Οι υψηλές θερμοκρασίες και η παράταση της ξηρασίας δίνουν τη χαριστική βολή φέτος στην παραγωγή των εσπεριδοειδών, κυρίως στα πορτοκάλια τύπου Merlin. Οι καιρικές συνθήκες έχουν ευνοήσει την προσβολή των καρπών από το έντομο Ceratitis capitata ή μύγα της Μεσογείου, όπως το γνωρίζουν οι παραγωγοί. Η επίθεση από αυτό τον καταστροφικό εισβολέα δεν είναι νέο φαινόμενο, αλλά φέτος, λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, προσβάλλει περισσότερο από άλλες χρονιές τα εσπεριδοειδή.
Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης δεν θεωρεί αξιοσημείωτη την έξαρση που έχουν πιστοποιήσει οι έλεγχοι των κλιμακίων, αλλά οι επιπτώσεις στην παραγωγή δεν μπορούν να υπολογιστούν ακόμη επίσημα, αφού δεν έχουν συλλεγεί ολοκληρωτικά τα απαραίτητα στοιχεία. Η εκτίμηση που επικρατεί από τις πρώτες αυτοψίες είναι ότι οι ζημιές δεν μπορούν να θεωρηθούν εκτεταμένες. Παράλληλα, όμως, δεν μπορούν να καταγραφούν κάποια στατιστικά στοιχεία που θα μπορούσαν να προσδιορίσουν και τις άμεσες επιπτώσεις, αφού η Διεύθυνση στην περίπτωση αυτή δεν κάνει καταπολέμηση, αλλά δίνει οδηγίες για την αντιμετώπιση του φαινόμενου.
«Η ζημιά μπορεί να υπολογιστεί μόνο ανά περιβόλι από τον κάθε ιδιοκτήτη. Δεν γνωρίζουμε το ακριβές μέγεθος της, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος αυξημένου ενδιαφέροντος. Είναι ένα χρόνιο φαινόμενο, που δεν μας προκαλεί κάποια ιδιαίτερη ανησυχία. Οι προστατευτικοί ψεκασμοί δεν μπορούν να αποδόσουν τώρα γιατί έπρεπε να έχουν αρχίσει από νωρίς την άνοιξη. Μία λύση θα ήταν και οι ειδικές παγίδες του εμπορίου, όπως οι δακοπαγίδες που συλλέγουν τον επικίνδυνο μικροβιακό πληθυσμό», δηλώνει η Μ. Κρητικού.
Πέφτουν τα πορτοκάλια
Ταυτόσημη είναι και η άποψη του προέδρου του ΑΣΕΧ, Ζ. Κλειδά, που επισημαίνει όμως ότι προσθετικά το φαινόμενο επιδεινώνει το ήδη υπάρχον οξύτατο πρόβλημα και οδηγεί πιο γρήγορα στο γκρεμό τους παραγωγούς.
«Τα εσπεριδοειδή έχουν σκίσει, το 70% των πορτοκαλιών merlin και το 50% των κοινών είναι στο χώμα και γίνονται λίπασμα για τα χωράφια, αλλά αυτό δεν οφείλεται αποκλειστικά στις επιπτώσεις από τη μύγα Μεσογείου. Η προσβολή των καρπών και από αυτή την ασθένεια κάνει σοβαρότερο το ήδη υπάρχον πρόβλημα που μας έχει καταστρέψει».
Η σωτηρία
Η σωτηρία μπορεί να έλθει μόνο… από τον ουρανό, ή αν βάλλουν και πάλι το χέρι τους στην τσέπη για να αγοράσουν παγίδες, αλλά οι περισσότεροι θεωρούν άσκοπο και άστοχο να ξοδέψουν και άλλα χρήματα για προϊόντα που δεν τους αποφέρουν πια κανένα κέρδος. Μόνο μια βροχή και η πτώση της θερμοκρασίας θα τους σώσουν από την επιδρομή της μύγας, χωρίς κανείς να μπορεί να τους εγγυηθεί τίποτα άλλο.
Ο δάκος
Σε ελεγχόμενα επίπεδα είναι και η προσβολή των άλλων καρπών από τα συνηθισμένα μικρόβια όπως ο δάκος της ελιάς. Η Διεύθυνση θεωρεί ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας σε όλα τα επίπεδα της γεωργικής παραγωγής.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.