9.9.2016 10:10

Ξεσηκώνονται οι κάτοικοι της Δασκαλόπετρας

ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕΡΣΙΝΙΔΙΟΥ ΩΣ ΠΡΟΑΝΑΧΩΡΗΣΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Στους δρόμους βρίσκει τους κατοίκους της Δασκαλόπετρας η πρόθεση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου να ενεργοποιήσει και πάλι τις εγκαταστάσεις του Μερσινιδίου, με σκοπό τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου στο νησί.

Με το άκουσμα της είδησης οι κάτοικοι ξεκίνησαν να μαζεύουν υπογραφές προκειμένου να αποτρέψουν τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, αφού όπως εξηγούν στον "π" φοβούνται ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων, των οποίων τα σπίτια απέχουν μόλις μερικά μέτρα από το κέντρο κράτησης.

Ο σχεδιασμός

Την ύπαρξη σχεδιασμού που προβλέπει τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου στο Μερσινίδι επιβεβαίωσε στον "π" υψηλόβαθμο στέλεχος της Α.Δ. Χίου τονίζοντας ότι ο φάκελος έχει σταλεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο θα λάβει και την τελική απόφαση. Ωστόσο όπως σημείωσε το ίδιο στέλεχος, η μετατροπή του Μερσινιδίου απαιτεί την εύρεση 133.000 ευρώ ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες και να διασφαλιστεί ότι οι νέες εγκαταστάσεις θα πληρούν όλα τα κριτήρια για την ολιγοήμερη διαμονή ατόμων σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο.

Το προαναχωρησιακό κέντρο, σε περίπτωση που δημιουργηθεί θα είναι χωρητικότητας 100 ατόμων και σε αυτό θα οδηγούνται οι παραβατικοί μετανάστες καθώς και όσοι δεν διαθέτουν το λεγόμενο "προσφυγικό προφίλ", που συνήθως είναι άτομα από χώρες όπως η Αλγερία ή το Μαρόκο.

Η συλλογή υπογραφών

Από την πλευρά τους πάντως οι κάτοικοι της Δασκαλόπετρας δεν φαίνονται να πείθονται από τα λεγόμενα της Αστυνομίας, αντιπαραβάλλοντας μία σειρά ερωτημάτων, που διατυπώνονται και στο χαρτί των υπογραφών.

"Απευθυνόμαστε στις αρχές του τόπου μας, γιατί είμαστε ενάντια στην απόφαση να έρθουν παραβατικοί μετανάστες στο Μερσινίδι.  Είναι άτομα με άγνωστο παρελθόν στο ελληνικό δίκαιο. Όλοι ξέρουμε ότι το Μερσινίδι δεν είναι ο κατάλληλος χώρος γιατί είναι σαν να βάζεις ένα λιοντάρι σε χαρτόκουρο. Από την άλλη ποιος σκέφτηκε ένα τέτοιο κέντρο όταν στα 100 μέτρα έχει σπίτια; Αν ξεφύγει ένας από αυτούς; Ποιος θα τους φυλάει; Έχει το νησί ειδικές δυνάμεις για τη φύλαξή τους; Τέλος μας λένε ότι θα είναι για λίγο χρονικό διάστημα, ας μας απαντήσουν όμως πόσο θέλει να γίνει το κακό όταν πρόκειται για άτομα που δεν έχουν να χάσουν τίποτα από τις κάθε λογής έκνομες ενέργειές τους.

Θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι στον τόπο μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν με την ταμπέλα του ρατσισμού να καταστρέψει τη γαλήνη, τη φυσική ομορφιά, την οικονομία και την ευημερία του τόπου μας", ανέφεραν οι κάτοικοι στον "π".

Οι ίδιοι μάλιστα ετοιμάζονται να καταθέσουν υπόμνημα με πάνω από 1.000 υπογραφές σε Δήμο, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτική Ενότητα Ομηρούπολης, Περιφέρεια, Βουλευτές και Αστυνομική Διεύθυνση Χίου. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ