27.7.2016 22:50

"Το χειμώνα δεν θα φυτρώσει ούτε χόρτο"

ΤΡΙΩΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ ΟΤΙ Η ΧΙΟΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΟΥ 2012

Στο σημείο μηδέν έπειτα από 4 ολόκληρα χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2012, βρέθηκε η συζήτηση για την αντιπυρική θωράκιση του νησιού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.

Κοινή διαπίστωση τόσο των παρέδρων των πληγέντων οικισμών όσο και των δημοτικών συμβούλων που βρίσκονταν στην ίδια θέση πριν 4 χρόνια αποτέλεσε το γεγονός ότι πολλά ειπώθηκαν, λίγα αποτυπώθηκαν και ακόμα λιγότερα υλοποιήθηκαν.

Κοινός παρονομαστής όλων των τοποθετήσεων ήταν ότι θα πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη που ακολούθησαν την πυρκαγιά του 2012 ενώ ειπώθηκε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βάση σε χωριά όπως η Βέσσα και η Ελάτα καθότι υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή στις μαστιχοκαλλιέργειες με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μείνουν χωρίς οικονομικό αντικείμενο.

Οι κυριότερες τοποθετήσεις

Γιώργος Τούμπος-  Πρόεδρος Ε.Μ.Χ.

«Για εμάς σαν Ε.Μ.Χ. είναι λυπηρό το γεγονός ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από το Λιθί και έφθασε στο άλλο άκρο του νησιού. Πλέον σαν κοινωνία και σαν Χίος πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις. Άμεσα να γίνει μία προεργασία με σκοπό να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να οδηγηθούμε σε λύσεις που θα προφυλάξουν και το φυσικό περιβάλλον και τους οικισμούς. Είμαστε από τα λίγα νησιά που ενώ έχουμε εκτεταμένο αγροτικό δίκτυο δεν έχουμε αντιπυρικές ζώνες. Αυτή η πυρκαγιά είναι ένα νέο μάθημα που πήραμε. Αν δεν κάνουμε κάτι θα είμαστε έρμαια μίας κατάστασης που μπορεί να επαναληφθεί άμεσα», ανέφερε ο κ. Τούμπος, υπογραμμίζοντας ότι η Χίος δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει άλλο φυτικό κεφάλαιο.

Οι αριθμοί

Σοκαριστικά ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τούμπος σε ότι αφορά τις συνέπειες των δύο πυρκαγιών στην παραγωγή Μαστίχας. Όπως είπε το 2012 χάθηκαν 180.000 μαστιχόδεντρα και στη φετινή πυρκαγιά έχουν χαθεί 35.000 σχίνοι. Το 2015 τα μαστιχόδεντρα ήταν 885.000  και δύο μέρες μετά την πυρκαγιά μειώθηκαν σε 850.000. Όπως σημείωσε τα 3 από τα 5 χωριά που επλήγησαν, στερούνται πλέον την κύρια πηγή εισοδήματός τους. Αυτά τα χωριά, εξήγησε, δεν έχουν πλέον καμία οικονομική δραστηριότητα.

Η Βέσσα για παράδειγμα πριν την πυρκαγιά του 2012 παρέδιδε 1.200 κιλά μαστίχι, το 2015 ο αριθμός μειώθηκε σε 227 κιλά, και φέτος το πιθανότερο είναι να μην παραδώσει καθόλου.

Ο πρόεδρος της ΕΜΧ παρουσίασε και επιπλέον στοιχεία για τις αποζημιώσεις του 2012. Όπως εξήγησε μετά την πυρκαγιά του 2012 κατατέθηκαν 1563 αιτήσεις, από αυτές εγκρίθηκαν οι 523 και τελικά αποζημιώθηκαν μόνο οι 174.

«Πρέπει να προτάξουμε ένα παγχιακό αίτημα για την άμεση αποκατάσταση και την επανασχίνωση των χωραφιών. Να ζητήσουμε τα κατάλληλα οικονομικά κίνητρα ώστε να εγγυηθούμε ότι αυτά τα χωριά δεν θα ερημώσουν», κατέληξε ο κ. Τούμπος.

Φωνή απελπισίας από τα νοτιόχωρα

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προσκλήθηκαν τόσο οι κάτοικοι όσο και οι πάρεδροι των νοτιοχώρων. Κοινή απαίτηση αποτέλεσε η στήριξη όλων των πληγέντων αλλά και ο αποτελεσματικότερος σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι πάρεδροι των οικισμών υπογράμμισαν την παντελή απουσία αντιπυρικών ζωνών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά με την τυπικότητα του Δασαρχείου αλλά και το γεγονός της μην αποψίλωσης των αγροτικών εκτάσεων από την πλειονότητα των κατοίκων της νότιας Χίου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Ολύμπων με τον πάρεδρο του οικισμού Μ. Χαλκειά να σημειώνει από το μικρόφωνο ότι τα συνεργεία του Δήμου εμφανίστηκαν μόλις για μία ημέρα και μόλις για 4 ώρες προκειμένου να περικόψουν τα χόρτα.  Όπως είπε ο κ. Χαλκειάς παρότι έχει κάνει 5 αιτήσεις στο Δασαρχείο για τη δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας, η Υπηρεσία ζητάει μελέτη από περιβαλλοντολόγους και επιστήμονες με ότι αυτό συνεπάγεται. «Τα αποτελέσματα της στάσης του Δασαρχείου τα βλέπουμε. Τώρα δεν έμεινε ούτε πουρνάρι» είπε ο κ. Χαλκειάς.

Ο πρόεδρος των Ολύμπων δεν ήταν ο μοναδικό που έθιξε το ζήτημα της τυπικότητας του Δασαρχείου αφού οι παρευρισκόμενοι κάτοικοι τόνισαν από το μικρόφωνο ότι τους απαγορεύεται η οποιαδήποτε παρέμβαση ακόμα και μέσα στα ίδια τους τα χωράφια.

Οι προτάσεις

Παρά πάντως τη δίωρη συζήτηση, οι προτάσεις που κατατέθηκαν σε τίποτα δεν διέφεραν από όσα είχαν ακουστεί 4 χρόνια πριν. Στην ουσία της συζήτησης προτάθηκε η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων μέσω Leader Αλιείας και ΕΣΠΑ, αλλά και η κατάρτιση νέων μελετών που θα θωρακίζουν την καλλιέργεια μαστίχας και θα δώσουν ανάσα στις πληγείσες περιοχές. Αν η σημερινή συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου αφορά ευχολόγια ή την αρχή για μία διαφορετική προσέγγιση απέναντι στα Μαστιχοχώρια και στη μαστίχα είναι κάτι που θα φανεί άμεσα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Προς το παρόν, ο μεγαλύτερος προβληματισμός αφορά στην βιωσιμότητα των τριών χωριών που απειλούνται με οριστική ερήμωση αφού όπως ειπώθηκε στο χώμα που πέρασε από πάνω του δύο φορές η πυρκαγιά, δεν θα φυτρώσει ούτε χόρτο.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ