8.1.2014 15:25

Το τέλος μιας αυταπάτης

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΠΑΚΙΚΩΝ ΩΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΣΤΕΓΗ

Εδώ και μία 10ετία το φάντασμα της αξιοποίησης των βυρσοδεψείων στα Ταμπάκικα περιφέρεται από συρτάρι σε συρτάρι της εκάστοτε πρυτανικής αρχής.

Το όνειρο της ενιαίας πανεπιστημιούπολης, που θα συγκεντρώνει όλα τα κτίρια σε μία περιοχή, μετεξελίχθηκε σε βασική απαίτηση της τοπικής κοινωνίας αλλά και των σπουδαστών και απασχόλησε ουκ ολίγες φορές την πανεπιστημιακή κοινότητα και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. 

Σήμερα, 9 χρόνια μετά την πρώτη κρούση από τον τότε αντιπρύτανη Ν. Λίτινα, η Πρυτανική αρχή ανήμπορη να εκμεταλλευτεί προς όφελός του Πανεπιστημίου τα σχέδια που η ίδια εκπόνησε, φαίνεται έτοιμη να παραχωρήσει τα κτίρια στο Δήμο Χίου με απώτερο σκοπό την τουριστικής τους αξιοποίηση.

«Αδυνατούμε να τα εκμεταλλευθούμε»

Στα αναπάντητα ερωτήματα του «π» προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου σχετικά με την αξιοποίηση των κτιρίων της περιοχής, ήρθε να ρίξει φως με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας Αξιοποίησης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ι. Τσαμουργκέλης.

Ο ίδιος μη αφήνοντας περιθώρια παρερμηνείας των δηλώσεών του, εστίασε στην οικονομική αδυναμία του Πανεπιστημίου Αιγαίου να αξιοποιήσει τα ακίνητα στα Ταμπάκικα, έκτασης 37 στρεμμάτων, θέτοντας παράλληλα και την παράμετρο της μελέτης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου που καθιστά απαγορευτική τη δόμηση στο συγκεκριμένο σημείο εξαιτίας της σαθρότητας του εδάφους.

«Ο χώρος έτσι όπως τον γνωρίζαμε έχει αλλάξει σημαντικά. Έχει καθαριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και μέσα στο επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για τα σίδερα που υπάρχουν μέσα στο κτίριο  ώστε να παραχωρηθούν ως σκραπ σε ιδιώτη έναντι ορισμένου τιμήματος. Από εκεί και μετά υπάρχουν διάφορα σενάρια για το πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα κτίρια του. Υπάρχουν δύο δεδομένα. Το πρώτο είναι η μελέτη που έχουμε από το Μετσόβιο, που μας επισημαίνει ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία Πανεπιστημιούπολης στο συγκεκριμένο σημείο διότι το έδαφος είναι πολύ σαθρό εξαιτίας του γεγονότος ότι τα θεμέλια βρίσκονται πάνω σε παλιό βυζαντινό λιμάνι. Από την άλλη το κόστος για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος και τη μετέπειτα κατασκευή Πανεπιστημιούπολης είναι τόσο μεγάλο, που σίγουρα δεν έχουμε αλλά ούτε μπορούμε να βρούμε τα κονδύλια για να συνεχίσουμε», εξήγησε ο κ. Τσαμουργκέλης, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές προθέσεις της Πρυτανείας, που εδώ και καιρό κρατάει σιγή ιχθύος για το συγκεκριμένο θέμα.

Οι συζητήσεις με τον Δήμο

Το περιστατικό της Δευτέρας, με τη σύλληψη δύο ατόμων που ξήλωναν ό,τι μεταλλικό αντικείμενο υπήρχε στα πρώην βυρσοδεψία, ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου, με σκοπό τη μεταπώλησή του σε μάνδρα μετάλλων, έφερε στο προσκήνιο τις υπόγειες επαφές της Πρυτανείας με τον Δήμο Χίου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Τσαμουργκέλη, που επιβεβαιώνονται εμμέσως και από τον αντιδήμαρχο Χίου Π. Στεφάνου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με το Δήμο ώστε οι εγκαταστάσεις των βυρσοδεψείων να ενταχθούν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ανάδειξη παλιών βιομηχανικών κτιρίων με σκοπό την πιθανή δημιουργία μουσείου και την τουριστική αξιοποίηση τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ι. Τσαμουργκέλη, «αυτά είναι ορισμένα σενάρια τα οποία έχουν τεθεί στο τραπέζι, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει τελεσφορήσει κάποια πρόταση».

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η Πρυτανεία θα συνεχίσει να παίζει κρυφτούλι με την κοινή γνώμη ή επιτέλους θα ξεκινήσει έναν ειλικρινή διάλογο για το μέλλον της αξιοποίησης των Ταμπάκικων σε μία κρίσιμη για τον τόπο χρονική καμπή και κυρίως αν θα παρουσιάσει εγκαίρως κάποια εναλλακτική και οριστική πρόταση για τη λύση του στεγαστικού προβλήματος των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο νησί μας. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ