21.3.2014 12:29

Η έκθεση Αγιογραφίας της Τίνας Μάσχα

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ»

Μετά από έναν «εικαστικό» περίπλου ανά τον κόσμο, η Τίνα Μάσχα καλλιτέχνης εικαστικής δημιουργίας, με καταγωγή από τα Θυμιανά, καταλήγει στη Χίο και πραγματοποιεί τη δεύτερη ατομική της έκθεση, μετά απ’ αυτή στο Ομήρειο το 1987, στο φιλόξενο χώρο του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος».                                                                                                    

 Όμως, πέρα από την έκθεση, η σχέση της εικαστικού, με τον καπετάν Παναγιώτη είναι παλιά, κυρίως όμως καθοριστική στη στροφή της προς την αγιογραφία, ή καλύτερα, την προσήλωση του καλλιτεχνικού της ενδιαφέροντος προς την αγιογράφηση, αφού την επέλεξε ο ίδιος, να επιμεληθεί την εικονογράφηση του ιερού ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Γκάνα.                                                                             

Πρόκειται για τον καθεδρικό ναό, βυζαντινού ρυθμού, της ιεράς Επισκοπής της Γκάνα και Δυτικής Αφρικής, στην πρωτεύουσα Άκκρα, ο οποίος οικοδομήθηκε εξ’ ολοκλήρου από τη γενναία δωρεά του Καπετάνιου.                                                                                                                    Η Έκθεση εγκαινιάζεται αύριο Σάββατο 22 Μαρτίου στις 20.00 και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως και την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014.                                                                                                        

Ο αγιογράφος ως εικαστικός                                                                 «Προτιμώ για τον εαυτό μου τον χαρακτηρισμό της εικαστικού, παρά της αγιογράφου, αν και η θεματολογία μου αντλείται από τη γνήσια βυζαντινή παράδοση», ανέφερε η κ. Μάσχα στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε χθες το μεσημέρι στο Ίδρυμα «Μ.Τ.», στον χώρο του ισογείου με τις δημιουργίες της και από τις δύο πλευρές.                                                      Όπως επίσης ανέφερε, «τα έργα μου φέρουν τα στοιχεία εκείνα», ευδιάκριτα στον επισκέπτη, «από τις καταστροφές του νησιού, κατά τον 19ο αιώνα, τις οποίες γονιδιακά φέρω μέσα μου, σαν Χιώτισσα».                                          Οι μορφές, πιστές απεικονίσεις της χιακής, επομένως δυτικότροπης τεχνοτροπίας, φέρουν αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με το θλιμμένο βλέμμα των αγίων, του Ιησού Χρηστού και της Θεομήτορος,  ανάγουν στη βυζαντινή παράδοση, όμως φέρουν και το ειδικό στίγμα της δημιουργού τους.                                                                                                       Επ’ αυτού άλλωστε η ίδια είναι σαφής και κατηγορηματική: «Τι νόημα θα είχε η παράδοση, αν ο καλλιτέχνης δεν την εξελίσσει, ενώ από την άλλη θεωρώ ότι η εικόνα μπορεί και πρέπει να βγει από το εικονοστάσι και την κρεβατοκάμαρα και να τοποθετείται εξίσου και στο σαλόνι», εννοώντας ότι πέρα από τη θρησκευτική αναγωγή που παραπέμπει η ζωγραφική αγίων μορφών, αποτελεί παράλληλα και έργο τέχνης.
Ποια είναι η Τίνα Μάσχα                                                                           Γεννήθηκε στη Χίο και μεταξύ των ετών 1980-1988 σπουδάζει ζωγραφική και ζωγραφική εγκαυστικής τέχνης στο ατελιέ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗ’S». Παράλληλα παρακολουθεί  την Τέχνη και μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγήτρια την Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα.                                                                                                                         

Στη Σχολή Σχεδίου Βελουδάκη σπουδάζει επίσης, καθώς και παρακολουθεί μαθήματα οπτικής ανάλυσης κοντά στους καθηγητές Θεόδωρο Πάντο και τον Μάνο Στεφανίδη και παρακολούθησε τα Ανοιχτά Εργαστήρια Σκηνογραφίας του Covent Garden.                                                                                               Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές εικαστικές εκθέσεις, ενώ στο βιογραφικό της περιλαμβάνονται άλλες τόσες ατομικές, με μεγάλη επιτυχία.                                                                                                                               

  Πέρα απ’ όλα αυτά η Τίνα Μάσχα:                                                                                                            
- Διδάσκει εργαστήρια ζωγραφικής των παιδιών στους δήμους της Β΄ Περιφέρειας του  Πειραιά, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.
- Επιμελείται κοστούμια και ασχολείται με την ενδυματολογία.
- Έχει αναλάβει την αγιογραφία Ιερών Ναών και ανάμεσά τους, πέρα από τον καθεδρικό ναό της Άκκρας, Κωνσταντίνου και Ελένης στο Λαγονήσι, Παναγίας στα Καλύβια Θορικού, το παρεκκλήσι του Αγίου Χριστόφορου στην Σαρωνίδα, ενώ φορητές εικόνες της υπάρχουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
- Είναι παραγωγός της Τέχνης με τη ραδιοφωνική εκπομπή «The Sound of Colours».
- Έχει την επιμέλεια της στήλης Τέχνης στην Εφημερίδα του καναλιού 14.
- Συνεργάζεται με το περιοδικό «ΥΓΕΙΑ & STYLE».
-  Έχει συμπεριληφθεί στο έργο Τετράτομο W TSOUTAKOU, στο WHO IS WHO τόμος δεύτερος, και το Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών, Εκδόσεις «Μέλισσα».
- Τέλος είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και η γη εσχίσθη
Πριν 2 ημέρες

Και η γη εσχίσθη