13.7.2012 10:31

Παράθυρο στην κοινωνία από τη Βιβλιοθήκη Κοραή

- ΕΝΕΡΓΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Με πόρους ανύπαρκτους και σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης η Βιβλιοθήκη Κοραή δεν κλαίει απλώς τη μοίρα της. Με πλεόνασμα διάθεσης προσφοράς το νέο Εφορευτικό Συμβούλιο επιχειρεί να σβήσει την αίσθηση ότι πρόκειται για ελιτίστικο Ίδρυμα, με περιορισμένο κατάλογο επαφών και συνεργασιών και ανοίγει ένα διάπλατο παράθυρο στην κοινωνία της Χίου, σε μια περίοδο όπου η πνευματική καθοδήγηση είναι από τα κορυφαία ζητήματα.
Αποφασίζοντας ενέργειες χωρίς μεγάλο κόστος και εκδηλώσεις που φιλοδοξούν να αφήσουν κάτι και στο ταμείο της Βιβλιοθήκης για τις πολύ μεγάλες ανάγκες της, το Εφορευτικό Συμβούλιο αποφάσισε ήδη 6 ενέργειες τις οποίες θέτει σε προτεραιότητα.
1) Θεσμοθέτηση συναυλιών αφιερωμένες στο λαϊκό τραγούδι
Κάθε χρόνο και ένα προσκύνημα στην αστείρευτη και αυθεντική πηγή Ιστορίας, το λαϊκό μας τραγούδι, με σημείο εκκίνησης το φαινόμενο Καζαντζίδη. Στις 22 Αυγούστου η Βιβλιοθήκη Κοραή διοργανώνει, στα πλαίσια μιας νέας αφήγησης στην κοινωνία, την Ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό συναυλία στον Καστρομηνά υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μαν. Καραντίνη. Τον τραγουδιστή των θεών θα αποδώσουν οι Πίτσα Παπαδοπούλου, Γιώργος Μαργαρίτης, Βασίλης Λέκας, Γιώτα Νέγκα και Άγγελος Παναγάκης, σε μια βραδιά με έντονη τη μνήμη του Στέλιου Καζαντζίδη από την ταυτόχρονη παρουσία της συζύγου του Βάσως, του σκηνοθέτη και βιογράφου του Πάνου Υφαντή και του συγγραφέα και βιογράφου του Κώστα Μπαλαχούτη.
 2)  Εθελοντική εργασία
Η επικείμενη αγορά αντικλεπτικού μηχανισμού κάνει απαραίτητη την παροχή υπηρεσιών από περισσότερα χέρια. Συγκεκριμένα το Εφορευτικό Συμβούλιο ζητά την παροχή εθελοντικής εργασίας για την επικόλληση ετικετών στα βιβλία του, ώστε να ανιχνεύονται από το αντικλεπτικό σύστημα αλλά και για να καταλογραφηθεί πλήρως ο αμύθητος θησαυρός του Ιδρύματος. Όσοι επιθυμούν να συμβάλλουν πρέπει να το δηλώσουν στο τηλ. 22710 – 44246.
 3)  Συγγραφή και έκδοση βιβλίου τοπικής Ιστορίας
Ένας διακαής πόθος του Χρ. Μπελλέ. Η Βιβλιοθήκη απευθύνεται σε ενδιαφερόμενους καθηγητές και διδάκτορες, οι οποίοι επιθυμούν να συμβάλουν στην τεκμηριωμένη καταγραφή της, ώστε να διδάσκεται στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. «Είναι εγκληματικό να ζεις και να πεθαίνεις σε ένα γενέθλιο τόπο και να αγνοείς την Ιστορία του, που είναι και δική σου, τις ρίζες του, που είναι και δικές σου», όπως σημειώνεται.
Για την πρόθεση είναι ήδη ενήμερος ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος φέρεται να έχει ανάψει το πράσινο φως.
 
4)  Θεσμοθέτηση διαγωνισμού ποίησης και διηγήματος
Στόχος η ποίηση και ο πεζός λόγος να αποκτήσουν μέσα από μια διαγωνιστική διαδικασία την αίγλη του παρελθόντος, καθιστώντας τη Βιβλιοθήκη ως διαχρονικό σύμβολο προαγωγής τους.
Συγκεκριμένα για τις ηλικίες από 15 ως 18 ετών θα διενεργούνται τοπικοί διαγωνισμοί ποίησης και διηγήματος, ενώ για τις ηλικίες από 19 και άνω πανελλήνιος διαγωνισμός, με την αξιολόγηση των διαγωνιζομένων από 9μελή Επιτροπή διακεκριμένων ανθρώπων των γραμμάτων, πανελλήνιας εμβέλειας. Για τους όρους του διαγωνισμού θα επανέλθει αναλυτικά ο «π» προσεχώς.
 5)  Συναντήσεις με ερευνητές – φοιτητές
Με πρωτοβουλία του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου εγκαινιάζεται και ο θεσμός των συναντήσεων συνεργασίας – σύνθεσης με πτυχιούχους, ερευνητές, φοιτητές και λοιπούς ενδιαφερόμενους. Στόχος η ανταλλαγή απόψεων για την αξιοποίηση του θησαυρού της Βιβλιοθήκης, για εκπόνηση διδακτορικών διατριβών εθνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος, μεταπτυχιακών, πρωτότυπων μελετών και ερευνών και η έκδοση αντίστοιχων βιβλίων. Οι συναντήσεις ορίζονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 10.00 ως τις 14.00 έπειτα από ραντεβού. 

6) Έκθεση για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης
Ήδη εδώ και λίγες μέρες οι μουσειακοί χώροι της Βιβλιοθήκης αφιερώνονται στην συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού. Ανοικτή για το κοινό θα φιλοξενεί διαλέξεις που αφορούν την τοπική ιστορία από το 1912 μέχρι σήμερα, με στόχο να την επισκεφθούν μαθητές των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η έκθεση μέσα από αρχειακό υλικό εφημερίδων της εποχής και σπάνιες φωτογραφίες αγγίζει τις θεματικές της απελευθέρωσης, του διχασμού, της Μικρασιατικής καταστροφής, της γερμανικής κατοχής, των οικονομικών κρίσεων ανά περιόδους αλλά και στιγμές της καθημερινότητας. Στήθηκε από τους καθηγητές Στ. Σβήνο και Σ. Αναστασοπούλου. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ