19.3.2014 9:20

Μετά από 178 ημέρες διαπραγματεύσεων κυβέρνηση και τρόικα κατέληξαν σε συμφωνία

ην Τρίτη ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με την τρόικα ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν εντός του Μαΐου ως κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, το οποίο αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ

Σε δηλώσεις του από τον 6οόροφο του υπουργείου Οικονομικών, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι:
  
*Το κοινωνικό μέρισμα θα διανεμηθεί με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία. Συμπεριλαμβάνονται οι ένστολοι με μισθό κάτω από 1.500 ευρώ.
  
*Λαμβάνεται μέριμνα για τους άστεγους, με έκτακτη ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ των υπηρεσιών στέγασης και εστίασής τους.
  
*Από την 1η Ιουλίου μειώνονται κατά 3,9 μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές (κατά 2,9 μονάδες οι εργοδοτικές εισφορές και κατά 1 μονάδα οι εισφορές των εργαζομένων).
  
*Εντός του 2014, θα διατεθεί επιπλέον 1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (συνολικά εφέτος θα διατεθούν 2,8 δις. ευρώ), προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην οικονομία.
 
*Ένα μέρος του πλεονάσματος θα διατεθεί για την αποπληρωμή του χρέους.
   Ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε, εξάλλου, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας.
   Εξειδικεύοντας οικονομετρικά τις συγκεκριμένες αποφάσεις, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επισήμανε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ, κατανέμεται ως εξής:
   -Η ενίσχυση των αδυνάμων (με κριτήρια ανάλογα των κοινωνικών επιδομάτων) είναι άπαξ 500 εκατ. ευρώ.
   -Για την κάλυψη του κόστους από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα διατεθούν 350 εκατ. ευρώ.
   -Ποσό 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την ελάφρυνση του χρέους (περίπου 33% του συνολικού πλεονάσματος).
   -Ποσό 20 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των αστέγων, ενώ αναμένονται επιπλέον μέτρα βοήθειας.
   -Ποσό 1 δισ. ευρώ, πλέον των προβλεπόμενων στον προϋπολογισμό, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Πονοκέφαλος οι δικαστικές αποφάσεις

Ερωτηθείς ο συγκεκριμένος παράγοντας τι μέλλει γενέσθαι με τις αποφάσεις των Δικαστηρίων για τα εκκρεμή μισθολογικά αιτήματα δικαστικών λειτουργών και ένστολων, ανέφερε ότι δεν έχει προβλεφθεί ειδικό κονδύλι. Σημείωσε δε, ότι ειδικά για τους δικαστικούς, για τους οποίους έχουν καθαρογραφεί οι σχετικές αποφάσεις, το κόστος ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ. Για τους ένστολους, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να καθαρογραφούν οι αποφάσεις, υπολογίζοντας, πάντως, ότι το κόστος είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ για την καταβολή των αναδρομικών και λίγο κάτω από 500 εκατ. ευρώ το ετήσιο κόστος. Το κόστος που θα προκύψει για τους ένστολους, θα καλυφθεί από ισοδύναμα μέτρα.

Σχετικά με τα φορολογικά ζητήματα, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, η ελληνική πλευρά συμφώνησε με την τρόικα, να μειωθούν τα φορολογικά πρόστιμα σε 250 ευρώ από 1.000 ευρώ για τα απλά βιβλία και σε 500 ευρώ από 2.500 ευρώ για τα διπλογραφικά βιβλία. Συμφωνήθηκε, επίσης, με βάση την ελληνική πρόταση, να απαλλαγούν από τον φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, όσοι διακρατούν το ακίνητο για διάστημα 20- 25 ετών.
  
Στα υπόλοιπα «καυτά» ζητήματα της συμφωνίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επήλθε συμβιβασμός και εφαρμογή των ελληνικών προτάσεων για ένα μεταβατικό διάστημα.
  
Η έγκριση των δόσεων προς τη χώρα αναμένεται να δοθεί, μέσω τηλεδιάσκεψης, το προσεχές διάστημα. Η εκταμίευση των ποσών θα γίνει αφού κατατεθούν και ψηφιστούν από τη Βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι της συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών.
   
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι η συμφωνία προβλέπει πολλές σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές αναπτυξιακού χαρακτήρα, που απελευθερώνουν την οικονομία και αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα, που μειώνουν τις τιμές (σ.σ. κυρίως μέσω της εφαρμογής των προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ).
  
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μετείχε και σε τηλεδιάσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, για το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης (σήμερα θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, σχετική συνεδρίαση του Ecofin), ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των επτά μηνών των διαπραγματεύσεων, επιτεύχθηκε η βελτίωση της οικονομίας σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Εκαναν πίσω
 
«Έκαναν στις κόκκινες γραμμές, η τρόικα δεν πήρε τίποτε από ό,τι ζητούσε» δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τις «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει η κυβέρνηση.
  
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο:
   *Δεν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να αλλάξει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Ο νέος θεσμός του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας θα λειτουργήσει δοκιμαστικά για ένα εξάμηνο και στη συνέχεια θα αποφασίσει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας εάν ο συγκεκριμένος θεσμός είναι επιτυχημένος ή πρέπει να υπάρξει η νομοθέτηση που ζητούσε η τρόικα.
   *Δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο το 2015.
  
Για την εξειδίκευση όσων περιλαμβάνονται στη συμφωνία, ο συγκεκριμένος παράγοντας παρέπεμψε στους αρμόδιους υπουργούς. Κυβερνητικά στελέχη από την πλευρά τους, ανέφεραν ότι υπήρξε συμβιβασμός με την τρόικα σχεδόν σε όλα τα «καυτά» ζητήματα.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ