10.6.2014 11:01

Το παρασκήνιο του ανασχηματισμού - Πάτησε restart ο Σαμαράς

Με τον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει εντός και εκτός χώρας ένα μήνυμα συνέχισης της πολιτικής που ακολουθεί τα τελευταία δύο χρόνια και ταυτόχρονα της διόρθωσης ατελειών, λαθών και παραλείψεων. 

Φυσικά θέλησε να κρατήσει τις ισορροπίες με τον κυβερνητικό του εταίρο. Παράλληλα έλαβε υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών όσον αφορά στην προέλευση των εκλογών αλλά και στην επιλογή των προσώπων με τα οποία θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με κοινωνικές κατηγορίες όπως οι αγρότες. 

Έχει ενδιαφέρον ακόμη ότι και εκεί που υπήρξαν αλλαγές, οι αντικαταστάτες έχουν παρόμοιο πολιτικό και ιδεολογικό προφίλ με τους προκατόχους τους. Ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης με τεχνοκρατικό προφίλ από το παλιό εκσυχρονιστικό μπλοκ όπως και ο κ. Γιάννης Στουρνάρας στέλνει και καθησυχαστικό μήνυμα στον άξονα Βερολίνου-Βρυξελλών ότι δεν θα υπάρξει παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα. 

Παρομοίως ισχύει και για τις υπόλοιπες θέσεις. Ο κ. Αργύρης Ντινόπουλος εντάσσεται στην λαϊκή ή κοινωνική δεξιά όπως και ο προκάτοχός του κ. Γιάννης Μιχελάκης, αντιστοίχως και ο κ. ΚώσταςΤασούλας που αντικατέστησε τον κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο στο υπουργείο Πολιτισμού. Ο κ.Δένδιας θεωρείται φιλελεύθερος όπως και ο κ. Κωστής Χατζηδάκης τον οποίο αντικατέστησε στο υπουργείο Ανάπτυξης ενώ για τους κ.κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη οι ομοιότητες είναι εμφανείς. Το ίδιο και για τον κ. Γιώργο Ορφανό που αντικατέστησε τον κ. Θεόδωρο Καράογλου στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. 

Ισορροπίες μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κράτησαν τις μεταξύ τους ισορροπίες. Το ΠΑΣΟΚ διατήρησε τον ίδιο αριθμό υπουργείων και κέρδισε δύο υφυπουργούς όπως δύο υφυπουργούς κέρδισε και η ΝΔ. Κάπως έτσι το υπουργικό σχήμα έφτασε τα 46 πρόσωπα από 42 που είχε και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μικρό και ευέλικτο. Πάντως λέγεται ότι μεταξύ τους υπήρξε διαφωνία κάποια στιγμή στις πολλές συζητήσεις που έκαναν όταν ο κ. Βενιζέλος διεκδίκησε περισσότερα υπουργεία κάτι το οποίο απέρριψε ο κ. Σαμαράς αδιαφορώντας για την απάντηση του εταίρου του . Άλλωστε έχει και το εσωτερικό του δικού του κόμματος όπου δέχεται κριτική για υποχωρήσεις στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που στοιχίζουν πολιτικά. Μία ακόμη υποχώρηση θα αύξανε τις εσωκομματικές δυσαρέσκειες και τις αιτιάσεις. 

Μεταξύ των δύο κομμάτων έγινε αλλαγή στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας. Ο πρωθυπουργός απαίτησε και φυσικά πήρε το Γεωργίας για να διορθώσει την ζημιά που φάνηκε στις ευρωεκλογές ότι έχει υποστεί η ΝΔ στον αγροτικό χώρο και έδωσε στο ΠΑΣΟΚ το υπουργείο Παιδείας με τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο.

Λαϊκή δεξιά

Ο κ. Σαμαράς θέλησε να ενισχύσει την εκπροσώπηση της λαϊκής δεξιάς όπως έδειξε ο ορισμός δύο επιπλέον υφυπουργών των κ.κ. Μάκη Γιακουμάτου και Κατερίνας Παπακώστα που επιπλέον εκλέγονται στην Β΄Αθηνών που επίσης πάσχει η ΝΔ. Όπως είχαν προϊδεάσει οι συνεργάτες του ο  κ. Σαμαράς δεν έβαλε στην κυβέρνηση κανέναν από τους υποψήφιους που δεν εξελέγησαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές ούτε τους κ.κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο και Γιώργο Κουμουτσάκο. 

Μήνυμα σε καραμανλικούς

Παράλληλα σημειώνεται υποεκπροσώπηση των αυτοαποκαλούμενων φιλελεύθερων ή κεντρογενών ενώ απουσιάζουν και οι εκπρόσωποι της καραμανλικής πτέρυγας. ΄Ισως είναι μία απάντηση στους «καραμανλικούς» για τους οποίους το ηγετικό επιτελείο θεωρεί ότι δε συνέβαλαν όσο θα έπρεπε στην διπλή εκλογική αναμέτρησην του Μαϊου. Όσον αφορά στη γεωγραφική διασπορά υποεκπροσωπείται η Κρήτη -έχει μόνο υφυπουργό τον κ. Γιάννη Πλακιωτάκη-, δεν έχει εκπρόσωπο η Θεσσαλία, ενώ μειωμένη είναι πέραν του αρμόδιου υπουργού και η εκπροσώπηση της Μακεδονίας. Αντίθετα έχει παρουσία η Θράκη με τρεις υφυπουργούς που όμως προέρχονται από το νομό Έβρου και κανείς από την Ξάνθη και την Ροδόπη όπου έχει έντονη παρουσία το μειονοτικό κόμμα. 

Με τις αλλαγές αυτές ο κ. Σαμαράς θέλει να κάνει restart στην κυβέρνηση και να σηματοδοτήσει την πορεία προς τη μετά μνημόνιο εποχή. Φυσικά δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη του ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση να είναι και εκλογική αφού παρά τη θέλησή του δεν είναι εξασφαλισμένη η προεδρική πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να ξεπεράσει τις πρόωρες εθνικές εκλογές τον Μάρτιο. 

Στα κάγκελα του Μαξίμου ο πρωθυπουργός

Αίσθηση προκαλεί η εικόνα του πρωθυπουργού στα κάγκελα -στην κυριολεξία- του Μεγάρου Μαξίμου, μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού. Τηλεοπτικά πλάνα που προβλήθηκαν στα δελτία ειδήσεων κατεγραψαν τον κ. Σαμαρά να έχει συνομιλία με πολιτικούς συντάκτες, με αντικείμενο τη νέα σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος. Δικαιολογώντας τις εκτεταμένες αλλαγές ο κ. Σαμαράς έλεγε ότι η λέξη κλειδί που χαρακτηρίζει τον ανασχηματισμό είναι «στοχευμένος». 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ