24.1.2022 14:57

Άλμα σχεδόν 60% στην τιμή ρεύματος

Βαρυχειμωνιά στην ενέργεια έρχεται τις επόμενες ημέρες στην Ευρώπη, καθώς οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνονται στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα. 

Και ο λόγος είναι διττός: Αφενός το πολεμικό κλίμα στην Ουκρανία, αφετέρου η εξαιρετικά χαμηλή συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μίγμα. 

Οι εξασθενημένοι άνεμοι οδηγούν τις εταιρείες κοινής ωφέλειας στη χρήση ολοένα και περισσότερων ορυκτών καυσίμων, δηλαδή αερίου και άνθρακα, οι τιμές των οποίων είναι σαφώς πιο υψηλές σε σχέση με των ΑΠΕ. 

Ενδεικτικά, η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία (συμβόλαια επόμενης ημέρας) αυξάνεται σήμερα κατά 58% και φθάνει στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο σημείο από τις 21 Δεκεμβρίου του 2021. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, το κόστος μπορεί να διαμορφωθεί σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο, αν υπάρξει επιδείνωση του καιρού στην κεντρική Ευρώπη.  

Ας σημειωθεί ότι η σημερινή θερμοκρασία στη Γερμανία είναι δύο βαθμούς υψηλότερη σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα.  

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, επιπλέον ανησυχίες εγείρονται από το πολεμικό κλίμα στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας, όπου δεν αποκλείεται μια εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων. 

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εφοδιαστική γραμμή αερίου της Ευρώπης (ένα μεγάλο μέρος των εισαγωγών έρχεται μέσω Ουκρανίας) και να αυξήσει έτι περισσότερο το κόστος παραγωγής.  

Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, τα μακροπρόθεσμα (ενός έτους) συμβόλαια ενέργειας στη Γερμανία ενισχύονται σήμερα κατά 5,6% και φθάνουν στο υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Ιανουαρίου του 2022. 

Πηγή: moneyreview.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ