31.1.2022 14:33

Βιομηχανία πλαστών διαβατηρίων με «σφραγίδα» ISIS

Πώς φτάνουν σε Ευρώπη και ΗΠΑ μέσω Τουρκίας

Μια «ακμάζουσα online βιομηχανία», με διασυνδέσεις στον χώρο των τζιχαντιστών και «βάσεις» στη γειτονική μας Τουρκία, προμηθεύει με πλαστά διαβατήρια μέλη του ISIS τα οποία θέλουν να φύγουν από τη Συρία και να ταξιδέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Επικαλούμενος τα στοιχεία έρευνας που παραγματοποίησε, ο βρετανικός Guardian αναφέρεται συγκεκριμένα στο δίκτυο ενός Ουζμπέκου που, με έδρα την Τουρκία, πουλάει πλαστά διαβατήρια σε τζιχαντιστές, σε τιμές που αγγίζουν έως και τα 15.000 δολάρια ανά διαβατήριο.

Από 5.000 έως 15.000 δολάρια 

Σημειωτέον πως η τιμή αλλάζει ανάλογα με τη χώρα από την οποία υποτίθεται ότι προέρχεται το κάθε διαβατήριο. Τα πιο φθηνά είναι εκείνα της Ρωσίας, του Κιργιστάν και του Καζακστάν, που λέγεται πως πωλούνται προς περίπου 5.000 με 6.000 δολάρια έκαστο. Τα διαβατήρια χωρών όπως είναι η Ουκρανία και η Μολδαβία είναι ακριβότερα, καθώς επιτρέπουν στους κατόχους τους να ταξιδέψουν χωρίς βίζα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ακόμη πιο ακριβά είναι τα πλαστά διαβατήρια που παρουσιάζονται ως ευρωπαϊκά.

Και Ευρωπαίοι στο «κόλπο»

Στα εν λόγω δίκτυα λέγεται μάλιστα πως εμπλέκονται και Ευρωπαίοι υπήκοοι – αυθεντικοί κάτοχοι ευρωπαϊκών διαβατηρίων που μεταβαίνουν στην Τουρκία όπου πωλούν το πραγματικό τους διαβατήριο στους πλαστογράφους, έναντι περίπου 2.500 ευρώ, και εν συνεχεία υποστηρίζουν ότι το έχασαν ζητώντας από τις προξενικές Αρχές της χώρας τους να τους προμηθεύσουν με νέο.    

Σύμφωνα με τον Guardian, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις ατόμων που πέρασαν παρανόμως από τη Συρία στην Τουρκία και εν συνεχεία ταξίδεψαν στο εξωτερικό από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, με διαβατήρια αγορασμένα από τον εν λόγω Ουζμπέκο και το δίκτυό του.

Σημειωτέον πως αν και πλαστά, τα εν λόγω διαβατήρια φέρονται να είναι «υψηλής ποιότητας» και ως εκ τούτου πολύ κοντά στα αυθεντικά, με τους πλαστογράφους να έχουν μάλιστα καταφέρει να «κοπιάρουν» στοιχεία (σχέδια/αναπαραστάσεις, υδατογραφήματα κ.ά.) των αυθεντικών διαβατηρίων της Γαλλίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ.ά.   

Διαδρομές και προορισμοί  

Όσο για τους δημοφιλέστερους προορισμούς των τζιχαντιστών που θέλουν να εγκαταλείψουν τη Συρία, οι περισσότεροι εξ αυτών βρίσκονται εντός της Ε.Ε. Ωστόσο, έχουν καταγραφεί και άλλες αξιοσημείωτες περιπτώσεις: για παράδειγμα ατόμων που ταξίδεψαν από την Κωνσταντινούπολη στο Μεξικό με πλαστά ρωσικά διαβατήρια και εν συνεχεία από το Μεξικό στις ΗΠΑ, ενώ ως «δημοφιλείς» προορισμοί παρουσιάζονται επίσης ο Νίγηρας, η Μαυριτανία, η Ουκρανία και το Αφγανιστάν.

Το δίκτυο του Ουζμπέκου, στον οποίο αναφέρεται ο Guardian, λέγεται πως έρχεται σε επαφή με τους πελάτες του, εκτός των άλλων, και μέσω της υπηρεσίας μηνυμάτων Telegram όπου διατηρεί προφίλ με την επωνυμία «Istanbul Global Consulting».

«Δεν είναι η δική μου δουλειά να δω ποιος είναι κακός και ποιος όχι. Εγώ είμαι διατεθειμένος να δουλέψω με όλους», δηλώνει ο ίδιος ο Ουζμπέκος στους δημοσιογράφους του Guardian, που τον προσέγγισαν παριστάνοντας τους πελάτες.

Σημειώνεται πως ήδη από το 2015, υπηρεσίες Ασφαλείας της Δύσης έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας πως δίκτυα προσκείμενα στους τζιχαντιστές του επονομαζόμενου Ισλαμικού Κράτους (ISIS) έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε εξοπλισμό που τους επιτρέπει να παράγουν φαινομενικώς αξιόπιστα διαβατήρια της Συρίας και του Ιράκ.

Για ένα διάστημα μάλιστα, πολύ «δημοφιλή» μεταξύ των τζιχαντιστών που ήθελαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ήταν και τα διαβατήρια του Τατζικιστάν, γεγονός που ανάγκασε τις ίδιες της Αρχές της εν λόγω χώρας να αλλάξουν εκ βάθρων το σύστημα με το οποίο χορηγούσαν διαβατήρια μέσω του προξενείου τους στην Κωνσταντινούπολη.

«Υπάρχει ένας συγκεκριμένος πωλητής στην Τουρκία που παρέχει στα μέλη του Ισλαμικού Κράτους υψηλής ποιότητας πλαστά έγγραφα», χρησιμοποιώντας διαμεσολαβητές που μιλούν καλά ρωσικά, αραβικά κ.ά., επιβεβαιώνουν από την πλευρά τους και οι Αμερικανοί, συγκεκριμένα μια πηγή προερχόμενη από το US Department of Homeland Security.

«Γνωρίζουμε μέλη του Ισλαμικού Κράτους που χρησιμοποιούν αυτά τα πλαστά διαβατήρια για να περάσουν στην Ευρώπη, και η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν καταφέρνει να τους συλλάβει όλους», συνεχίζει η συγκεκριμένη πηγή.

Μεταξύ εκείνων που αναζητούν πλαστά έγγραφα για να μπορέσουν να ταξιδέψουν στη Δύση μέσω Τουρκίας δεν βρίσκονται ωστόσο μόνο τζιχαντιστές αλλά και οικογένειες τζιχαντιστών καθώς και Αφγανοί πρόσφυγες.

Πηγή: Καθημερινή 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ