7.5.2014 13:18

Ιστοσελίδα- χρονοκάψουλα με τη ματιά των περιηγητών

ΠΛΟΥΣΙΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΣΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΑΙΚ. ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ»

Ένα μαγευτικό ταξίδι στο χτες, σε προηγούμενους αιώνες, όπου οι περιηγητές γυρνούσαν τον κόσμο, μιλούσαν με τους κατοίκους των περιοχών, κατέγραφαν με το πενάκι τους πληροφορίες ή έφτιαχναν σκίτσα και γκραβούρες, προσπαθώντας να αποτυπώσουν την εικόνα του τόπου που επισκέπτονταν, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μέσα από τον υπολογιστή μας αξιοποιώντας την ιστοσελίδα Travelogues.
Το Ίδρυμα «Αικατερίνης Λασκαρίδη», στην προσπάθειά του να προβάλλει και να στηρίξει σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο τον ελληνικό πολιτισμό και τα ελληνικά γράμματα, δημιούργησε τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, όπου περισσότερες από 6.000 εκδόσεις και πάνω από 15.000 χαρακτικά επεξεργάστηκε η ερευνητική ομάδα η οποία ανέλαβε το συγκεκριμένο εγχείρημα, με στόχο να προβληθεί για πρώτη φορά εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα το σύνολο σχεδόν του εικονογραφικού υλικού που προέρχεται από περιηγητικές αναζητήσεις Ευρωπαίων περιηγητών, που αφιέρωσαν τη ζωή τους σ' αυτές.
 

Η Χίος από τον 15ο στον 20ο αιώνα
Πρόκειται για μια ιστοσελίδα υψηλού επιστημονικού κύρους με τίτλο «Με το βλέμμα των περιηγητών» και την επισήμανση: Τόποι - Μνημεία – Άνθρωποι/Νοτιοανατολική Ευρώπη -Ανατολική Μεσόγειος/Ελλάδα – Μικρά Ασία- Νότιος Ιταλία/ 15ος-20ος αιώνας.
Η Χίος αποτελεί σημαντικό μέρος της συλλογής. Περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα έργα ερευνητών από το 1485,  που αφορούν κυρίως ναυτικούς χάρτες, όπως ο Buondelmonti και ο  B. dalli Sonetti (1485), για να καταλήξουμε στα μεταγενέστερα του Φιλ. Αργέντη για τις ενδυμασίες της Χίου και του Fr. Perilla που  περιέχει σχέδια, χαρακτικά, υδατογραφίες, φωτογραφίες του ιδίου για όλα τα αξιοθέατα, μνημεία  και τοπία της νήσου.
 

Με ένα κλικ
Η χρήση της ιστοσελίδα είναι εύκολη. Επιλέγεις στον χάρτη την περιοχή που θέλεις να γνωρίσεις με τα μάτια των περιηγητών. Αμέσως μετά, σε ένα σύντομο κείμενο, υπάρχουν τα ονόματα των περιηγητών. Πατάς πάνω σε αυτά και το ταξίδι στα έργα τους μόλις ξεκινά.

Η επιστημονική ομάδα
Τη μελέτη, αποδελτίωση, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση αυτού του τεράστιου σε όγκο υλικού ανέλαβε μια μεγάλη επιστημονική ομάδα η οποία αποτελείται από τους:
Kωνσταντίνο Σπ. Στάικο, Αρχιτέκτονα - Ιστορικό του Βιβλίου
(Σύλληψη Ιδέας - Γενική εποπτεία)
Ιόλη Βιγγοπούλου, Δρ. Ιστορίας - Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
(Επιστημονική Υπεύθυνη – Σύνταξη κειμένων – Σχεδίαση χάρτη)
Γιάννη Παπαδόπουλο, Δρ. Ιστορίας, μεταδιδακτορικό ερευνητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εντεταλμένο διδασκαλίας Παντείου Πανεπιστημίου
(Ανάλυση απαιτήσεων και εννοιολογική σχεδίαση του πληροφοριακού συστήματος- Έρευνα και τεκμηρίωση ιστορικού υλικού)
Κατερίνα Σπάθη, Κάτοχο μεταπτυχιακού τίτλου Συγκριτικής Φιλολογίας - Μεταφράστρια
(Έρευνα και τεκμηρίωση ιστορικού υλικού, μετάφραση κειμένων του ιστότοπου στα αγγλικά)
Κωνσταντίνο Θανασάκη, Υποψήφιο Διδάκτορα Ιστορίας, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες (UCLA)
(Έρευνα και τεκμηρίωση ιστορικού υλικού)
Βέρα Ανδριοπούλου, Δρ. Βυζαντινής Ιστορίας
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ