21.5.2015 16:54

«Λευκό» Κυρίτση για την περιφερειακή στρατηγική για την φτώχεια

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ "ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΓΟΝΙΜΗ ΓΡΑΜΜΗ" ΣΤΟ ΠΕΡ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Για επαναλαμβανόμενες κοινότοπες διαπιστώσεις και ανεδαφικές πολιτικές που εφαρμόζονται μέσω των Μ.Κ.Ο. έκανε λόγο κατά την τοποθέτησή της στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η Αγλ. Κυρίτση, επικεφαλής του συνδυασμού «Βόρειο Αιγαίο- Γόνιμη Γραμμή», αναφορικά με το ζήτημα που έθεσε η Περιφέρεια για προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας.

«Δεν θα σταθούμε καθόλου σε τρομακτικές διαπιστώσεις για την κοινωνική πραγματικότητα που διαμορφώθηκε όλα τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια. Τα αποτελέσματα είναι πλέον ξεκάθαρα και αποτυπώνονται σε όλες τις σχετικές μελέτες.

Δεν θα σταθούμε στα επί μέρους, ούτε θα κάνουμε γενικές καταγγελίες. Ωστόσο, πρέπει αρχικά να κάνουμε μια γενική πολιτική επισήμανση.

Και με τα συγκεκριμένα προγράμματα αναδεικνύεται στο μέγιστο βαθμό η υποκριτική στάση της Ε.Ε. απέναντι στους λαούς. Ενώ ανατινάζουν ολόκληρες χώρες και κοινωνίες και οδηγούν με τις ταξικές πολιτικές τους στη φτωχοποίηση ολόκληρες κοινωνίες έρχονται με προγράμματα – ασπιρίνες να ενισχύσουν, τάχα, τα θύματα των πολιτικών τους. Επιστρέφοντας στο σχέδιο που σήμερα συζητάμε, θέλω αρχικά να κάνω κάποιες αφετηριακές επισημάνσεις. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, το οποίο ενώ κάνει μια καλή απεικόνιση της τρομακτικής κοινωνικής κατάστασης, στο κομμάτι της αντιμετώπισής της φαίνεται να κινείται σε ένα διεκπεραιωτικό πλαίσιο, όπως γίνεται με όλα τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Κυρίτση συμπληρώνοντας ότι: «απουσιάζει μια σαφής ιεράρχηση προτεραιοτήτων και στοχευμένων παρεμβάσεων, που θα απαντά στις πραγματικές ανάγκες. Γι’ αυτό μιλάμε για διεκπεραιωτική συμπλήρωση πεδίων, ώστε να προλάβουμε χρόνους και προθεσμίες για την απελευθέρωση πόρων. Η στόχευση, η ιεράρχηση και η αποτελεσματική παρέμβαση θα απαιτούσαν έναν άλλον σχεδιασμό, ο οποίος θα ήταν φανερός και θα προέκυπτε από το σχέδιο που συζητάμε, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει. Αν πάρουμε τα αντίστοιχα σχέδια άλλων περιφερειών το πιθανότερο είναι ότι θα βρούμε διαφορές, μάλλον, μόνο στα ποσά».  

Κλείνοντας, θα θέσουμε κάποια ερωτήματα και θα περιμένουμε τις απαντήσεις σας.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της προέβαλλε μια σειρά από ερωτήματα προς το Περιφερειακό Συμβούλιο τα οποία αναλύονται παρακάτω:

  • Υπάρχει ιεράρχηση και συγκεκριμένες στοχεύσεις στο πρόγραμμα που συζητάμε;
  • Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα; Πώς τρέχει κάθε πρόγραμμα σε κάθε περίοδο, πώς κατανέμεται η υλοποίησή του ανά έτος;
  • Γιατί και πώς επιλέγονται οι ΜΚΟ και οι φορείς που υλοποιούν τα έργα; Πώς επιμερίζεται το ποσό που διατίθεται; Για παράδειγμα αν μια δράση στην πενταετία είναι 1 εκατ. ευρώ, ποιο ποσό εισπράττει η ΜΚΟ και ποιο ποσό κατευθύνεται στους ωφελούμενους;
  • Πώς παρακολουθείται και ελέγχεται η υλοποίηση; Τι έλεγχοι έγιναν την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο και τι έδειξαν; Υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία που μπορούν να παρουσιαστούν; Έχουν γίνει πραγματικοί έλεγχοι, αν για παράδειγμα υλοποιούνται όντως τα προγράμματα ή υλοποιούνται στα χαρτιά για να κονομάνε κάποιοι;
  • Για το πρόγραμμα που συζητάμε, υπάρχει πρόβλεψη για ελεγκτικό μηχανισμό που ουσιαστικά θα παρακολουθεί, θα ελέγχει και θα ανακοινώνει;
  • Ποια είναι τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης για το πρόγραμμα που συζητάμε;
  • Τέλος, έχουμε διερευνήσει τη δυνατότητα η υλοποίηση όσο γίνεται περισσότερων δράσεων να περάσει μέσα από δομές της περιφέρειας ή από αναπτυξιακές εταιρίες των δήμων, πανεπιστήμια κ.λπ.;

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ