31.5.2013 11:44

Οι θέσεις του "Οικολογικού Ανέμου" στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο

Κατά τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) της 27ης και 28ης Μαΐου 2013 ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Μπάκας είχε την ευκαιρία να διατυπώσει τις θέσεις του συνδυασμού “Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο” στα θέματα που συζητήθηκαν.

 

Για την άνοδο της ΑΕΛ Καλλονής στη Superleague δώσαμε και εμείς από την πλευρά μας συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της προσπάθειας. Στην πορεία μια ομάδας σε αυτό το επίπεδο απαιτούνται σταθερά βήματα, νοικοκυρεμένα και με επαγγελματισμό για να είναι βιώσιμη προσπάθεια. Είναι σημαντικό να στηριχθεί η κερκίδα για τις οικογένειες και τα παιδιά χωρίς να επαναληφθούν παρατράγουδα που δυστυχώς είδαμε στον τελευταίο αγώνα. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντική η ευθύνη όλων και ιδιαίτερα των παικτών καθώς αποτελούν πρότυπα για τη νέα γενιά και είναι μεγάλο το βάρος που πρέπει να σηκώσουν για να σταθούν αντάξιοι. Το μεγαλύτερο στοίχημα από την άνοδο της ΑΕΛΚ στη Super League είναι να αθληθούν τα παιδιά μας και να γυρίσουν στα γήπεδα για έναν αθλητισμό για όλους καθαρό από ουσίες, βία και κυκλώματα.  

 

Για το ζήτημα της προετοιμασίας της Περιφέρειας για την πυροπροστασία σημειώσαμε ότι οι φωτιές υπήρχαν πάντα, ακόμα και την εποχή της αρχαίας Ελλάδας καθώς ζούμε σε μεσογειακά οικοσυστήματα και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτές. Τα επόμενα χρόνια λόγω κλιματικής αλλαγής προμηνύονται δυσχερέστερα. Δυστυχώς βλέπουμε με ανησυχία να μην λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι παράγοντες που οδήγησαν στη βιβλική καταστροφή της Χίου και να μην διαμορφώνεται μια νέα πολιτική για τα δάση. Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα: «Τι διδαχθήκαμε τελικά από τις φωτιές στη Χιο το καλοκαίρι του 2012; Πώς θα αποφύγουμε στο μέλλον ανάλογες καταστροφές;» Προτείνουμε να παρουσιαστεί ο απολογισμός της ΠΕ Χίου για την περσινή πυρκαγιά έτσι ώστε η Χίος να γίνει σχολείο για τα λάθη στην προετοιμασία, στην κατάσβεση και την αποκατάσταση μετά τη φωτιά. Είναι δεδομένο ότι μετά τον εξαιρετικά βροχερό χειμώνα η μεγάλη βλάστηση καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη την κατάσταση.  Το παρόδιο χορτόκομα –καθαρισμός πρέπει να γίνεται σωστά και πρέπει να απομακρύνεται όλη αυτή τη βιομάζα και να χρησιμοποιείται είτε για κομποστοποίηση είτε ως τροφή στις κτηνοτροφικές μονάδες όπως σωστά πληροφορούμαστε ότι γίνεται στην Ικαρία.  

 

Όπως έχει αποδειχθεί επανειλημμένως, η επένδυση πόρων στην πρόληψη είναι πολύ πιο αποτελεσματική και σοφή πολιτική από την εκ των υστέρων αποζημίωση και προσπάθεια αποκατάστασης. Σε αυτή τη λογική προτείνουμε να επενδύεται κάθε χρόνο στη βιώσιμη διαχείριση και προστασία των δασών ένα ποσό από τον προϋπολογισμό της περιφέρειας και να αναζητηθούν πόροι από την ΕΕ. Απαραίτητοι είναι οι δασικοί χάρτες, η λεπτομερέστατη καταγραφή των προβλημάτων και η επισήμανση τους από τους πολίτες που καθημερινά περιδιαβαίνουν τα δάση μας. Αυτό πρέπει να γίνει σε όλα τα νησιά. Για παράδειγμα μπορούμε να ενημερώσουμε στη Λέσβο για προβλήματα στους δασικούς δρόμους Αμαλής – Χαραμίδας και Καρυώνα – Μεσαγρού. Είναι σημαντική η συνεργασία με το Παν Αιγαίου, το εργαστήριο φυσικών καταστροφών, για την εφαρμογή συστημάτων τηλε-ενημέρωσης και άμεσης επέμβασης. Τέλος με κάθε τρόπο πρέπει να  αξιοποιηθεί το ανθρώπινο κεφάλαιο στις τοπικές κοινωνίες, αφού όμως τους δοθεί κατάλληλη εκπαίδευση και εξοπλισμός. Η κρατική προετοιμασία σύμφωνα και με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού κ Δένδια είναι ελλιπέστατη.  Οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει λοιπόν να αποκτήσουν ξανά ενεργό ρόλο και να είναι σε θέση να κινητοποιούνται άμεσα και αποτελεσματικά, έχοντας κατάλληλα μέσα και γνώσεις. Τέλος θα πρέπει να ξαναδούμε τα ιδιαίτερα κίνητρα που πρέπει να δοθούν για να επιστρέψουν πληθυσμοί και να συμμετάσχουν στη διαχείριση των ορεινών δασών. Όπως φαίνεται, και από τις πυρκαγιές μόνοι μας θα σωθούμε!

 

Υποστηρίξαμε το προταθέν ψήφισμα κατά της ενοποίησης τμημάτων ελέγχου και δικαστικών οργανικών μονάδων ΔΟΥ Σάμου κ Χίου σε Σύρο και Λέσβο αντίστοιχα, επισημαίνοντας ότι το μέτρο αποτελεί συνέχεια της συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα ιδιαίτερα σε ένα τομέα όπως οι εφορίες που υποτίθεται ότι αποτελεί αιχμή του δόρατος για την εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους. Και η συγκεκριμένη τακτική αποτελεί πολιτική επιλογή της τρικομματικής κυβέρνησης ή οποία παρόλαυτα συνεχίζει να εξυπηρετεί μικροκομματικά συμφέροντα (πχ ίδρυση πολυτεχνικής σχολής στια Ιωάννινα έναντι του αιτήματος του Παν Αιγαίου) και αισθανόμαστε ευτυχείς που δεν εμείς τουλάχιστον δεν υποστηρίξαμε κανένα από τα κόμματα αυτά.

 

Για το ζήτημα της μείωσης  της τιμής ζώνης της ΠΕ Χίου για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων υποστηρίξαμε την πάγια θέση μας ότι ζητάμε είμαστε κατά των αυθαίρετων νομιμοποιήσεων, ζητάμε άμεση καταγραφή των αυθαιρέτων και είσπραξη των προβλεπόμενων προστίμων με τη δημιουργία κεντρικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων. Λυπούμαστε που έρχεται τέτοιο αίτημα στο Περιφ. Συμβούλιο και  όχι η κατεδάφιση των αυθαιρέτων σε δασική γη, ρέματα, ακτές, αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές NATURA. Απαιτείται σχεδιασμός για σύντομη κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, επιτάχυνση των διαδικασιών για τα εκκρεμή σχέδια πολεοδομικής και οικιστικής οργάνωσης και ταχεία ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του δασολογίου χωρίς εκπτώσεις. Δυστυχώς κατά την ψηφοφορία ήμασταν οι μόνοι που δεν ψηφίσαμε την προτεινόμενη ρύθμιση καθώς υπήρξε ομοφωνία από όλες τις άλλες παρατάξεις.

 

Για το ζήτημα της λειτουργίας των δημοτικών σφαγείων Λέσβου σημειώσαμε ότι η εισήγηση από την περιφερειακή αρχή θα έπρεπε να είναι πληρέστερη για την καλύτερη κατανόηση του θέματος. Το πρόβλημα έχει πολλές πλευρές, είναι ζήτημα τεχνικό για την υλικοτεχνική υποδομή που χρειάζονται τα σφαγεία, είναι ζήτημα επιστημονικό και διαχειριστικό για την ορθή λειτουργία τους αλλά και πολιτικό. Ως Οικολογικός άνεμος είμαστε σταθεροί στις θέσεις μας όσον αφορά τη διαχείριση αποβλήτων σε οχλούσες δραστηριότητες όπως τα τυροκομεία, ελαιοτριβεία ή τα πυρηνελαιουργία. Τα ίδια που λέγαμε για την παράταση της λειτουργίας των ελαιοτριβείων εξακολουθούμε να τα υποστηρίζουμε χωρίς παρεκκλίσεις. Όπως λοιπόν είχαμε μειοψηφήσει στην πολιτική θέση αδειοδότησης των ελαιοτριβείων στη Λέσβο την ίδια στάση ακολουθούμε και πάλι. Οι ευθύνες για το πρόβλημα δεν βαραίνουν τις ελεγκτικές αρχές αλλά αυτούς που δεν εξασφάλισαν την απόλυτα νόμιμη λειτουργία των σφαγείων από τη Δημοτική επιχείρηση. Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα το έχουν οι κτηνοτρόφοι και πρέπει από την πλευρά τους πάρουν πρωτοβουλίες για να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους με τη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων σφαγείων που οι ίδιοι θα νέμονται τις τύχες τους χωρίς να εξαρτώνται από ιδιώτες ή μικροκομματικούς χειρισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Υποστηρίξαμε ότι πρέπει να υπάρξει κεντρικός προγραμματισμός για την ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε όλες της περιφερειακές ενότητες και όχι αποσπασματικές ενέργειες των περιφερειακών ενοτήτων σε συνέχεια της τακτικής των Νομαρχιών. Οι εκδηλώσεις για τα νησιά μας δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές ενώ πετυχημένες εκδηλώσεις όπως αυτές στο αρχοντικό Γεωργιάδη στη Μυτιλήνη είναι ακόμα στον αέρα.   

 

Υποστηρίξαμε το αίτημα για τη διατήρηση των δρομολογίων στη γραμμή Λαύριο-Ψαρά-Μεστά, σύμφωνα με τη υπογεγραμμένη συμφωνία αλλά και την πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου και του Δήμου Σάμου για την ενίσχυση της ακτοπλοϊκής σύνδεση της Σάμου – Ικαρίας. Γενικότερα για το συγκοινωνιακό  πάγια θέση μας αποτελεί ότι η Περιφέρεια και οι νησιωτικές κοινωνίες πρέπει να έχουν λόγο στη χάραξη δρομολογίων και τη δρομολόγηση πλοίων στο Αιγαίο. Οι επιλογές πρέπει να γίνονται με διαφάνεια και με στόχο να συνδέονται όλα τα νησιά με αξιόπιστα πλοία και να εξυπηρετούνται οι νησιώτες ολόκληρο τον χρόνο.

Τέλος υποστηρίξαμε την εκτέλεση προγραμματικής σύμβασης για την υποστήριξη του ΔΕΠΕΘΕ Βορ Αιγαίου και τη λειτουργία του μνημείου αγώνων και συμφιλίωσης «Μίκης Θεοδωράκης» στην Ικαρία

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ