21.2.2015 11:56

ΧΙΩΤΕΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΟΙ - Μνήμη μιας τέχνης που χάνεται

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΛΟΤΕΧΝΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΧΙΟΥ

Στα χνάρια της ιστορίας της χιακής τυπογραφίας θα βαδίσει η ιδιαίτερη εκδήλωση του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου το απόγευμα της Τετάρτης (25/2) στην αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου. Σύμφωνα με όσα περιγράφει η πρόεδρος του Φιλοτεχνικού Μαρία Βασιλακάκη- Ντούλου, το πρώτο τυπωμένο βιβλίο στη Χίο χρονολογείται το 1754, ένα κατηχητικό βιβλίο που τύπωσαν Ιησουίτες μοναχοί του νησιού. 

Αναλυτικά για την εκδήλωση της Τετάρτης που αφορά σε ένα εμπορικό κλάδο με μακρόχρονη ιστορία και προσφορά στον τόπο η κ. Ντούλου σημειώνει: 

"Ο άνθρωπος πορεύεται στο μονοπάτι της μακρόχρονης παρουσίας του πάνω στον γαλάζιο πλανήτη που τον φιλοξενεί χαράζοντας στη διαδρομή του την ιστορία του.Και είναι ανάγκη για να κατανοήσει το παρελθόν του , να σχεδιάσει το μέλλον του αλλά πάνω απ' όλα για να καταγράψει την ίδια την πορεία της σκέψης του και να επικοινωνήσει με τους συνανθρώπους του να βρεί πρόσφορο τρόπο αποτύπωσης που να είναι σχετικά εύκολα προσβάσιμος. Κάπως έτσι γεννήθηκε η γραφή και όταν ο Γουτεμβέργιος ανακάλυψε την τυπογραφία το τυπωμένο πια βιβλίο έγινε ο φορέας μετάδοσης γνώσης και ιδεών που άλλαξε την ιστορία της ανθρώπινης συμμετοχής στο πνευματικό γίγνεσθαι καθώς με το χρόνο διαδόθηκε ευρύτατα και με κάθε μορφή έντυπου λόγου έφθασε παντού.

     Το πρώτο έντυπο που καταγράφεται στη Χιακή ιστορία είναι ένα κατηχητικό βιβλίο του Χιώτη Καθολικού ιερέα Θωμά Στανίσλαου Βελάστη που τυπώθηκε στα φρακοχιώτικα το 1754 από το τυπογραφείο που ίδρυσαν στο νησί στα μέσα του 18ου αιώνα οι Ιησουϊτες. Το πρώτο ωστόσο ελληνικό τυπογραφείο ιδρύθηκε στη Χίο 70 χρόνια αργότερα με ενέργειες του Αδαμάντιου Κοραή από τον μαθητή του, λόγιο εκδότη και θερμό φιλέλληνα Ambroise Firmin Didot και με την οικονομική συνδρομή των πλούσιων Χίων εμπόρων του εξωτερικού. Λειτούργησε στη Σχολή της Χίου το 1819, την εποχή που δίδασκαν σ'αυτήν ο Κωνσταντίνος Βαρδάλαχος και ο Νεόφυτος Βάμβας ο οποίος και κάλεσε από την Φραγκφούρτη τον τυπογράφο Bayschoffer να αναλάβει τη διεύθυνση και τη λειτουργία του".

 

       Αν και σήμερα η τυπογραφία ακολουθεί πλέον άλλους τεχνικούς δρόμους συμφωνα με την εξέλιξη της τεχνολογίας εντούτοις πολλοί  θυμόμαστε την παλιά τεχνική των τυπογράφων, έχομε δεί τα τυπογραφικά στοιχεία και τα πιεστήρια και σίγουρα όλοι γνωρίζουμε τη μυρωδιά του φρέσκου μελανιού. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία την Τετάρτη 25.2 στο Ομήρειο να ακούσομε τις μνήμες και τα βιώματα όσων από τους εναπομείναντες Χιώτες τυπογράφους θέλησαν να τα καταθέσουν αλλά και ανθρώπων που έζησαν από κοντά την ατμόσφαιρα του παληού τυπογραφείου, έτσι για να παραδώσουμε και στους νεότερους τη μνήμη μιας τέχνης που χάνεται...

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ