο πρόβατο».

Ενδιαφέρον από τον Π. Τσάκο

Η μόνη συστηματική προσπάθεια που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια τοπικά για το χιώτικο πρόβατο ξεκίνησε από τον Π. Τσάκο. Ήδη όπως εξηγεί ο Στ. Μιχαηλίδης «επιστημονικές εταιρείες της χώρας διερευνούν για λογαριασμό μας το θέμα της εκμετάλλευσης του χιώτικου πρόβατου. Είμαστε σε καλό δρόμο, θα έλεγα σε προχωρημένο στάδιο, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μονάδας στη Χίο. Θέλουμε να επιστρέψει στο νησί το χιώτικο πρόβατο».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ