10.11.2014 22:24

Να επισπευσθούν [BINTEO]

ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ, ΖΗΤΗΣΕ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Χ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Την άμεση περάτωση δικαστικού μεγάρου και την προώθηση της κατασκευής του νέου σωφρονιστικού καταστήματος στο νησί, ζήτησε οι δικηγορικός Σύλλογος Χίου από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος έδωσε το παρόν και απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 ετών της λειτουργίας του.

Ταυτόχρονα οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων Χίου και Θεσσαλονίκης Ανθίπη Ζαννάρα και Νικόλαος Βαλεργάκης επανέλαβαν την αντίθεση τους στην επικείμενη τροποποίηση του κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και ζήτησαν να μην καταργηθεί το εμμάρτυρο μέσο απόδειξης στις πολιτικές δίκες.

 «Η θέση μας συμπίπτει-είπαν- με τις θέσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, του συνόλου των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Πρεσβεύουμε ότι η δίκη εστιάζει στην εξέταση του μάρτυρα και συμβάλλει στην σωστή απονομή της δικαιοσύνης.

Πρόσθεσαν ακόμη ότι  το δικηγορικό επάγγελμα έχει υποβαθμιστεί συνειδητά και βάλλεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια είναι βασικό θεμέλιο της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και στήριγμα του πολίτη στις δύσκολες στιγμές του».

Προτεραιότητα

Απαντώντας ο υπουργός δικαιοσύνης υποστήριξε ότι δίδεται προτεραιότητα στην κατασκευή του δικαστικού μεγάρου, αλλά χαρακτήρισε αναγκαία τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής δικονομίας επειδή πρέπει να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης, η οποία καθυστερεί αποδεδειγμένα.

 «Με την τροποποίηση που προωθείται δεν καταργείται η εμμάρτυρος  απόδειξη, απλά ο δικαστής θα κρίνει αν χρειάζεται η όχι.

Η τροποποίηση του Κώδικα εστιάζει σε τρείς τομές:

1) ίδιος δικαστής θα ολοκληρώνει τις δίκες που αναλαμβάνει.

2)Ενοποιούνται οι ειδικές διαδικασίες.

3)Περιορίζεται το δίκαιο της αναγκαστικής εκτέλεσης με αποτέλεσμα να  περιορίζονται αυτοί που χειραγωγούν τους πλειστηριασμούς.

Με τα μέτρα που λάβαμε για την πάταξη της διαφθοράς η χώρα μας κέρδισε σε  ένα χρόνο 19 θέσεις στην διεθνή κατάταξη προόδου», τόνισε.

Στον χαιρετισμό του έκανε μια συγκινητική αναδρομή στα επτά χρόνια που υπηρέτησε στη Χίο ως πρωτοδίκης, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά, εξήρε την ποιότητα των δικηγόρων της Χίου και τόνισε την βεβαιότητα του ότι και οι νέοι δικηγόροι εξακολουθούν να τιμούν το επάγγελμα και τον τόπο τους.

Οι ομιλίες

Σημαντική ήταν η παρουσίαση ιστορικού  οπτικού υλικού, το οποίο ανακαλύφθηκε κυρίως στην Βιβλιοθήκη Κοραή, αλλά την παράσταση έκλεψαν οι εισηγήσεις των ομιλητών.

Ο Γεώργιος Μεργές, αναφέρθηκε στην ιστορική αναδρομή του συλλόγου και τις προκλήσεις του μέλλοντος, ο Δημήτρης Μελαχροινούδης αναφέρθηκε στην δικηγορική δράση, όπως αποκαλύπτεται στο βιβλίο του «Οι κώδικες της Χίου κατά την Τουρκοκρατία». Η Μαρία Βασιλάκη Ντούλου θύμισε τις συνεργασίες με τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Χίου, η Νικολέτα Κουμή παρουσίασε την ιστορία των γυναικών δικηγόρων του νησιού μας, ο Νίκος Παραδείσης υπενθύμισε την ιστορική διαδρομή του Ειρηνοδικείου Βολισσού, η Ανθή Καλούδη Λώ, μίλησε για τη δικαστική διανομή ακινήτων του δημοσίου και του δήμου Χίου και ο Γιώργος Ράγκος αποκάλυψε ευχάριστες και ευτράπελες καταστάσεις και υποθέσεις που διαδραματίστηκαν στα δικαστήρια και τα δικηγορικά γραφεία. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον σύλλογο Λέοντα Αλλάτιο.   

Παρουσίες

Την εκδήλωση κόσμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης Νότης Μυταράκης,  ο Αντιεισαγγελέας Εφετών Βασίλης Παπαδάς, ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Περίδης, εν ενεργεία και συνταξιούχοι δικαστικοί και δικηγόροι και εκπρόσωποι της Πολιτικής και στρατιωτικής  πολιτική ηγεσίας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ