5.7.2017 18:33

Εντός του 2018 έτοιμο το κέντρο έρευνας εφαρμογών Μαστίχας

ΝΕΑ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ αναμένει από τη λειτουργία του ο διευθύνων σύμβουλος της Mediterra SA, Γιάννης Μανδάλας, μιλώντας στο ΑΠΕ.

Στο τέλος του 2018 πρόκειται να λειτουργήσει στη Χίο Κέντρο Έρευνας Εφαρμογών Μαστίχας, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ, με στόχο να γεφυρώσει την ακαδημαϊκή γνώση με τις ανάγκες της βιομηχανικής παραγωγής και να παραχθούν έτσι καινοτόμα προϊόντα, τα οποία θα πωλούνται με υπεραξία και ταυτόχρονα θα ενσωματώνουν όλες τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Mediterra SA, Γιάννης Μανδάλας.

«Η ίδρυση του Κέντρου, που θα είναι νομικό πρόσωπο και θα το πλαισιώνουν Έλληνες εταίροι, είναι σκέψη δύο χρόνων. Ωρίμασε σαν ιδέα και έτσι το φθινόπωρο αποφασίσαμε να βάλουμε τον θεμέλιο λίθο και να ξεκινήσουμε το project» τόνισε ο κ. Μανδάλας και πρόσθεσε: «Η λειτουργία του αποτελεί πλέον και επιτακτική ανάγκη, αφού θα καταστήσει εφικτή τη δημιουργία νέων προϊόντων ευεργετικών για τον ανθρώπινο οργανισμό. Άλλωστε, ας μην λησμονούμε ότι πλέον η μαστίχα της Χίου αποτελεί παραδοσιακό φάρμακο φυσικής προέλευσης».

Πάντως, τα σχέδια της MEDITERRA ΑΒΕΣΕ, που ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2002 και απαρτίζεται από τέσσερις βασικούς μετόχους, τους (Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Ζaitech Fund με ποσοστό 28,18%, Platona Enterprises Company Limited με 5,61% και Korres Natural Products με 5,13%), δεν σταματούν στη δημιουργία του Κέντρου. Σύμφωνα με τον κ. Μανδάλα, μετά την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στην Τουρκία το 2016, έχει ήδη δρομολογηθεί η δημιουργία νέας στη Ρωσία εντός του 2017 και θα ακολουθήσει μια ακόμη στα Εμιράτα, το 2018. «Στις χώρες του Κόλπου τα προϊόντα μας τυγχάνουν ευρείας αποδοχής και δημοφιλίας» σημείωσε ο κ. Μανδάλας, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στην περιοχή της ευρύτερης αραβικής χερσονήσου εξάγονται ήδη 40 με 50 τόνους μαστίχα Χίου.

Στόχος του εγχειρήματος που αφορά τις προαναφερόμενες χώρες, είναι να στηθεί ένα δυναμικό δίκτυο διανομής, μέσω της ανάπτυξης συνεργειών. Για την αγορά της Τουρκίας ο κ. Τούμπος τόνισε ότι το σχέδιο είναι «να τρέξει όσο πιο γοργά γίνεται η διανομή των προϊόντων στη Σμύρνη και τις παράκτιες περιοχές της Τουρκίας και το 2018, εφόσον και οι συνθήκες το επιτρέψουν, ίσως ανοίξει και πάλι το Mastiha Shop».

Υπενθυμίζεται ότι η MEDITERRA ΑΒΕΣΕ ιδρύθηκε στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, με βασικό σκοπό τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού προβολής για τη μαστίχα Χίου, τον σχεδιασμό, την παραγωγή και τη διανομή προϊόντων υψηλής ποιότητας, την ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων λιανικής πώλησης και τον σχεδιασμό και την εκτέλεση προωθητικών ενεργειών.

Η εταιρεία διαχειρίζεται 17 καταστήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό εκ των οποίων 16 Μastiha Shop και 1 παντοπωλείο, λειτουργεί μονάδα παραγωγής προϊόντων στη Χίο, όπου παρασκευάζονται περισσότερα από 200 διαφορετικά προϊόντα, και είναι διανομέας στην Ελλάδα των: μαστίχας Χίου, τσίκλας ΕΛΜΑ, σειράς προϊόντων Art of Nature, σειράς καλλυντικών προϊόντων mastihacare, σειράς προϊόντων cultura mediterra και των λικέρ μαστίχας ENOSIS & KENTOS. Η εταιρεία διατηρεί σύστημα διαχείρισης ISO 9001:2008 και σύστημα σύμφωνα με τις αρχές του HACCP, ενώ είναι πιστοποιημένη από τον BIO-HELLAS για τα βιολογικά προϊόντα που διαθέτει.

 Οι ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας

Η επιστημονική κοινότητα με μεθόδους βασισμένες σε αποτελέσματα εργαστηριακών ερευνών και κλινικών μελετών, που πραγματοποιούνται από ανεξάρτητους ερευνητές στην Ελλάδα και διεθνώς, σταδιακά αποκαλύπτουν ότι η φυσική Μαστίχα Χίου διαθέτει μοναδικές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά η ευεργετική δράση της μαστίχας κατά παθήσεων του πεπτικού συστήματος, έλκος στομάχου και φλεγμονώδεις κολίτιδες, η συμβολή της στη στοματική υγιεινή, η σημαντική αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδης δράση της και το γεγονός ότι αποτελεί φυσικό αντιοξειδωτικό. Επιπλέον, η μαστίχα Χίου συμβάλλει στην επούλωση τραυμάτων και στην ανάπλαση της επιδερμίδας.

ΤΑ ΑΝΤΙΚΙΝΙΤΡΑ ΦΡΑΝΑΡΟΥΝ ΤΗ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΗ

Με τη φράση «οι πωλήσεις υπερκαλύπτουν την παραγωγή», ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γιώργος Τούμπος υπογράμμισε τις τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης για το προϊόν, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι παρά και τις προσπάθειες που γίνονται, με τις επενδύσεις την τελευταία 15ετία να έχουν ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ, οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις λειτουργούν ανασταλτικά, οδηγώντας στην...έξοδο πολλούς παραγωγούς.

Όπως διευκρίνισε, ενώ στην Ένωση είναι εγγεγραμμένοι 4.400 παραγωγοί, οι ενεργοί έφτασαν σε 1.840 και φέτος δεν ξεπερνούν τους 1.600, αφού, όπως εξήγησε, «το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα καθιστά ασύμφορη τη συμπληρωματική αυτή ενασχόληση για τους περισσότερους [...] Δεν λέμε να μην πληρώνουμε, αλλά τα βάρη που καλούμαστε να σηκώσουμε είναι ασήκωτα και παρά τις προσπάθειές μας για ολοένα και μεγαλύτερη εξωστρέφεια, τα πράγματα είναι δύσκολα».

Σχετικά με την καλλιέργεια, ο κ. Τούμπος επισήμανε ότι η σοδειά του 2016 έδωσε φέτος παραγωγή 153 τόνους, ενώ το αντίστοιχο νούμερο το 2016 ήταν 155 τόνοι και οι πωλήσεις πέρυσι διαμορφώθηκαν σε 157 τόνους. Όπως εξήγησε, η Ένωση έχει πάντα απόθεμα ασφαλείας, προκειμένου να εξυπηρετεί με συνέπεια τα συμβόλαια που έχει υπογράψει.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι οι φωτιές του Ιουλίου του 2016 στοίχισαν μεν επτά τόνους στην Ένωση, αλλά η ζημιά δεν αποτυπώθηκε στο σύνολο της παραγωγής, αφού οι νέες φυτεύσεις που έγιναν, μείωσαν την απώλεια στους δύο τόνους.

Πάντως, όπως έκανε σαφές, στόχος και κύρια μέριμνα της Ένωσης είναι να πωλείται το προϊόν με υπεραξία και όχι σαν πρώτη ύλη, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα κυρίως των παραγωγών.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ