24.7.2012 11:16

"Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα"

 
Είναι γεγονός ότι η Περιφέρεια δεν διαθέτει εμπειρία χειρισμών ΜΠΕ για τόσο σοβαρά έργα, όπως είναι το παρόν για εγκατάσταση 353 Α/Γ συνολικής ισχύος 706 MW.
Έτσι θεώρησε ότι ενημέρωση και διαβούλευση σημαίνει να δώσει τη δυνατότητα σε φορείς και πολίτες να επισκέπτονται τα γραφεία της Περιφέρειας στη Μυτιλήνη, αργότερα στη Χίο και μόλις προχθές στη Μύρινα και να μελετούν τα 14 ντοσιέ της ΜΠΕ και σαν γνώστες του αντικειμένου αυτοί μετά να καταθέσουν τις τυχόν ενστάσεις ή αντιρρήσεις τους. 
Δηλαδή μια καθαρά γραφειοκρατική διαδικασία (η έκταση της οποίας σε τύπο και όχι σε ουσία φαίνεται από το γεγονός ότι η τελευταία προγραμματισμένη από τη περιφέρεια συζήτηση- διαβούλευση στη Λέσβο θα γίνει το βράδυ της 20/7, δηλ. μετά την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας) που θα καταλήξει σε μια εξ ίσου γραφειοκρατική απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου όπου το ερώτημα θα είναι: "είναι πλήρης η ΜΠΕ, υπάρχουν προτάσεις για συμπληρώσεις, διορθώσεις κλπ;"
Η σημερινή όμως παρουσίαση της "Στρατηγικής Αξιολόγησης Ανάπτυξης Α/Π στη Λήμνο", δηλ. της Γνωμοδότησης / Παρουσίασης του Πανεπιστημίου Αιγαίου επί της προτεινόμενης επένδυσης Α/Π του ομίλου Ρόκκα στη Λήμνο, από τον καθηγητή κ. Τρούμπη, ανατρέπει πλέον πλήρως τη παραπάνω λογική και οπτική, με την οποία η Περιφέρεια ήταν διατεθειμένη να προχωρήσει τη διαβούλευση και τελικά τη γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ.
Στην ουσία ο δήμος Λήμνου έκανε αυτό που θα έπρεπε να κάνει εξ αρχής η Περιφέρεια, δηλ. με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με το οποίο άλλωστε υπάρχει προγραμματική συμφωνία συνεργασίας, να κρίνει την όλη υπόθεση της επένδυσης Iberdrola-Ρόκα από την οπτική του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης των νησιών μας και τελικά η Περιφέρεια, οι τρεις Δήμοι, τοπικοί φορείς και πολίτες να "γνωμοδοτήσουν" απαντώντας στο ερώτημα:
"Αυτή η γιγαντιαίου μεγέθους επένδυση είναι συμβατή με τη κλίμακα των νησιών μας; Είναι συμβατή με το παραγωγικό μοντέλο που όλοι μέχρι τώρα είχαμε συμφωνήσει ότι αρμόζει στα νησιά μας, δηλ. της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση των αγροτικών μας δυνατοτήτων και των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων μας; Ή αντίθετα, με πρωτοβουλία κάποιων επιχειρηματικών συμφερόντων και εν αγνοία των τοπικών κοινωνιών και αυτοδιοικήσεων, μετατρέπονται τα τρία νησιά σε βιομηχανίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε ποσότητες πολλαπλάσιες των τοπικών αναγκών;"
Στην ανυπαρξία μέχρι σήμερα αυτής της στέρεας λογικής βάσης αντιμετώπισης της      επένδυσης των 706 MW, που στην ουσία καλεί να απαντήσουμε στο πολιτικό ερώτημα "ανάπτυξη από ποιούς και προς όφελος ποιών", βασική ευθύνη έχει το ΥΠΕΚΑ, που όλο αυτό το διάστημα κρύβεται.
Ευθύνη έχει και ο μεχρι πρότινος αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΚΑ και βουλευτής του νομού μας Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα, μαζί με τον "αρχιτέκτονα" της περιβαλλοντικής νομοθεσίας υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου,  έκοψαν και έραψαν τη περιβαλλοντική νομοθεσία στα μέτρα των μεγάλων (κυρίως ξένων) επιχειρηματικών συμφερόντων, στρώνοντας έτσι το τραπέζι για το μεγάλο "φαγοπότι" της λεγόμενης "πράσινης" ενέργειας.
Εμείς, σαν περιφερειακή παράταξη "Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό" ζητούμε:
      I.    Να συνεχιστεί η ενημέρωση του κόσμου και μετά τις 20/7 που λήγει η "νόμιμη" προθεσμία και να δοθεί ουσιαστικός λόγος σε πολίτες και φορείς να λάβουν γνώση και να εκφράσουν άποψη για ένα έργο που θα καθορίσει το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μας.
    II.    Να δοθούν στη δημοσιότητα, πριν την απόφαση του περιφ. συμβουλίου, οι απόψεις  της Διεύθυνσης Δασών, του ΥΠ.ΠΟ. και όλων των άλλων κρατικών φορέων που θα γνωμοδοτήσουν για την επένδυση.
   III.    Στη συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου να γίνει αναλυτική συζήτηση και με άνεση χρόνου να δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις πλευρές (περιφερειακή δ/νση Περιβάλλοντος, επενδυτής, ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΑ, Πανεπιστήμιο, άλλοι τοπικοί θεσμικοί φορείς, κινήσεις πολιτών κλπ)  να καταθέσουν τις απόψεις τους, ωστε μετά οι περιφερειακοί σύμβουλοι, με "γνώση και λογισμό", χωρίς κομματικές περιχαρακώσεις και παραταξιακές "πειθαρχίες", να πάρουμε θέση και να ψηφίσουμε αυτό που πραγματικά συμφέρει τα νησιά μας.                                     
 
Από τη πλευρά μας θα τοποθετηθούμε και θα ψηφίσουμε στο περιφ. συμβούλιο με βάση το κριτήριο συμβατότητας του έργου με τη κλίμακα και με την ισόρροπη και ήπια ανάπτυξη των νησιών μας και με βάση την αδιαπραγμάτευτη θέση μας ότι η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και μέσο πλουτισμού κάποιων πολυεθνικών.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ