Δραματικά έχει αυξηθεί σε τοπικό επίπεδο ο αριθμός των ανέργων και των χαμηλόμισθων, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει στα χέρια του το Εργατικό Κέντρο Χίου. Όπως χαρακτηριστικά είπε στον «π» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χίου Τ. Κώσταλος: «Μπορεί στον τόπο μας να μην έχουμε εργοστάσια που κλείνουν αφήνοντας στο δρόμο 100 εργαζόμενους, αλλά υπάρχει μια συσσώρευση ανέργων από τον κλάδο των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου κ.λ.π και η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες αβεβαιότητας στον εργασιακό χώρο που ακόμη κι αν κάποιοι εργαζόμενοι δεν έχουν χάσει τη δουλειά τους, έχουν συμφωνήσει σε τέτοιες μειώσεις αποδοχών, που έχουν φτάσει σε σημείο απόγνωσης».
Η αγορά αναστενάζει
Οι μειώσεις επιδρούν και στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και συνταξιούχων συνεπώς και στην τοπική αγορά με την κίνηση στα μαγαζιά να παίρνει τονωτικές ενέσεις για ακόμη μια φορά, μόνο χάρη στους μισθούς των ναυτικών κι όσο αυτοί αντέχουν. Η έλλειψη κάποιας δυναμικής λύσης, κάποιας αναπτυξιακής διεξόδου σχολιάστηκε και από τον κ. Κώσταλο «Ακόμη κι αυτές οι προσλήψεις που ακούγεται ότι θα γίνουν είναι σταγόνα στον ωκεανό. Χρειάζεται να δοθούν λύσεις άμεσα, όπως χρειάζεται και η κινητοποίηση των εργαζομένων» , είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου συμπληρώνοντας ότι η αγοραστική δύναμη του κόσμου, σύμφωνα με τα στοιχεία από το ίδιο το ΔΝΤ έχει πέσει σε επίπεδα του 1981.
Κερασάκι οι κλαδικές συμβάσεις
Μειώσεις αποδοχών κατά 32% ή και περισσότερο κινδυνεύουν να υποστούν οι νέοι εργαζόμενοι έως 25 ετών, ακόμα και αν αμείβονται με όρους κλαδικών συμβάσεων – και όχι εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, αν έχουν κλαδικές συμβάσεις υπάρχει πιθανότητα να μην αλλάξει τίποτα. Τα κατώτατα όρια μειώνονται κατά 22% από τις 14 Φεβρουαρίου και διαμορφώνονται στα 586,08 ευρώ ο κατώτατος μισθός και στα 26,18 ευρώ το κατώτατο ημερομίσθιο. Για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών η μείωση φθάνει το 32% και ο μισθός διαμορφώνεται στα 510,95 ευρώ, ενώ το ημερομίσθιο στα 22,83 ευρώ.
Πρώτα να ρωτούν και μετά να υπογράφουν
Το καμπανάκι χτυπά για τους εργαζόμενους που δεν έχουν κλαδικές συμβάσεις σε τοπικό επίπεδο οι οποίοι είναι κυρίως στις ιχθυοκαλλιέργειες. Γενικά πάντως ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου συστήνει σε κάθε εργαζόμενο, πρώτα να ενημερωθεί για τα δικαιώματα του και μετά να υπογράψει για οποιαδήποτε αλλαγή στην εργασιακή του σχέση ή στο μισθό του. «Ξέρουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, όμως καλά θα είναι οι εργαζόμενοι πρώτα να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να προστατευτούν και μετά να αποφασίσουν για το τι θα κάνουν» είπε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.