26.2.2015 13:26

Μελάνι, χαρτί, αντιμόνιο και δεκάδες αναμνήσεις [BINTEO]

ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΙΩΤΕΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΟΥΣ

Γέμισε αναμνήσεις η αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου το βράδυ της Τετάρτης. Γέμισε με εικόνες από στοίβες χαρτιού που περιμένουν να περάσουν στην τυπογραφική μηχανή, από μελάνια που περιμένουν να δώσουν χρώμα σε άσπρες σελίδες, από αντιμόνιο, οινόπνευμα και όλα τα άλλα υλικά που χρησιμοποιούσαν και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν οι Χιώτες τυπογράφοι.

Την εκδήλωση του Φιλοτεχνικού Ομίλου τίμησαν πρώτα οι ίδιοι οι επαγγελματίες του χώρου της τυπογραφίας. Συνεχιστές μιας μακράς παράδοσης του τόπου μας στην τυπογραφική τέχνη, στα γράμματα, στην δημοσιογραφία, στην καλλιτεχνία. Και ποιους δεν θυμήθηκαν στο Ομήρειο... Τον Βαγγ. Ζήσιμο, τον Δάνο Γεωργούλη, τον Φώτη Αγγουλέ, τον Σφηκάκη, τον Χαρακιάδη, τον Ζαφείρη και τόσους άλλους που οι νεότερες γενιές του τόπου δεν πρόλαβαν να γνωρίσουν, όπως πιθανά δεν πρόλαβαν την τέχνη της στοιχειοθεσίας, τότε που οι τυπογράφοι έπαιρναν τα γράμματα ένα προς ένα και τα στοίβαζαν στο χωροθέτη για να μπορέσουν να αποδώσουν ένα κείμενο ή ακόμη και τις στήλες μιας ολόκληρης εφημερίδας. «Η στοιχειοθεσία απαιτούσε να υπάρχουν 200 και κουτάκια γραμμάτων. Άλλα για δασείες, άλλα για την περισπωμένη, άλλα για τα κεφαλαία, άλλα για τα πεζά. Σήμερα το πληκτρολόγιο έχει μόνο 40-50» ανέφερε ο Νίκος Δαν. Γεωργούλης, κάνοντας μια σημαντικότατη αναφορά στα χρόνια που ο ίδιος έζησε την τυπογραφία δίπλα στον πατέρα του Δάνο.

Ιστορίες δεκάδες είχαν να θυμίσουν οι παρευρισκόμενοι για τα χιώτικα τυπογραφεία. Ο Πάνος Πιτσάκης, ο Γιώργης Διλμπόης, ο Τριαντ. Μυλωνάς, ο Μπ. Σαχτούρης, ο Γ. Τζούμας και άλλοι πολλοί αφηγήθηκαν ιστορίες όπως οι ίδιοι τις βίωσαν μέσα στα τυπογραφεία, τότε που η εκτυπωτική εργασία έπρεπε να συνδυάζει μαστοριά, τέχνη, επαγγελματισμό, όλα σε ένα και το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας πραγματοποιούνταν χειρωνακτικά.

Οι τυπογράφοι είχαν κώδικες επικοινωνίας δικούς τους, είχαν μεράκι και όπως τονίστηκε, αν και οι περισσότεροι ήταν αγράμματοι ποτέ τους δεν έκαναν μισό ορθογραφικό λάθος αφού η ζωή τους ήταν οι λέξεις, με αυτές ξυπνούσαν και με αυτές τέλειωναν τη μέρα τους.

 

Η τέχνη που εξελίχθηκε αστραπιαία

Η πρώτη γενιά τυπογράφων έφυγε σταδιακά από την στοιχειοθεσία και πέρασε στην λινοτυπία, σήμερα πλέον υπάρχουν οι όφσετ μηχανές που κάνουν οκτώ φορές περισσότερη δουλειά από ότι στο παρελθόν. Με την τεχνολογική εξέλιξη να μην έχει ακόμη σταματήσει, τα κλασσικά τυπογραφεία και οι τυπογράφοι μετεξελίχθηκαν και τα παιδιά τους έμειναν με τις αναμνήσεις και οδηγήθηκαν στην νέα περίοδο εκτύπωσης βιβλίων, εφημερίδων, εργασιών.

Αδιαμφισβήτητα η εκδήλωση είχε ιδιαίτερη φόρτιση γιατί πέραν των άλλων, οι τυπογράφοι είχαν ιδιαίτερο κοινωνικό ακόμη και... πολιτικό ρόλο στα πράγματα της εποχής. Με τις μνήμες λοιπόν νωπές και τον κλάδο να προσπαθεί για την οικονομική του επιβίωση, η εκδήλωση ήρθε να θυμίσει την προσφορά αυτών των ανθρώπων και τον πολύπλευρο ρόλο τους. Μια τέχνη που δε χάθηκε, αλλά αξίζει να αποτελέσει στο μέλλον, πεδίο ευρύτερης έρευνας και αναφοράς.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ