18.5.2021 23:05

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Σαφάρι ελέγχων στα στοιχεία των δικαιούχων

Στο στόχαστρο των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα βρεθούν όσοι έλαβαν χρήματα που δεν δικαιούνταν

Περισσότεροι από 700.000 επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βρεθούν το προσεχές διάστημα στο στόχαστρο των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είτε έλαβαν κάποιο ποσό από τις συνολικά επτά επιστρεπτέες προκαταβολές ύψους 8,2 δισ. ευρώ που καταβλήθηκαν μέσα σε ένα έτος είτε απλώς είχαν κάνει αίτηση αλλά δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλογής και υπάρχουν ενδείξεις «μαγειρέματος» των στοιχείων.

Την περασμένη εβδομάδα, ολοκληρώθηκε και τυπικά η 7η επιστρεπτέα προκαταβολή, καθώς καταβλήθηκαν σε 15.319 δικαιούχους 156,6 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά τα ποσά που διατέθηκαν σε 297.621 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες στον τελευταία αυτό κύκλο επιστρεπτέας ανήλθαν σε 945,7 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, οι αρχικές αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος είχαν ξεπεράσει τις 704.000 γεγονός που αποδεικνύει ότι πάρα πολλοί επεδίωξαν να ενταχθούν στην 7η επιστρεπτέα αλλά λόγω των περιορισμών που είχαν επιβληθεί με τη σχετική υπουργική απόφαση τελικά εξαιρέθηκαν. Αυτό όμως που έχει τη σημασία του είναι το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις στο υπουργείο Οικονομικών έχουν διαπιστώσει «περίεργες» αλλαγές και μειώσεις στους τζίρους των αιτούντων.

Αυτό οδήγησε την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε πρώτη φάση να προχωρήσει σε δειγματοληπτικό έλεγχο και στη συνέχεια βάσει ειδικού αλγόριθμου να καλέσει τους αιτούντες για εξηγήσεις.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν αρμοδίως, όσοι πιαστούν στην τσιμπίδα των ελέγχων δεν θα δώσουν εξηγήσεις μόνο για τα αναγραφόμενα ποσά στις αιτήσεις που υπέβαλαν για έναν ή περισσότερους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά θα τους γίνει γενικότερος και ενδελεχής φορολογικός έλεγχος σε βάθος 5ετίας.

Στο «στόχαστρο» θα βρεθούν επαγγελματίες και επιχειρήσεις που εμφάνισαν αδικαιολόγητα μεγάλη μείωση τζίρου, όσοι υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις για να εμφανίσουν αυξημένα έσοδα το 2019 και μειωμένα το 2020, όσοι είχαν χαμηλούς τζίρους στα όρια των εσόδων αναφορά που είχαν καθοριστεί από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις (π.χ. κοντά στα 200 ή 400 ευρώ το μήνα ανάλογα την περίπτωση), αλλά και εκείνοι που υπέβαλαν ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ καθώς μέσω του σχετικού κωδικού καθοριζόταν ο τζίρος τους.

Ένα στοιχείο που δεν θα περάσει απαρατήρητο από τις ελεγκτικές αρχές είναι το πότε εκδόθηκαν διάφορα τιμολόγια. Δηλαδή η ημερομηνία που αποφάσιζε κάποιος να εκδώσει ένα τιμολόγιο για να εισπράξει ένα ποσό θα βρεθεί και αυτό στο στόχαστρο καθώς μία ημέρα διαφορά ήταν ικανή να εντάξει κάποιον στο πρόγραμμα των επιστρεπτέων προκαταβολών ή όχι.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στο πιθανό «μαγείρεμα» των στοιχείων για ένταξη σε κάποιο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής θα παίξουν και τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΡΓΑΝΗ καθώς κάποιοι φαίνεται να έχουν προχωρήσει σε εικονικές προσλήψεις μόνο και μόνο για να εμφανίσουν αυξημένο αριθμό προσωπικού και να λάβουν υψηλότερη επιστρεπτέα προκαταβολή.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όποιος επαγγελματίας ή επιχείρηση διαπιστωθεί ότι έχει προχωρήσει σε έκνομη ενέργεια τότε όχι μόνο θα κληθεί να επιστρέψει και με «τόκο» το ποσό που έλαβε αλλά ο φάκελος θα σταλεί και στον εισαγγελέα για ποινικές κυρώσεις.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκωπτικά...
Πριν 3 ημέρες

Σκωπτικά...