17.2.2017 9:50

Μεροκάματο από το βουνό

Η ΙΩΑΝΝΑ ΦΛΩΡΑΔΗ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗ ΧΙΑΚΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΒΡΗΚΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΣ, ΣΥΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

Προσπερνώντας τα ράφια του σούπερ μάρκετ με τα μυρωδικά και τα βότανα,  το μάτι πέφτει πάνω σε κάποια σακουλάκια με πράσινο αυτοκόλλητο, με το χαρακτηριστικό Τοπικό Προϊόν Χίου. Μέσα στα σακουλάκια αυτά κρύβονται οι πολύτιμοι θησαυροί της χιακής γης, ρίγανη, δενδρολίβανο. Δυόσμος θυμάρι, δάφνη και τόσα άλλα.

 

Το ξεκίνημα

«Ξεκινήσαμε γιατί έπρεπε να βγάλουμε τα προς το ζειν. Ήμουν νέα αγρότισσα αλλά το μαστίχι όπως το πληρωνόμαστε, δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες μας. Δουλεύεις τώρα και πληρώνεσαι ενάμιση χρόνο μετά κι αυτό δεν μπορούσε να μας καλύψει. Έτσι αναζήτησα άλλους τρόπος», εξηγεί η Ιωάννα Φλωράδη η 40χρονη νέα αγρότισσα από τα Μεστά που κατάφερε να συσκευάσει τις μυρωδιές που φύονται στους αγρούς της Χίου.

Η κ. Φλωράδη αναζήτησε επαγγελματική διέξοδο και έτσι στράφηκε στη συλλογή των αρωματικών.

«Στα χωράφια μας στα Μεστά υπήρχε πάντα φασκόμηλο, ρίγανη, θυμάρι.  Μάζευα και δώρισα σε διάφορους φίλους και γνωστούς. Είπα της μάνας μου, μάνα θα μαζεύω και θα αρχίσω να πουλώ και το ένα έφερε το άλλο.» εξηγεί η κ. Ιωάννα και συνεχίζει, «Στην αρχή όλοι γελούσαν με μένα, αλλά εγώ συνέχισα. Ξεκίνησα με τη ρίγανη και συνέχισα. Όλο το παραθαλάσσιο κτήμα μας στο χωριό μας ήταν μέσα στο κρίταμο. Μάζεψα, το πήγα στον κ. Οδυσσέα στο οπωροπωλείο τον ρώτησα αν το θέλει κι εκείνος το δέχτηκε και μου ζήτησε κι άλλο. Ε, από εκεί ξεκίνησαν όλα», αναφέρει με μια μοναδική απλότητα το πως το μάζεμα των αρωματικών βοτάνων και χόρτων μετεξελίχθηκε σε επάγγελμα. Σήμερα πλέον εμπορεύεται και συσκευάζει δέκα διαφορετικά μυρωδικά, κρίταμο και κάπαρη.

«Δεν χτύπησα κανενός την πόρτα. Όταν κάτι είναι πολύ καλό και λίγο πιο ακριβό αν είναι, ο άλλος το προτιμά. Θα πάρει το φτηνό, μια δυο φορές αλλά μετά δεν θα το ξαναπάρει, θα επιλέξει το καλύτερο».

 

Με τον πατροπαράδοτο τρόπο

Άνθρωπος που δεν φοβάται τη δουλειά και που πιστεύει στον εαυτό της η κ. Ιωάννα, λέει για την παραγωγή της, «Δεν υπάρχει τίποτα ξενόφερτο, όλα μαζεμένα αποξηραμένα και τριμμένα από τα χεράκια μου. Τα μαζεύω, τα αποξηραίνω, τα τρίβω στο κόσκινο και βάζω τα ξυλαράκια, δεν θα βρείτε ούτε ένα ξυλαράκι στη ρίγανη και μετά τα συσκευάζω», λέει χαρακτηριστικά.

 

Δουλειά υπάρχει για όποιον έχει όρεξη

Έχοντας πλέον βρει τον δικό της δρόμο στον πρωτογενή τομέα είναι απόλυτη σε ότι αφορά την οικονομική κρίση και την ανεργία. «Υπάρχουν πάρα πολλά άτομα που πρωτοτυπούν και χαίρομαι που παρά τις δύσκολες συνθήκες δουλεύουν. Όποιος θέλει δουλειά, βρίσκει δουλειά. Με την κάπαρη βγάζεις πολύ καλό μεροκάματο. Εμείς δουλεύουμε Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβρη εγώ και ο άντρας μου και παίρνουμε και εργάτες, δίνουμε και σε άλλους ψωμί. Όρεξη για δουλειά να υπάρχει και όχι να περιμένουμε την καρέκλα του δημοσίου ή το μάννα εξ ουρανού» .

 

Ντροπή να μην παράγουμε ούτε λεμόνια

Με το ίδιο σκωπτικό ύφος τα βάζει και με όλους τους Χιώτες που πλέον  έχουν εγκαταλείψει την παραγωγή και τον αγροτικό τομέα. «Υπάρχουν πάρα πολλά με τα οποία μπορεί κάποιος να ασχοληθεί.  Η θέληση είναι εκείνο που λείπει συνήθως. Είναι ντροπή μας ολόκληρο νησί να μην παράγουμε πατάτες, να μην έχουμε λεμόνια και να πηγαίνουμε και να αγοράζουμε από έξω. Ο κάμπος μας πού είναι;» αναρωτιέται.

 

Να αγαπάς αυτό που κάνεις

Ειδοποιός διαφορά στην προκοπή εκτός από τη θέληση για την κ. Φλωράδη είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις. Μόνο έτσι μπορείς να το απογειώσεις. «Υπάρχουν οι δυνατότητες για νέους αγρότες, υπάρχουν οι δυνατότητες για όλους μας, παρότι το κράτος όχι μόνο δεν βοηθά αλλά σου βάζει και τρικλοποδιές, σου κόβει και τα φτερά σου. Τίποτα δεν γίνεται αν δεν αγαπήσεις αυτό που κάνεις, όποιος επάγγελμα κι αν είναι αυτό.»

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ